Hyppää sisältöön

Uintikalenteri saa sapiskaa asiantuntijalta: "Tämä ei palvele huippuja missään mielessä" – Mattsson Suomen ainoa valtti EM-kisoissa

Uinnin EM-kilpailut käynnistyvät torstaina Roomassa. Yle Urheilun asiantuntija Ville Kallinen ei lataa kovia odotuksia pienelle suomalaisjoukkueelle. Matti Mattssonin kohdalla mitalia voidaan kuitenkin odottaa.

Matti Mattssonilla on Roomassa täydet saumat EM-mitaliin. Arkistokuva. Kuva: Getty Images

Yle näyttää Rooman EM-uintien kaikki aamu- ja iltakilpailut suorana Areenassa.

Uinnin pitkän radan Euroopan mestaruuksista kilpaillaan Roomassa 11.–17. elokuuta. Suomelta kisoihin lähtee seitsemän urheilijan joukkue, jonka jäseniltä voidaan odottaa usean välieräpaikan lisäksi jopa kultaista mitalia.

Yle Urheilun uintiasiantuntija Ville Kallinen kertoo menestysodotusten kasautuvan pitkälti Matti Mattssonin harteille. Mattsson kilpailee Roomassa päälajeinaan 100 ja 200 metrin rintauinti.

– Matti ui todennäköisesti kirkkaimpana tähtenä 200 metrin rintauinnin finaaliin asti. En näe mitään estettä, miksei niin tapahtuisi, ja hyvänä päivänä hän kilpailee EM-kullasta.

Suomen Ari-Pekka Liukkonen kilpailee Rooman EM-kisoissa puolustavana Euroopan mestarina. Kuva: EPA/Patrick B. Kraemer

Ari-Pekka Liukkonen puolustaa Roomassa 50 metrin vapaauinnin Euroopan mestaruuttaan. Tehtävä on kuitenkin haastava, sillä kuluva kausi on ollut Liukkoselle sairastelujen myötä pettymys ja tarvittavat tehoharjoitukset ovat jääneet vähiin. EM-kisoissa jo pelkkä välieräpaikka on Kallisen mukaan tiukassa, mutta sen saavuttaminen olisi Liukkoselta hyvä suoritus.

Budapestin MM-kisoissa 50 metrin rintauinnissa pirteästi esiintyneellä Veera Kivirinnalla on Kallisen mukaan hyvät mahdollisuudet matkan EM-finaaliin. Kivirinta rikkoi 50 metrin rintauintiennätyksensä sadasosalla SM-uinneissa heinäkuun alussa, ja Budapestissa hän oli välierien 12:s. Kivirinnan haasteet ovat kilpailun lähdössä, jossa hän antaa Kallisen mukaan liikaa tasoitusta muille kilpailijoille.

– Veeran uintivauhti riittäisi uimaan mitalista, mutta jo pelkästään finaalipaikan suhteen on ratkaisevaa, onnistuuko startti niin kuin pitää.

Veera Kivirinta kilpailee Roomassa päämatkanaan 50 ja 100 metrin rintauinti. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Olli Kokko kilpailee kisoissa päämatkanaan 50 metrin rintauinti. Häneltä voidaan Kallisen mukaan odottaa suoriutumista välieriin.

Paikka välierissä olisi Kallisen mukaan ehdoton onnistuminen myös Jenna Laukkaselle, jolla on sairastelujen myötä takanaan haastava kausi. Laukkanen kilpailee Roomassa päämatkoinaan 50 ja 100 metrin rintauinti sekä 50 metrin perhosuinti.

Kesäkuussa 19 vuotta täyttänyt Martta Ruuska pääsi kisajoukkueeseen nuorten aikarajalla, ja hän kilpailee päämatkanaan 200 metrin rintauinti. Laura Lahtinen kilpailee Roomassa päämatkanaan 200 metrin rintauinti ja 200 metrin perhosuinti.

– Martalle hyvä suoritus on, jos hän pääsee hyvin lähelle omaa ennätystään (2.28,04). Silloin hän voisi taistella välieräpaikasta, Kallinen kertoo.

Lahtisen suhteen Kallinen on huolissaan, sillä aikuisten sarjoihin tarvittavaa tasonnostoa ei ole tapahtunut. Lahtisen hallussa on pitkän radan 400 metrin vapaauinnin Suomen ennätys vuodelta 2019. Viime vuosina hänen pitkän radan tuloksensa eivät kuitenkaan ole parantuneet odotetulla tavalla.

Uuden sukupolven esiinmarssia kaivataan

Kallinen odotti, että Suomen EM-joukkueessa olisi nähty enemmän nuoria uimareita, sillä myös poisjääntejä on. Viime vuonna uusia Suomen ennätyksiä lyhyellä radalla uineet, 2000-luvulla syntyneet Ronny Brännkärr ja Kalle Mäkinen eivät ole onnistuneet pitkän radan kaudella toivotulla tavalla, ja muun muassa heitä ei nähdä Rooman kisajoukkueessa.

Kokeneemmat uimarit Fanny Teijonsalo ja Ida Hulkko ilmoittivat kesäkuun lopussa, etteivät he kilpaile Roomassa. Teijonsalo joutui keskeyttämään kilpakautensa keuhkokuumeen vuoksi. Hallitseva 50 metrin rintauinnin EM-hopeamitalisti Hulkko on kärsinyt ylikuormitustilasta ja lopetti kautensa heinäkuun alun SM-uinteihin.

Lisäksi Mimosa Jallow julkaisi vastikään lopettamispäätöksensä.

Kallinen onkin huolissaan Suomen huippu-uinnin tilasta, sillä menestyneimmät uimarit ovat kilpailleet hyvin pitkään.

Liukkosen, Mattssonin, Laukkasen, Teijonsalon ja Kivirinnan takaa ei Kallisen mukaan löydy sellaisia uimareita, jotka voisivat vuoden tai kahden sisään kilpailla kansainvälisistä kärkisijoista. Kokeneista uimareista ainoastaan 23-vuotias Ida Hulkko voidaan asiantuntijan mukaan nähdä varmasti vielä kaksissa tulevissa olympialaisissa.

Kalle Mäkisellä on hallussaan selkäuinnin lyhyen radan 50 metrin ja 100 metrin sekä pitkän radan 50 metrin Suomen ennätykset. Kuva: Uimaliitto

Kansainvälinen taso voi jäädä alhaiseksi

Rooman EM-kisojen lähestyessä puhuttaa edelleen uinnin tiivis kilpailukalenteri. Alkukesästä useiden maiden olympiauimarit jättivät MM-kisat väliin väsymyksen vuoksi. Kilpailukalenteriin tulisi myös Kallisen mukaan löytää väljyyttä.

– Urheilumielessä tämä ei palvele huippuja missään mielessä. Uintia seuraavana ihmisenä tulee jo ihan kylläisyyden tunne.

Kallinen arvelee, että myös EM-kisoista jää pois kärkiuimareita, mikä madaltaa tulostasoa.

– Yllättyisin, jos tulevat EM-kisat olisivat poikkeuksellisen kovatasoiset.

Usealla isolla maalla uimareiden välinen kilpailu kisapaikoista on kuitenkin kovaa, joten EM-kisoissa nähdään Kallisen mukaan huippuvireisiä uimareita, jotka eivät mahtuneet pitkän radan MM-kisajoukkueisiin.

Italian Thomas Ceccon voitti kultaa 100 metrin selkäuinnissa ja ylsi Budapestin MM-kisoissa matkan uuteen maailmanennätykseen. Kuva: Getty Images

Tulostasoa pitävät yllä varmasti myös kisajärjestäjä Italian uimarit, jotka kahmivat mitaleita jo Budapestissa. Kallinen ennakoi, että etenkin maailmanennätyksen 100 metrin selkäuinnissa tilastoinut Thomas Ceccon ja 100 metrin rintauinnissa ensimmäisen aikuisten MM-kultansa voittanut Nicolò Martinenghi haluavat varmasti menestyä kotiyleisönsä edessä.

Lue myös:

Matti Mattsson taistelee vielä tänä vuonna realistisesti EM-kullasta – suomalaisella uinnilla on myös yksi selkeä ongelma, sanoo asiantuntija

Mimosa Jallow lopettaa mittavan urheilu-uransa – korona sai jatkamaan yhden lisävuoden: "Olen kokonaisuudessa todella tyytyväinen matkaani"

Jani Sievisen 24 vuotta vanha Suomen ennätys oli paperia Kalle Mäkisen käsittelyssä – "Tiesin jo matkalla, että nyt ollaan aika lähellä"

Huippu-uimari Ida Hulkko, 23, ajatteli olevansa kone ja uupui hurjassa työtahdissa – nyt hän on tehnyt ison päätöksen tästä kaudesta