Hyppää sisältöön

Suomella on EM-kisoissa ennätyssuuri joukkue, mutta varsinaista mitalitavoitetta ei ole ainakaan vielä – "Kuuluisat pistesijat ovat yksi mittari"

Naisten puolella Suomella on Münchenissä edustus kahta vaille kaikissa yleisurheilulajeissa. Suuret joukkueet koettelevat Urheiluliiton taloutta, mutta puheenjohtaja ei ole asiasta huolissaan.

Moukarinheittäjä Krista Tervo on yksi Suomen menetystoivoista EM-kisoissa. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Oregonin MM-kisojen tapaan myös Suomen yleisurheilun EM-joukkue on erittäin suuri. Joukkuetta täydennettiin tiistaina 41 urheilijalla. Kisajoukkueeseen oli ennestään valittu 19 urheilijaa.

Elokuun 8. päivä Suomen Urheiluliitto valitsee miesten ja naisten 4 x 100 metrin sekä naisten 400 metrin viestijoukkueet, joten lopullinen kokoonpano on lähes 70 urheilijan luokkaa. Kyseessä on kaikkien aikojen isoin arvokisajoukkue, joka Suomella on ollut kotikisojen ulkopuolella.

Huomionarvoisinta joukkueessa on se, että naisten puolella Suomella on urheilija lähes joka lajissa. Ainoastaan pituushypyssä ja 3 000 metrin esteissä ei ole suomalaisnaista mukana.

– Meillä on jokaisessa EM-kisojen urheilumuodossa edustus joko miehissä tai naisissa. Se kertoo laajuudesta, mikä meillä tällä hetkellä kotimaisessa yleisurheilussa on, Suomen Urheiluliiton valmennuspäällikkö Tuomo Salonen sanoo.

Suomella on täysi edustus (kolme urheilijaa) peräti yhdeksässä eri lajissa. Naisten maratonilla Suomella on puolestaan neljä urheilijaa. Salonen kertoo, mistä on kyse.

– EM-kisojen maratonin yhteydessä on joukkuekilpailu. Normaalisti kolme urheilijaa per maa saa osallistua, mutta joukkuekilpailun takia maksimimäärä on kuusi. Sääntö on se, että jos henkilökohtaiseen kilpailuun on vähintään kaksi valintakelpoista urheilijaa, joukkueen saa täyttää täyteen asti, Salonen avaa.

Miesten keihäässä ja naisten moukarissa valintakelpoisia urheilijoita on enemmän kuin mitä kisoihin saa osallistua. Miesten keihäässä viimeisestä edustuspaikasta taistelevat Toni Keränen, Toni Kuusela ja Topias Laine. Naisten moukarissa viimeisestä kisalipusta taistelevat Sara Killinen ja Suvi Koskinen. Kolmannet edustajat valitaan Kalevan kisojen jälkeen.

Liiton talous kovilla

Suomen joukkueen isot koot sekä Oregonin MM-kisoissa että Münchenin EM-kisoissa koettelevat Urheiluliiton taloutta. Kun urheilijamäärä kasvaa, kasvaa myös joukkueen taustaorganisaatio.

Urheiluliiton toimitusjohtaja Harri Aallon mukaan vielä on vaikea sanoa, kuinka paljon esimerkiksi Oregonin MM-kisat menivät yli budjetoidun, sillä tarkempia talousarvioita tehdään vasta myöhemmin.

– Puhumme äkkiä yli 100 000 euron arvoisista summista, enkä tarkoita tässä tapauksessa ylitystä. Vedämme nämä sitten yhteen, kun kilpailukausi on käyty läpi, Aalto sanoo.

Eniten kilpailureissuissa maksaa matkustaminen, sillä vaikka lentoja on tilattu etukäteen, joukkuemäärän kasvaessa viime hetken buukkaukset nostavat kustannuksia. Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani toivottaa kuitenkin Suomen ison EM-joukkueen lämpimästi tervetulleeksi.

– Olemme onnekkaassa tilanteessa. Vaikka maailman politiikan tilanne on tosi surkea ja se vaikuttaa joillakin liitoilla talouteen paljonkin, Urheiluliiton talous on siitä huolimatta tällä hetkellä hyvinkin vahvassa kunnossa. Me lähetämme kaikki, jotka vain ovat joukkueessa paikkansa ansainneet, Itani toteaa.

Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani kertoo, että hän jättää pestinsä, jos Suomi ei menesty tai palaa mitalikantaan Münchenin EM-kisoissa.

Ei varsinaista mitalitavoitetta

Münchenissä Suomella on useita potentiaalisia mitalikandidaatteja. Salonen ei halua sanoa joukkueelle mitalitavoitetta. Itani sen sijaan on todennut, että hän lähtee Urheiluliiton puheenjohtajan paikalta, jos mitalia tai menestystä ei tule.

– Tokion olympialaisissa ja Oregonin MM-kisoissa meillä oli hyviä sijoituksia eurooppalaisiin verrattuna. Nyt on tietysti uusi kilpailu. Mitään varsinaisesti mitalitavoitetta emme joukkueena aseta. Meillä on kuitenkin useita urheilijoita, joilla on mitali mielessä, Salonen sanoo.

– Kokonaisarvion kannalta top8-sijoitukset eli kuuluisat pistesijat ovat yksi mittari. Monella urheilijalla on mahdollisuus kyseiseen sijoitukseen. Joukkue saa viimeisen muotonsa maanantaina, jonka jälkeen katsomme tarkemmin EM-kisojen näkymäämme.

Itani antaa operatiivisen johdon asettaa halutessaan virallisen mitalitavoitteen, mutta hän uskoo itse vahvasti siihen, että Suomi palaa mitalikantaan EM-kisoissa. Edellisissä EM-kisoissa, Berliinissä vuonna 2018, Suomi jäi ilman mitalia ensimmäistä kertaa 52 vuoteen.

– Meillä on menestyspotentiaalia todella monessa ryhmässä. En halua laittaa kenenkään yksittäisen urheilijan niskaan painetta, mutta uskon, että menestystä voi tulla tosi laajalla rintamalla, Itani sanoo.

Lue myös:

.
.