Hyppää sisältöön

Tokion olympialaisten valmisteluleirillä tapahtuneen häirintätapauksen käsittely yhä kesken – odottaa sovittelua Olympiakomiteassa

Olympiakomitean miespuolinen työntekijä syyllistyi verbaaliseen häirintään naispuolista asiantuntijaa kohtaan olympiajoukkueen valmistautumisleirillä ennen Tokion kesäolympialaisia.

Suek ja tasa-arvovaltuutettu tekivät häirintäepäilystä omat selvityksensä, jotka valmistuivat kesäkuussa. Tasa-arvovaltuutetun mukaan OK laiminlöi velvollisuutensa puuttua tietoonsa tulleeseen seksuaaliseen häirintään. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Runsas vuosi sitten Tokion olympialaisten valmistautumisleirillä tapahtuneen häirintätapauksen käsittely on Olympiakomiteassa (OK) yhä kesken.

Suomen Urheiluliiton (SUL) asiantuntija oli ollut ruokailemassa olympiajoukkueen kanssa, kun OK:n työntekijä oli todennut hänelle, että "sinulle tuli nyt tänne leirille uusi homma, että saat joka ilta tulla pesemään mun paikat huoneeseeni, koska en luota pesijöinä näihin miehiin".

Tapauksen jälkeen SUL:n asiantuntija yritti keskustella tapahtuneesta OK:n ja SUL:n edustajien kanssa, mutta asiaan ei puututtu ennen tätä kevättä.

Suek ja tasa-arvovaltuutettu tekivät asiasta omat selvityksensä, jotka valmistuivat kesäkuussa. Tasa-arvovaltuutetun mukaan OK laiminlöi velvollisuutensa puuttua tietoonsa tulleeseen seksuaaliseen häirintään, eivätkä sen toimet olleet riittäviä.

Olympiakomitean toimitusjohtajan Taina Susiluodon mukaan asiaa on käsitelty heinäkuussa OK:n hallituksessa. Susiluoto on kutsunut asianomaiset sovitteluun.

– Sovittelua ei ole vielä tapahtunut, koska kaikki ovat olleet lomilla kesän. Kalenteriaikaa etsitään.

Ohjeistusta päivitetty

OK ja SUL kertoivat selvityksissä saaneensa tiedon tapahtumasta välittömästi. Järjestöjen mukaan ne eivät olleet tietoisia asian tarkastelusta mahdollisena seksuaalisena häirintänä, kunnes media uutisoi tapauksesta keväällä 2022.

Miten näet, että Olympiakomitea on asian käsittelyssä onnistunut?

– Olen tutustunut tasa-arvovaltuutetun lausuntoon ja Suekin tekemään lisäselvitykseen. On vähän vaikeaa ottaa selvää, mitä lopulta on tapahtunut, koska tilanne on vähän sana sanaa vastaan eikä ole todistajia. Asia on syytä ottaa vakavasti niin, että asia puretaan auki asianosaisten kesken ja kaikkien johtoketjussa olevien kanssa. Myös OK:n hallitus on käsitellyt tätä, Susiluoto kommentoi.

Susiluodon mukaan Olympiakomitea on päivittänyt ohjeistuksiaan ja toimintamallejaan ja lisännyt kouluttamista.

– Jatkossa on selvä, että kynnys ilmoittaa on matala, ja jokainen kantaa vastuuta omasta käytöksestään.

Lue myös:

.
.