Hyppää sisältöön

Kommentti: Nyt meni överiksi! Ruotsia kohdeltiin epäoikeudenmukaisesti jalkapallon EM-kisojen mestaruusjahdissa

Jalkapallon videotarkistus VAR näytti karun puolensa Ruotsin ja Belgian EM-puolivälierässä. Ruotsi olisi voinut säästyä ylimääräiseltä draamalta, jos Stina Blacksteniuksen maali olisi hyväksytty ottelun alkupuolella, kirjoittaa Yle Urheilun Roope Visuri.

Ruotsin avausmaali saa odottaa – Blacksteniuksen osuma tuomitaan niukasti paitsioksi
Ruotsin avausmaali saa odottaa – Blacksteniuksen osuma tuomitaan niukasti paitsioksi

Ei kai taas? Jalkapallon EM-kisojen puolivälierässä Ruotsin ja Belgian välillä on päästy jälleen kolmen tutun kirjaimen, VARin eli videotarkistuksen makuun, kun Ruotsin tähtihyökkääjä Stina Blackstenius on tehnyt maalin.

Jo alkulohkon Portugali-pelissä sama tilanne nähtiin saman pelaajan kohdalla kaksi kertaa. Silloinkin tuloksena olivat hylätyt Blacksteniuksen osumat maalijuhlinnan jälkeen. Näin käy myös tällä kertaa. Blackstenius ja Ruotsi joutuvat pettymään.

Uusinnoista näkyy, että tilanne oli kuitenkin hyvin tiukka. Huippu-urheilussa puhutaan usein pienistä marginaaleista, mutta nyt kyseessä olivat äärimmäisen pienet marginaalit. Ei ihme, että Ruotsissa alettiin jo huutaa otsikoissa virheestä. Olihan myös jo alkulohkon Sveitsi-ottelussa yksi maali hylätty Ruotsilta kyseenalaisesti (siirryt toiseen palveluun).

SVT:n tuomariasiantuntija Jonas Eriksson kertoi (siirryt toiseen palveluun) Belgia-pelissä, että videotarkistuksissa on 13 sentin virhemarginaali riippuen pysäytyskuvan kohdasta. Erikssonin mukaan Blacksteniuksen maalissa virhemarginaali saattoi kohtua kohtaloksi.

– Tilanne oli vaikea. Mielestäni VARin ei pitäisi tehdä päätöksiä, kun edes uusinnasta ei nähdä, mikä on oikein ja mikä väärin, Eriksson sanoi SVT:llä.

– Kun on kyse näin tiukasta tilanteesta, pitäisi mieluummin vapauttaa kuin vangita.

Stina Blacksteniuksen paitsiossa ei puhuttu hirveän suurista eroista. Kuva: Yle

Ylen tv-studiossa entinen huippuhyökkääjä Timo Furuholm kommentoi tuomiota diplomaattisin sanoin, mutta myös terävästi.

– VARista pitää puhua varovaisesti. Se tuo paljon hyvää, mutta omasta hyökkääjän näkökulmastani vähän arveluttaa. Blackstenius oli liikkumassa poispäin maalista. Se, että hänen olkavarrestaan oli kaksi senttiä paitsiossa, ei hyödyttänyt mitenkään. Mutta näillä mennään nyt ja näihin pitää tyytyä, Furuholm totesi.

Näet ylhäältä pääkuvasta Blacksteniuksen hylätyn maalin ja uusinnat siitä videolta.

Blackstenius ei olisi myöskään tilanteessa voinut tehdä juuri mitään toisin. Ylen selostamossa Maija Saarikin ehti hehkuttaa ruotsalaisen toimintaa ennen paitsiovihellystä.

– Aivan mahtava ajoitus Blacksteniukselta. Uusi liike pois paitsiosta, kaarrejuoksulla puolustajan etupuolelle ja maalintekijän viimeistely, Saari suitsutti.

Ottelun jälkeen Ylen tekemässä visualisoinnissa havainnollistuu myös, kuinka Belgian puolustajista Laura De Neve ehti juuri ja juuri Blacksteniuksen edelle. Ruotsalaishyökkääjä kuitenkin yrittää päästä pois paitsiosta ja onnistuukin siinä melkein. Kuinka paljon enempää voi enää vaatia?

Visualisointi: Aleksi Hyvönen/Yle

Videotarkistuksia ei pidä lyödä missään nimessä maanrakoon, mutta tällaiset tilanteet rapauttavat niiden uskottavuutta.

Varsinkin, kun maalaisjärjellä tuomio vaikuttaa sääntöjenvastaiselta.

Uefa kertoo EM-turnauksen säännöstössään (siirryt toiseen palveluun) kisoissa noudatettavan jalkapallon säännöistä päättävän elimen IFAB:n luomaa VAR-protokollaa. IFAB:n protokollan mukaan (siirryt toiseen palveluun) videotuomarin pitäisi avustaa otteluiden erotuomaria vain tilanteissa, joissa nähdään selvä ja ilmeinen virhe tai vakava missattu tilanne. Ainakaan tv-lähetyksissä näytetyissä uusinnoissa ja piirretyissä viivoissa kumpaakaan ei nähdä.

Miesten MM-kisoissa ja Eurooppa-liigan finaalissakin viheltänyt tuomariekspertti Eriksson totesi myös SVT:llä, että vaatimus selvästi oikeasta tai väärästä ei koskisi paitsiota, vaan VAR päättää "totuuden" saamiensa kuvien perusteella ja sitä vastaan on vaikea sanoa.

Vaikka perusteet Blacksteniuksen maalin hylkäämiselle siis jostain löytyisivätkin, tilanne ei kovin oikeudenmukaiselta tai kohtuulliselta silti vaikuttanut. Etenkin siinä mielessä, että Erikssonin mukaan naisten arvokisoissa otteluissa on saatavilla noin puolet miesten arvokisojen kameramäärästä (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsin onneksi pelin alkupuolen tilanne ei lopulta ratkaissut välieräpaikkaa, vaan ottelua hallinneet sinikeltaiset pääsivät ratkomaan sen viime hetkillä. Vaseliini ei auttanut enää tarinallaan ihastuttanutta ja upean EM-turnauksen pelannutta Belgian maalivahtia Nicky Evrardia, kun Linda Sembrant onnistui laukomaan pallon maaliin kulmapotkutilanteessa.

Ruotsi saa pelitapahtumiin nähden oikeudenmukaisesti jatkaa mestaruusjahtiaan. Viimeksi Ruotsi on voittanut Euroopan mestaruuden 38 vuotta sitten. EM-kisojen päättyminen tällaisen tilanteen takia olisi voinut tuntua vielä happamammalta kuin kaksien edellisten olympialaisten kirpeät hopeamitalit.

Tiistaina päästäänkin näkemään EM-kisoissa melkoinen herkkupala, kun emäntämaa Englanti ja Ruotsi pääsevät iskemään yhteen finaalipaikasta. Vastassa on kaksi joukkuetta, joille mestaruus olisi äärimmäisen iso juttu useamman pettymyksen jälkeen. Voitolla olisi enää yksi askel kiivettävänä.

Toivottavasti ensi viikolla ei tarvitse enää käydä jälkipyykkiä videotarkistuksista.

Jalkapallon EM-kisoissa pelataan lauantaina Hollannin ja Ranskan puolivälieräkamppailu kello 22 alkaen. Suora lähetys Yle Areenassa ja Yle-sovelluksessa kello 21.30 alkaen. TV1:ssä lähetys alkaa klo 22.30. Kaiken EM-kisoista löydät Ylen kisasivuilta täältä.

Lue lisää:

Pomppulinnabisnekseen ryhtynyt ja vaseliinilla ihmetyttänyt maalivahti oli siivittää Belgian jättipaukkuun – Ruotsi pelastui viime hetkellä

Kansallisen liigan taso huolestuttaa, takana vain todelliset lilliputit – HJK:n päävalmentajalta suora kehitysehdotus, jota kaikki eivät niele

Kokenut tuomari suitsutti Lina Lehtovaaran reaktiota espanjalaisten tulistumiseen – kertoo, miksi EM-kisoissa kuohuttanut tuomio meni oikein

Suomalaistuomari joutui raivonpurkauksen kohteeksi EM-jalkapallossa – espanjalaispelaajalta kovaa tekstiä: "Minua rangaistaan, jos sanon, mitä ajattelen"