Hyppää sisältöön

Skandaali, totesi norjalaisasiantuntija EM-kisojen otteluohjelmasta – Englanti ja Saksa saavat poikkeuksellisen edun loppuhuipennukseen

Puolivälieräottelut aseteltiin ensimmäistä kertaa EM-kisojen historiassa eri päiville. Englanti ja Saksa hyötyvät tilanteesta, Ruotsi ja Ranska kärsivät.

Englanti voitti keskiviikkoiltana puolivälieräottelussaan Espanjan. Joukkueen seuraava ottelu on edessä vasta tiistaina. Kuva: Getty Images

Jalkapallon EM-kisojen välieräparit on saatu viimein selville, kun Ranska kaatoi Hollannin viimeisessä puolivälieräottelussa lauantai-iltana maalein 1–0.

Välierissä kohtaavat joukkueet pääsevät pelaamaan ottelunsa kuitenkin oleellisesti erilaisista lähtökohdista.

Tiistaina 26.7. pelattavaan välierään Englannin ja Ruotsin välillä kisaemäntä Englanti pääsee tuoreella jalalla. Kisojen kotijoukkue saa ennen välieräottelun alkuvihellystä viettää viisi välipäivää Itävaltaa vastaan pelatun puolivälieräottelun jälkeen.

Etu palautumisessa voi nousta merkittävään asemaan, sillä Ruotsi puursi omassa puolivälierässään Belgiaa vastaan kaksi päivää myöhemmin. Ruotsilla on vain kolme välipäivää palautumisaikaa ennen tärkeää välieräottelua.

Caroline Seger tietää Englannin saavan välieräotteluun apua turnauksen otteluohjelmasta. Kuva: IMAGO/HMB-Media/ All Over Press

Sama tilanne toistuu myös keskiviikkoiltana 27.7. toisessa välierässä, jossa vastakkain ovat Saksa ja Ranska. Ranskalle tilanne on erityisen raskas, sillä joukkue pelasi puolivälierässään Hollantia vastaan jatko-ottelun varsinaisen peliajan päätyttyä maalittomana.

Ruotsin kapteeni Caroline Seger on tietoinen siitä, että Ruotsi antaa tasoitusta välieräottelunsa vastustajalle.

– Usein käy niin, että kisaemäntä saa tiettyjä etuja. Ei sille oikein voi mitään, Seger totesi norjalaismedia NRK:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

NRK:n asiantuntija Carl-Erik Torp muotoili oman mielipiteensä otteluohjelmasta hieman suoremmin.

– Tämä on skandaali, huonoa suunnittelua kisajärjestäjältä. Tämä vaikuttaa turnaukseen kilpailullisesti, Torp toteaa ja arvioi, ettei vastaavaa nähtäisi miesten arvoturnauksessa.

Saksa pääsee keskiviikon välieräotteluun Ranskaa vastaan paremmin levänneenä. Kuva: Tomi Hänninen

Ylen asiantuntija Maija Saari: Välipäivien epäsuhta on merkittävä

Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Maija Saari komppaa Torpia todeten, että viiden ja kolmen välipäivän ero on merkittävä paitsi fyysisesti, myös henkisesti.

– Turnauksissa jokainen ottelu kuormittaa tietyllä tavalla enemmän ja kun otteluita pelataan tiiviissä tahdissa, palautumisajalla on merkitystä. Vaikka pelaajat ovat huippukuntoisia ja tottuneet pelaamaan, on rytmi silti tiivis, Saari toteaa.

Englanti hyötyy Saaren mielestä ennen kaikkea siitä, että joukkueella on pidemmän palautumisajan ansiosta paljon vastustajaansa paremmat mahdollisuudet harjoitella pelien välissä ja valmistautua seuraavaan otteluun.

– Ruotsilla menee otteluiden välissä aikaa siihen, että pelaajat saadaan freeseiksi seuraavaan otteluun. Harjoittelu voi olla sen vuoksi kevyempää kuin Englannilla. Ruotsi tuskin voi tehdä pelitempoisia harjoituksia parhaalla mahdollisella kokoonpanolla samoja määriä kuin vastustajansa, Saari arvioi.

Sarina Wiegmanin valmentama Englanti pääsee EM-välierään tuoreempana kuin vastustajansa Ruotsi. Kuva: Liam Asman/Womens Football Magazine/SPP/Shutterstock/All Over Press

Kisojen ohjelma poikkeuksellinen

Ruotsin kapteeni Caroline Seger totesi NRK:lle otteluohjelmien suosivan yleensä kisojen emäntämaata, mutta meneillään olevan EM-turnauksen tyyppisiä usean päivän eroja otteluiden välisissä palautumisajoissa ei ole ennen nähty.

Esimerkiksi vuoden 2009 Suomen kisoissa puolivälieräotteluita pelattiin kaksi per päivä. Välierissä vastakkain asettuneilla joukkueilla palautumisaikojen ero oli vain muutamia tunteja, koska saman ottelupäivän joukkueet pelasivat vastakkain välierissä.

Vielä edellisessä EM-turnauksessakin kotijoukkue Hollanti sai ainoastaan yhden lisäpäivän ennen välieräänsä Englantia vastaan. Toisen välierän joukkueet pelasivat puolivälieränsä tuntien sisällä toisistaan.

Näihin kisoihin asetelma on keikahtanut hyvin erilaiseksi. Vaikka puolivälierät pelattiin ottelu per päivä -tahdissa, olisi Englannin välierävastustajaksi voinut laittaa Saksan, joka pelasi oman puolivälieränsä päivää emäntämaan jälkeen. Nyt Saksa kuitenkin kohtaa Ranskan, joka joutuu sekin valmistautumaan välieräotteluunsa kaksi päivää vastustajaansa lyhyemmällä palautumisajalla.

Ranskan Grace Geyoro kohtaa keskiviikkona Saksan, joka on saanut huilata pari päivää vastustajaansa enemmän. Kuva: UEFA / Getty Images

"Yhdelläkin päivällä voi olla suuri merkitys"

Maija Saaren mielestä pudotuspelien otteluohjelma epäsuhtaisine palautumisaikoineen antaa välierien jälkeen eväitä spekulaatiolle. Spekulaation intensiteetti riippuu kuitenkin pitkälti otteluiden lopputuloksista.

– Jos Englanti vaikka jyräisi Ruotsin aivan täysin, herää varmasti keskustelua siitä, kuinka suuri merkitys epätasaisella palautumisajalla on.

– Jalkapallo-otteluissa tulee helposti pieniä kolhuja ja vaivoja. Jos joukkueella on kaksi päivää vastustajaa enemmän aikaa parannella niitä, on aika paljon vahvemmassa asemassa. Pienissä lihasvammoissa yhdelläkin päivällä voi olla todella suuri merkitys, Saari kertoo.

Saari uskoo silti, että lyhyemmällä palautumisella välieriin lähtevät joukkueet ovat valmiita pelaamaan.

– Pelaajat, jotka ovat päässeet välieriin asti ovat ammattilaisia ja tietävät, mitä kovassa pelitahdissa selviäminen vaatii. Fyysinen kapasiteetti riittää kovaan pelitempoon.

Maija Saari pelasi vuoden 2009 EM-kotikisoissa Suomen kapteenina. Otteluohjelma oli vielä tuolloin joukkueille tasapuolisempi. Kuva: imago/Pro Shots/ All Over Press

Suotuisan otteluohjelman lisäksi Englanti hyötyy EM-kisoissa siitä, että joukkueen pelaajat ovat "kuin kotonaan". Helmareiden kapteenina vuoden 2009 EM-turnauksessa pelannut Saari muistaa, että kotikisat tarjosivat joukkueelle henkistä etua.

– Pelipaikat olivat tuttuja, samoin kaikki mitä otteluiden ympärillä tapahtuu aina hotelleista bussikuljetuksiin. Se antaa henkisesti rauhallisen ja luottavaisen fiiliksen, kun tietää, miten asiat menevät.

Englannin ja Ruotsin välierä suorana TV2:ssa , Yle Areenassa ja Yle-sovelluksessa tiistaina kello 21.15 alkaen. Kaiken EM-kisoista löydät Ylen kisasivuilta täältä.

Lue myös:

Saksan kapteeni Popp hassutteli tiedotustilaisuudessa, Englannin miesten maajoukkuepelaajat pyytäneet lippuja loppuunmyytyyn finaaliin– Yle seuraa jalkapallon EM-kisoja

Ranskan EM-kirous oli jatkua, kun "poikkeuksellinen maalivahti" oli jatkuvasti edessä – vasta videotarkistus jatko-ottelussa vei välieriin

Valmentaja tylytti fish & chipsin syömisestä, seuraava pudotti olympiajoukkueesta – nyt hyljeksitty Beth Mead voi nousta brittien sankariksi

Kommentti: Nyt meni överiksi! Ruotsia kohdeltiin epäoikeudenmukaisesti jalkapallon EM-kisojen mestaruusjahdissa

Kokenut tuomari suitsutti Lina Lehtovaaran reaktiota espanjalaisten tulistumiseen – kertoo, miksi EM-kisoissa kuohuttanut tuomio meni oikein