Hyppää sisältöön

Kokenut tuomari suitsutti Lina Lehtovaaran reaktiota espanjalaisten tulistumiseen – kertoo, miksi EM-kisoissa kuohuttanut tuomio meni oikein

Keskiviikkona jalkapallon EM-turnauksen puolivälierässä tunteet kuumenivat. Huippuerotuomarivalmentaja Mattias Gestranius antaa Lina Lehtovaaran toiminnalle arvosanaksi "kiitettävä plus".

Suomalaistuomari Lina Lehtovaara (keskellä) toimi neljäntenä erotuomarina. Hänen edessään Espanjan päävalmentaja Jorge Vilda ja takanaan Englannin päävalmentaja Sarina Wiegman. Kentältä poistumassa Fran Kirby. Kuva: Getty Images

Jalkapallon EM-kisojen jokainen ottelu nähdään Ylen kanavilla. Kisapelit, taustatarinat, uutiset ja kohokohtaklipit löydät Ylen kisasivuilta täältä.

Englanti kaatoi Espanjan jalkapallon EM-kisojen puolivälierässä jatko-ottelun jälkeen 2–1. Espanja johti ottelua, kunnes Englanti teki 85. peliminuutilla tasoitusmaalin, joka sai espanjalaiset raivostumaan.

Heitä joutui rauhoittelemaan ottelun neljäs erotuomari Lina Lehtovaara. Espanjan varamaalivahti Misa Rodriguez sai tilanteen jälkeen keltaisen kortin, josta tämä jatkoi purnaamistaan Lehtovaaralle.

– Mitä tv-kuvista näin, Lehtovaaran toiminta näytti kiitettävältä – kiitettävä plus jopa, kokenut erotuomari Mattias Gestranius sanoo.

Hän työskentelee Palloliiton huippuerotuomarivalmentajana. Gestranius on myös Veikkausliigan ja Ykkösen erotuomarivastaava.

Lue lisää: Suomalaistuomari joutui raivonpurkauksen kohteeksi EM-jalkapallossa – espanjalaispelaajalta kovaa tekstiä: "Minua rangaistaan, jos sanon, mitä ajattelen"

Tämä tulenkatkuinen katse oli omistettu Lina Lehtovaaralle. Katso video napauttamalla kuvaa.

Jalkapallon harmaalla alueella

Englannin Alessia Russo ja Espanjan Irene Paredes kamppailivat pallosta, kun Russo painoi kädellään Paredesin hartiaa. Espanjalaispelaajien mukaan tilanteessa oli rike.

– Irene saa kyynärpään naamansa ja se on maali, Mariona Caldentey valitteli ottelun jälkeen espanjalaislehti AS:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Erotuomariuransa pättänyt Gestranius toteaa, että jalkapallo ei ole mustavalkoinen peli.

– Ja hyvä näin. Olen puhunut paljon jalkapallon harmaasta alueesta. Mielestäni tuossa tilanteessa oli perusteita, ettei se ollut rike. Samalla varmasti löytyy perusteita, että se olisi ollut rike.

Tilanteen tarkasti myös videotuomaristo (VAR), mutta erotuomarin päätöstä ei muutettu. Gestranius muistuttaa, että VAR ei tuomitse peliä uudestaan, vaan puuttuu "selviin ja suurimerkityksisiin virheisiin".

– Vaikka erotuomari olisi tuominnut tilanteen rikkeeksi, VAR ei varmaan olisi puuttunut siihenkään. Tilanne oli harmaalla alueella, joten periaatteessa molemmat tuomiot olisivat siinä käyneet.

Katso Russon ja Paredesin välinen kamppailu alla olevalta videolta.

Lina Lehtovaara joutui rauhoittelemaan Espanjan penkkiä.

Kun tunteet kuumenevat, neljännellä erotuomarilla on iso vastuu tilanteen rauhoittamisessa. "Nelonen" keskustelee ja pyrkii omalla persoonallaan saamaan tunnekuohut tasaantumaan, Gestranius sanoo.

– Nostaisin esiin Lina Lehtovaaran panosta. Espanjan protestoinnit päättyivät aika nopeasti ehkä senkin takia, kun Lehtovaara pysyi tiukkana ja ilmoitti, että tällainen käytös ei ole ok. Jos se olisi hyväksytty, oltaisiin voitu olla vielä suuremmissa vaikeuksissa.

Gestraniuksen mukaan neljännen erotuomarin tärkein tehtävä on olla ylimääräinen silmäpari kentän tapahtumille. Lisäksi olennaista on valvoa, että teknisillä alueilla taustajoukkojen toiminta on urheilijamaista.

Esimerkiksi varamaalivahti Lisa Rodriguezin käytös oli varoituksen arvoinen.

– Tv-kuvan perusteella olisin ollut yllättynyt, jos asiaan ei olisi puututtu. Lehtovaara kantoi vastuun omasta hommastaan, ja nähdäkseni toimi aivan oikein, Gestranius arvioi.

Hänen mukaansa "nelonen" auttaa siinä, että muu erotuomaristo saa keskittyä pelkästään siihen, mitä kentällä tapahtuu.

– Jäädään odottamaan, mitä pelejä Lina vielä saa. Hyvin on mennyt ja olemme kyllä ylpeitä hänestä.

"Se vaikein jalkapallosääntö"

Englanti onnistui saamaan pallon maaliin Espanja-ottelun ensimmäisellä puoliajalla. Lauren Hemp lähetti vapaapotkun rangaistusalueelle, Rachel Daly jatkoi pallon Ellen Whitelle, joka ohjasi pelivälineen maaliin.

Samassa erikoistilanteessa laitapuolustaja Lucy Bronze oli syötön lähtiessä selvässä paitsioasemassa ja tavoitteli palloa päällään. Gestraniuksen mukaan maali piti hylätä, koska Bronze vaikutti peliin.

Englannin maali tuomitaan paitsioksi, myös VARilla.

– Bronze tavoitteli palloa, joka vaikutti puolustajaan, se oli mielestäni paitsio. Siitä, oliko jälkimmäinen tilanne paitsiossa, en ollut aivan miljoonavarma. Toki se minullekin näytti siltä, että se oli paitsio, Gestranius sanoo.

– Paitsio on varmaan käsivirhesäännön lisäksi se vaikein jalkapallosääntö kaikista. Sitä ehkä pitäisi harkita uudestaan jossain vaiheessa.

EM-kisojen puolivälierät jatkuvat torstaina Itävalta–Saksa-ottelulla. Otteluparin voittaja kohtaa omassa välierässään voittajan Ranska–Hollanti-parista. Suora lähetys Itävallan ja Saksan puolivälierästä käynnistyy kello 21.30 TV2:ssa.

Lue myös:

Suomalaistuomari joutui raivonpurkauksen kohteeksi EM-jalkapallossa – espanjalaispelaajalta kovaa tekstiä: "Minua rangaistaan, jos sanon, mitä ajattelen"

Korona kiusaa jalkapallon EM-kisoja – Ruotsissa nousi sama kritiikki kuin Suomessakin, protokollan mukaan kontakteja pitäisi välttää

Jalkapallon EM-kisojen huipennus alkaa, kun puolivälierät potkaistaan käyntiin – asiantuntijat kertovat voittajat, äänestä omaa suosikkiasi

Oligarkki marssi ase vyöllään kentälle, sitten suomalainen Mattias Gestranius kutsuttiin paikalle Kreikkaan – upean uransa päättänyt erotuomari avautuu nyt isosta ongelmasta