Hyppää sisältöön

Pomppulinnabisnekseen ryhtynyt ja vaseliinilla ihmetyttänyt maalivahti oli siivittää Belgian jättipaukkuun – Ruotsi pelastui viime hetkellä

Ruotsi nousi jalkapallon EM-kisoissa viime hetkillä jatkoon Belgiaa vastaan. Belgian maalivahti Nicky Evrard varasti ennen voittomaalia show'n huipputorjunnoillaan. Ruotsissa turhauduttiin Stina Blacksteniuksen tekemästä hylätystä maalista.

Nicky Evrard piti Belgian pelissä Ruotsia vastaan
Nicky Evrard piti Belgian pelissä Ruotsia vastaan

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ruotsi eteni kolmantena joukkueena jalkapallon tämän kesän EM-kisojen välieriin. Sinikeltaiset voittivat Belgian toppari Linda Sembrantin lisäajalla tulleella maalilla lukemin 1–0.

Ruotsalaiset kohtaavat tulevassa EM-välierässään kisojen emäntämaan Englannin.

Huolimatta Ruotsin voitosta, ottelun suurin nimi oli Belgian maalivahti Nicky Evrard. Erinomaisesti läpi Belgian alkulohkon otteluiden torjunut Evrard oli huippuvireessä myös puolivälierässä. Uefan tilastojen mukaan belgialaismaalivahti venyi pallon eteen ottelussa seitsemän kertaa.

Voit katsoa useamman Evrardin huippupelastuksen jutun pääkuvaa painamalla.

Evrard oli ottelun puheenaihe jo ennen peliä. Juuri alkulohkon esitykset, kaksi aiempien ottelujen rangaistuspotkutorjuntaa ja hänen tapansa sivellä hanskojensa lisäksi vaseliinia maalitolppiin olivat herättäneet huomiota aiemmin. Vaseliinin hanskoihin siveleminen selittynee paremmalla pidolla, mutta tolppien siveleminen lienee vain taikauskoa.

Kun ennen ottelua kerrottiin, että puoliammattilaisena pelaava Evrard on osatyönään mukana pomppulinnoja vuokraavassa yrityksessä, oli hänen valokeilansa ennen Ruotsi-peliä erittäin kirkas. Evrard avasi tarinaansa esimerkiksi Euroopan jalkapalloliiton Uefan haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

– Ennen kuin korona iski yritimme järjestää urheilu- tai jalkapalloleirejä. Näihin leireihin kuuluivat pomppulinnat leireille tuleville pikkuveljille ja pikkusiskoille. Kun halusimme ostaa yhden, myyjä yllätti minut kysymällä, haluaisinko ottaa hänen bisneksensä haltuun.

– Minun piti miettiä sitä hetki. Pystyin elämään jalkapallon pelaamisella, koska asuin yhä vanhempieni luona. Halusin silti taloudellista vakautta. Tarvitsin myös vapaapäiville ja lomille jotain, mikä pitäisi minut kiireisenä. En voinut pelata (konsolipeli) Fifaa koko ajan. Olen myös yrittäjä. Syöksyin mukaan hommaan.

Alkuun Evrardilla oli kuusi pomppulinnaa, mutta nyt niitä on hänellä yhdeksän ja samalla varusteita niiden ylläpitoon.

Perjantaina Evrard vastasi huomioon pitämällä kisojen mestaruussuosikkeihin kuuluvan Ruotsin nollilla lisäajalle saakka. Hän nollasi huippumaalintekopaikoissa Magdalena Erikssonin sekä Stina Blacksteniuksen, kahdesti.

Jopa 33 maalintekoyritystä kirjauttanut Ruotsi nappasi lopulta omansa, jatkopaikan. "Blågultin" ottelun 13. kulmapotku liisi Kosovare Asllanin jalasta maalille, josta pallo ajautui Nathalie Björnille. Tämä latasi kovan ja matalan vedon, johon Evrard vielä venyi. Pallo kimposi lopulta Sembrantille, joka latasi sen maaliin ja Ruotsin välieriin.

Näet Ruotsin voittomaalin alla olevalta videolta.

– Olen todella pettynyt. Olen ainoastaan onnellinen pelistäni, jos pidän nollan. Olemme joukkueena todella pettyneitä tuohon viimeisen minuutin maaliin, Evrard kommentoi jämäkästi pelin jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Evrard kertoi toivovansa, että joukkueen otteet osoittaisivat Belgiassa naisten joukkueiden kehitykselle tietä. Hänen mukaansa joukkueen tavoite oli osoittaa kisoissa, että he pystyvät yltämään yllätyksiin.

– Ruotsilla on joukkueellinen ammatikseen pelaavia. Meillä kaikki pelaajamme eivät ole ammattilaisia. Kuvitelkaa, jos kaikki olisimme. Ajatelkaa sitä siltä pohjalta, miten pelasimme yhdessä nyt. Uskon, että "Red Flames" on nyt isompi nimi Belgiassakin kuin ennen kisoja, hän päätti, viitaten lopussa maajoukkueen lempinimeen.

Blacksteniuksen maalin hylkäys turhautti Ruotsissa

Ottelu oli kokonaisuudessaan Ruotsin vahvaa pallonhallintaa ja hyökkäysmyllytystä, mutta välillä takkuista sellaista. Ruotsin viimeistely ontui ja sen pelaajien reaktiot muuttuivat koko ajan tuskaisemmiksi, mitä pidemmälle ottelu eteni.

Näitä reaktioita ei auttanut Evrardin torjunnat ja belgialaisten useat venymiset laukausten eteen. Belgipuolustus blokkasi pelissä yhteensä kahdeksan vetoa. Hyökkäyssuuntaan Belgian temput kuitenkin loppuivat kesken: joukkue ei kyennyt etenemään kovin montaa kertaa Ruotsin puolustuskolmannekselle kontrolloidusti, eikä se saanut maalia kohden laukaustakaan.

EM-kisojen ennakkoon odotetuista maalitykeistä eniten turhautumista on varmasti patoutunut Ruotsin Stina Blacksteniukselle. Ruotsalaiskärki on iskenyt pallon turnauksen aikana verkkoon neljä kertaa, mutta kolme maaleista on hylätty paitsiona. Yksi lisäys listaan tuli myös Belgiaa vastaan, tällä kertaa aivan senttipelillä.

Blackstenius pisti pallon läpiajosta maaliin pelin avausjaksolla. Erotuomari Katerina Monzul kuunteli osuman jälkeen VAR-tuomareiden, eli Paolo Valerin ja Maurizio Marianin, näkemyksen tilanteesta. Tilannetta tarkasteltuaan tuomaristo hylkäsi maalin todella niukkana paitsiona.

Ruotsin yleisradion SVT:n asiantuntija Nazanin Vaseghpanah otti voimakkaasti kantaa Blacksteniuksen hylättyyn osumaan.

– Olen yhä epäileväinen sen suhteen, että tilanne oli paitsio. Linja vedetään kaikista kehon osista, joilla voi pelata palloa, eli kaikilla muilla kehonosilla paitsi käsillä, Vaseghpanah kommentoi.

Blacksteniuksen hylätyn osuman ja paitsiovertailun näet alla olevalta videolta.

Huolimatta vaikeasta pelistään, Ruotsi selätti puolivälierän. Joukkue kohtaa Englannin välierässä tulevana tiistaina Sheffieldin Bramall Lanella.

Jalkapallon EM-kisojen puolivälierävaihe päättyy lauantaina viimeisellä ottelulla Ranska–Hollanti. Suora ennakkolähetys ottelusta käynnistyy Yle Areenassa kello 21.30. Ottelulähetys näkyy suorana Yle TV1:n puolella kello 22.30 alkaen.

Lue myös:

Edustaako Roosa Ariyo jatkossa Afrikan huippumaata vai uudistuvia Helmareita? Maalitykki ei murehdi tilannetta, vaan haluaa pärjätä EM-yllättäjä Belgian sarjassa

Saksa teki historiaa, kun maalitolpat suojelivat "pikkusiskon" osumilta – Itävallan maalivahdin karmea virhe lopullinen niitti: "Käsittämätöntä toimintaa"

Ruotsia uhkasi floppi, mutta sitten Kosovare Asllani pyöritteli yleisönkin hurmokseen – näin yksi maailman luovimmista pelaajista takoo ainutlaatuisia lukemia