Hyppää sisältöön

Ratamoottoripyöräilijä Erno Kostamo ryhtyi myymään tarroja päästäkseen kisaamaan – edes keuhkojen puhkeaminen ei sammuttanut kilpailuhalua

Kansainvälisessä ratamoottoripyöräilyn IRRC-sarjassa kilpaileva Erno Kostamo pyörittää arkisin korjaamoa Joensuussa. Kilpailemiseen hän toivoo apua tarrakaupasta.

Erno Kostamo korjaa kesäisin moottoripyöriä ja talvisin moottorikelkkoja omistamassaan korjaamossa Joensuussa. Kuva: Alberto Politi / Yle

Erno Kostamo kiristää viimeiset ruuvit, hyppää asiakkaan moottoripyörän satulaan ja päristää testiradalle.

Kostamo tunnetaan urastaan ratamoottoripyöräilijänä, mutta useimmiten hän palvelee asiakkaita joensuulaisessa moottoripyöräkorjaamossaan.

Myös Kostamon omassa kilpapyörässä on korjattavaa, mutta siitä ei selvitä ruuvien kiristyksellä. Kostamolle koitui lähes 15 000 euron lasku, kun hänen BMV:nsä moottori hajosi toissa viikolla Belgiassa.

Nyt Kostamo kauppaa sosiaalisessa mediassa sadan euron kannatustarroja loppukauden kilpailukulujen rahoittamiseksi.

– Minulla on ollut rahoituksen keräämisessä aina ajatus, että pienistä puroista kasvaa suuri virta, Kostamo toteaa.

Kostamo luonnehtii noin viikon ajan käynnissä olleesta kampanjasta saatua tukea ällistyttäväksi.

– Jos jollain ei ole ollut rahaa sadan euron tarraan, hän on etsinyt jonkun, jolla on.

Tallipaikka lähti alta

Pyörän hajoaminen ei ole ollut Kostamon ainoa vastoinkäyminen tällä kaudella.

Kostamon talli ilmoitti täysin yllättäen vetäytyvänsä IRRC-sarjasta Belgian osakilpailun kynnyksellä.

– Siinä oli kuusi arkipäivää seuraavaan kilpailuun, Kostamo toteaa.

Koska sopivia tallipaikkoja ei ollut saatavilla, Kostamo joutui pika-aikataululla perustamaan oman tallin. Varusteita, kuljetusapua ja säilytyspaikkoja haalittiin kasaan sieltä sun täältä.

Vastoinkäymiset tulivat Kostamolla harmilliseen saumaan, sillä hän oli alkukaudesta loistovireessä. Heinäkuun alussa Kostamo voitti kaksi lähtöä Imatran osakilpailussa.

Keuhkot puhki sairaalassa

Epäonnesta ja rahoitusvaikeuksista huolimatta Kostamo aikoo jatkaa ratamoottoripyöräilyä myös ensi kaudella. Suunnitelmia ei ole jarruttanut edes se, että kolme vuotta sitten laji oli viedä Kostamon hengen.

Kostamo joutui pahan joukkokolarin keskelle Macaon vuoden 2019 kilpailussa. Juuri ennen kautta 2019 Kostamo oli julistanut karsivansa turhia riskejä.

– Ulkopuolisille oli hankala toitottaa, että minulla on järki päässä, kun on selkä murtuneena ja keuhkot puhki Macaon sairaalassa.

Ratamoottoripyöräilyn vauhti ja vaarallisuus eivät Kostamoa viehätä. Sen sijaan hän kertoo nauttivansa ajamisesta suunnattomasti.

Samaan hengenvetoon Kostamo kuitenkin kertoo kyseenalaistavansa lajin mielekkyyden.

– Belgiassakin sanoin ääneen, että hitto en kyllä suosittelisi tätä hommaa kenellekään. Voisi olla ihan tavallinen sankari ja tehdä tavallisia asioita.

Lue lisää:

Suomalainen moottoripyöräilijä ajoi ikonisessa Macaon GP:ssä ensimmäistä kertaa 33 vuoteen – Erno Kostamo pääsi puujalalla: ”Tulipa tämäkin suoritettua, ja hengissä selvisin”

Erno Kostamo haluaa ratamoottoripyöräilyn ammattilaiseksi