Hyppää sisältöön

Tämä kantapäämaali kiteytti Ruotsin nöyryyttävän romahduksen EM-kisoissa – asiantuntija sääli maalivahtia Englannin murskajaisissa

Englanti kukisti Ruotsin 4–0 ja varmisti paikkansa sunnuntain EM-finaalissa Wembleyllä. Englanti viilettää ennen EM-finaalia kotiyleisönsä edessä ennätyksellisessä voittoputkessa.

Oliko tässä kisojen upein maali? Alessia Russo nöyryyttää kantapäällä Ruotsia
Oliko tässä kisojen upein maali? Alessia Russo nöyryyttää kantapäällä Ruotsia

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tilastot eivät olleet Englannin puolella ennen EM-välierää Ruotsia vastaan. Ruotsin ja Englannin 26:sta kohtaamisesta vain kolme oli päättynyt Englannin voittoon.

"Leijonattarien" kolme edellistä arvokisaturnausta olivat päättyneet välierissä: niin MM-kisoissa 2015, EM-kisoissa 2017 kuin MM-kisoissa 2019.

Tiistaina Englanti onnistui kuitenkin siinä, missä ainakin kotiyleisö ja brittimedia sen odottivatkin onnistuvan: EM-finaaliin etenemisessä kotikentällään. Eikä paremmasta joukkueesta jäänyt Sheffieldissä epäselvyyttä: Englanti kukisti maailmanrankingin kakkospaikalla komeilevan Ruotsin 4–0.

Etenkin supervaihtopelaaja Alessia Russon 3–0-osumaan kilpistyi Ruotsin nöyryytys: ensimmäinen yritys kilpistyi Lindahlin torjuntaan, mutta Russo kerkesi palloon ensimmäisenä ja tökkäsi kantapäällään pallon kahden ruotsalaispelaajan välistä. Maaliin pallo lipui Lindahlin jalkojen välistä.

– Sääliksi käy jo Lindahlia. Tämä saattoi olla hänen maajoukkueuransa viimeinen ottelu, ja sitten tälläisiä maaleja, Yle Urheilun asiantuntija Marianne Miettinen kommentoi.

Katso Russon maali ylhäältä kuvaa klikkaamalla.

Lindahl sai ankaraa kritiikkiä myös ruotsalaismediassa.

– Mielestäni Hedvigin olisi pitänyt ottaa myös tämä, TV4:n asiantuntija Hanna Marklund totesi Englannin neljännestä maalista. (siirryt toiseen palveluun)

Ruotsi oli hyvin vielä ensimmäiset puoli tuntia mukana, mutta johtomaalista vastasi reilun puolen tunnin jälkeen turnauksen maalikuningatar Beth Mead kisojen kuudennella osumallaan. Toiselle puolikkaalle Englanti sai puolestaan unelma-alun, kun Bronze puski joukkueen kahden maalin karkumatkalle kulmapotkusta.

Ruotsi on kärsinyt kyseenalaisista VAR-tuomioista jo aiemmin EM-turnauksen aikana, eikä se välttynyt niiltä tiistainakaan. Ruotsalaisvahti Hedvig Lindahlin toimintaan vaikuttanut Lauren Hemp näytti olevan niukasti paitsiossa Bronzen 2–0-osumassa, mutta videotarkastuksen jälkeen tuomio pysyi ja Englanti sai pitää osumansa.

Katso kuohuttanut Englannin toinen maali

Tuomioon peli ei kaatunut, sillä Englanti iski vielä kahdesti: ensin onnistui Russo ja 76. minuutilla Fran Kirby laukoi boksin ulkopuolelta pallon Lindahlin näppien kautta verkkoon.

Ruotsi pudonnut suurmaiden kyydistä?

Ruotsi lähti EM-lopputurnaukseen parhaiten rankattuna joukkueena Euroopasta. Viime kesänä olympiafinaalin rangaistuspotkukilpailun jälkeen Kanadalle hävinnyt Ruotsi on Fifan maailmanlistalla toisena heti USA:n jälkeen.

– Näen, että Euroopassa on neljä isoa ja mielestäni Ruotsi ei ole enää yksi niistä. Heti seuraavassa sarjassa kylläkin. Heidän oma kansallinen sarjansa on kovatasoinen, edelleen sieltä päästään isoihin sarjoihin, Englannin Superliigaan, joka on isompi sarja kuin Ruotsin sarja. Sekin kertoo maiden välisistä tasoeroista, Miettinen aloitti.

– Ehkä ruotsalainen positiviisuus ja itseluottamus on tietyllä tapaa liian kova sen suhteen, missä heidän paikkansa Euroopassa on. Fifa ranking ei välttämättä ole enää toisena.

Ruotsin aloituskokoonpanon keski-ikä oli korkein, mitä naisten EM-lopputurnauksen historiassa on nähty: 30 vuottaja 92 päivää. Lindahlin, 39, lisäksi ainakin Caroline Segerin, 37, uran jatkumisesta on riittänyt spekulaatiota.

Ottelun jälkeen ruotsalaiskapteeni kyynelehti median edessä, eikä osannut vastata kysymykseen maajoukkueuran jatkumisesta.

– En tiedä, viimeiset EM-kisat ainakin. Täytyy mennä kotiin ja sulatella asiaa, Seger sanoi Expressenille. (siirryt toiseen palveluun)

Toisaalta päävalmentaja Peter Gerhardsson on antanut vastuuta myös nuoremmille pelaajille. Evertonin Hanna Bennison, 19, iski ensimmäisen maajoukkuemaalinsa makeaan paikkaan EM-kisojen toisessa ottelussa ehdittyään olla kentällä vain kymmenisen minuuttia. Bennisonin maalilla Ruotsi kaatoi Sveitsin 2–1.

– Näen, että Ruotsi pysyy edelleen kuuden parhaan joukossa jatkossakin, Miettinen päätti.

Katso Englannin ja Ruotsin kamppailun maalikooste kuvaa klikkaamalla!

Englannin ylivoimaa

Englannin suoritukset EM-viheriöllä ovat keränneet kiitosta, eikä vähiten hollantilaisluotsi Sarina Wiegmanin ansiosta. Hollannin vuonna 2017 mestaruuteen luotsannut Wiegman on voittanut kaikki EM-ottelut, joissa hän on toiminut päävalmentajana. Englannin peräsimeen hän hyppäsi syksyllä 2021, eikä Englanti ole sen koomin hävinnyt.

Myös maaliero näissä 19 pelatussa ottelussa on tyrmäävä: 104 tehtyä ja neljä päästettyä maalia. Joukkue on kaikkien aikojen voittoputkessa, sillä se on voittanut 11 edellistä otteluaan.

– Olen yrittänyt koko ajan joka Englannin matsiin kehitellä, miten pakka murtuu, mutta ei se tunnu murtuvan mitenkään, Yle Urheilun asiantuntija Timo Furuholm summasi.

Näin Englani juhlii EM-finaalipaikkaa kotiyleisön edessä kuin rokkitähdet

– Ruotsilla oli hetkensä, ensimmäinen puolituntinen, mutta on hyvän joukkueen merkki, että he kestävät vaikeat hetket, kuten Englanti kesti. Paikka, josta Englanti teki 1–0-maalin tuli kuin tyhjästä, ja liittyi myös Ruotsin puolustamiseen. Ruotsilla oli saumansa, mutta Englanti kesti senkin, ja oli täysin päättävä joukkue tässä ottelussa, Miettinen päätti.

Keskiviikon välierässä kohtaavat Ranska ja Saksa. Lähetys TV2:ssa, Areenassa ja Yle-sovelluksessa kello 21.15 alkaen. Veikkaa ottelun avausmaalintekijää Futistietäjässä ja voita tekniikkapallo!

Lue myös:

Valmentaja tylytti fish & chipsin syömisestä, seuraava pudotti olympiajoukkueesta – nyt hyljeksitty Beth Mead voi nousta brittien sankariksi

Maailman paras valmentaja sai ainutlaatuisen kunnianosoituksen – nyt hänen "silmänsä voivat syöstä tulta" kroonisen alisuorittajan johdossa

Äidin yllättävä kuolema oli vasta ensimmäinen vastoinkäyminen Fran Kirbyn uralla – on pieni ihme, että hän pelaa tänään EM-kotiyleisön edessä