Hyppää sisältöön

Kalle Rovanperän meno sykähdyttää suomalaistähden kotikulmilla – "Aina kun Kalle voittaa, Puuppolassa soitetaan kelloja"

Mitä Kalle Rovanperän huikeasta menestyksestä tuumitaan Keski-Suomen sydämessä sijaitsevalla perinteikkäällä rallipaikkakunnalla Puuppolassa?

Puuppolassa soi kellot aina, kun Rovanperä voittaa
Puuppolassa soi kellot aina, kun Rovanperä voittaa

PUUPPOLA. Jyväskylän pohjoispuolella sijaitsevan Puuppolan kylänraitilla on heinäkuisena aamupäivänä raukean rauhallista. Tosin, varsinaista kylänraittiakaan täällä ei ole. Koulu ja päiväkoti ovat vielä lomatunnelmissa ja kyläkauppa, jossa Kalle Rovanperäkin kävi kuulemma aikanaan ahkerasti jäätelöostoksilla, suljettiin muutama vuosi sitten. Kylätien laidoilla maisemaa hallitsevat lähinnä pellot.

Koulun edustalla ohitseni hurauttaa skootteri, jonka kuljettaja on varsin tutunnäköinen. Nelinkertaisen maailmanmestarin Tommi Mäkisen Tuomo-veli kaartaa ympäri ja parkkeeraa menopelinsä tien laitaan. Sitten hän morjestaa ohi huristelevan traktorin kuljettajaa. Juuri Tuomo Mäkinen soitti aikanaan veljelleen legendaarisen "Carloksen auto palaa" -puhelun. Puuppolassa asuvana myös Tuomo Mäkinen on nähnyt aitiopaikalta, kuinka Kalle Rovanperä on varttunut kohti ralliammattilaisuutta.

– Onhan Kallen menestys ihan mahtava juttu niin Puuppolalle kuin koko Suomellekin. Kyllä Kalle on varmasti ihan niitä kaikkien aikojen lahjakkaimpia rallikuskeja, ellei lahjakkain. Hienoa, että saadaan pistettyä lopulta sinne ranskalaisillekin kampoihin, Mäkinen viittaa Loebin ja Ogierin lähes kaksi vuosikymmentä kestäneeseen dominointiin MM-sarjassa.

Tommi Mäkisen veli Tuomo Mäkinen. Kuva: Jussi Jäkälä

Yhtenä nuoren suomalaistähden menestyksen kulmakivistä pidetään sitä, että hän on ajanut koko ikänsä monenlaisilla moottorikäyttöisillä laitteilla. Mäkinen tarjoaa tästä yhden konkreettisen esimerkin paikallisen päiväkodin portilla. Vielä joitakin vuosia sitten kyseisellä paikalla sijaitsivat Tommi Mäkinen Racingin toimitilat.

– Kalle kävi tuolla pihalla harjoittelemassa mopolla keulimista. Muutamankin kerran olen ollut tässä sitä varten hänelle porttia availemassa. Tämä oli hiljainen paikka ja aidattu alue. Täällä oli hyvä treenata.

Toisinaan meininki Puuppolassa on kuin Maranellossa konsanaan. Ferrarin kotipaikkakunnalla juhlistetaan F1-voittoja kirkonkelloja soittamalla. Puuppolassa soi vellikello.

– Aina kun Kalle voittaa, niin täällä Puuppolassa soitetaan kelloja, Tuomo Mäkinen sanoo astellessaan kohti pihamaalla seisovaa hirsiaittaa.

Sitten hän vetää seinällä olevasta vaijerista ja aitan katolla oleva kello alkaa raikaamaan.

Pian nähdään – tai paremminkin kuullaan – kilkattaako vellikello tämänkertaisen Jyväskylän MM-rallin jälkeenkin.

Iina, Anni, Jasmin ja Eeva viettivät kesäpäivää uimarannalla. Kuva: Jussi Jäkälä

Puuppolantien varressa sijaitsevan Korttajärven uimarannalla näkyy liikettä, joten suuntaan seuraavaksi sinne. Järvestä laiturille kipuavat Jasmin, Eeva, Iina ja Anni menevät hieman hämilleen, kun utelen heiltä, onko Kalle Rovanperä heille tuttu nimi. Hetken empimisen päätteeksi tytöt lausahtavat lähes kuorossa kyseessä olevan rallikuljettaja.

Rovanperän kotitalon sijaintia tytöt eivät Eevaa lukuun ottamatta tiedä. Tosin hänellekään ei ole ollut selvää, että kyseessä on juuri Kallen kotitalo. Vanhemmat ovat kuulemma vain maininneet kyseessä olevan jonkun rallikuskin talo.

Tytöt eivät kuitenkaan sulje pois sitä mahdollisuutta, että fanittaisivat rallia joskus tulevaisuudessa enemmänkin. Ja silloin Kalle olisi heidän ykkössuosikkinsa. Jasminin mukaan hänen oma Erno-isänsä on kuitenkin tällä hetkellä vielä Kalleakin suurempi idoli.

Eeva puolestaan tulee vielä hetken päästä kertomaan, että hän tietää myös rallikuski Mikko Hirvosen asuvan muutaman kilometrin päässä.

Laiturin reunalla istuva Päivi Huhtanen kertoo asuneensa Puuppolassa kahdeksan vuotta ja seuranneensa nuoren Kalle Rovanperän ajovideoita Youtubesta suurella mielenkiinnolla.

Oletko siis jonkinlainen rallihöppänä?

– Ei, olen enemmänkin Kalle-höppänä. En muuten niin seuraa rallia, mutta kun Kalle ajaa, niin sitä katson mielelläni. En ole koskaan tavannut Kallea, mutta epäilen nähneeni hänet joitakin vuosia sitten ajamassa moottoripyörällä. Sen kyllä tiedän, missä hänen kotitalonsa sijaitsee ja taidan Harrin autonkin tunnistaa.

Puuppolan kyläkauppa. Kuva: Jussi Jäkälä

Puuppolantien varressa oleva kevyen liikenteen väylä näyttää olevan lenkkeilijöiden suosiossa. Ohi vilahtelee tasaiseen tahtiin lenkkeilijöitä, joku pyörällä, toinen juoksurattaiden kanssa.

Mäennotkosta kuuluvat napsahdukset paljastavat myös lähestyvän rullasuksihiihtäjän. Tasatahtia ylämäkeen lykkivä Heta Jalonen pysähtyy juttusille, kun huudan hänelle "onko Kalle Rovanaperä tuttu" -kysymyksen kuin väliaikatiedon konsanaan.

Jalonen ei tiedä Rovanperän olevan Puuppolasta kotoisin, Jyväskylästä kylläkin. Tampereen Pyrintöä edustava hiihtäjä on itsekin asunut Jyväskylässä vasta puolisen vuotta. Parhaillaan ovat menossa 30 kilometrin treenilenkin viimeiset kilometrit.

Alatko tästä eteenpäin kutsumaan tätä harjoitusreittiäsi Rovanperän lenkiksi?

– Saattaa vaikka ollakin. Aiemmin tämä on ollut minulle vain Puuppolan lenkki. Ehkä nimen voisi nyt vaihtaa.

Hiihtäjän jatkaessa lenkkiään, jään vielä hetkeksi kuvaamaan rauhallista maalaisidylliä. Sitten tartun puhelimeen kysyäkseni vielä Mikko Hirvoselta, olisiko häntä mahdollista kuvata ja haastatella siinä samalla. Hirvonen naurahtaa vastatessaan ja kertoo juuri äsken ihmetelleensäkin jotenkin tutunnäköistä kuvaajaa Puuppolantien varressa. Hän itse oli autossa menossa viemään koiria Tikkakoskelle uimaan.

Vietin Puuppolassa muutaman tunnin ja sinä aikana ohitseni olivat ajaneet nelinkertaisen maailmanmestarin veli sekä nelinkertainen MM-hopeamitalisti. Rallipiirit ovat Puuppolassa totisesti läsnä.

Yle näyttää kaikki Jyväskylän MM-erikoiskokeet suorana Yle Areenassa ja Yle-soveluksessa. Lähetys testierikoiskokeesta käynnistyy torstaina kello 8.50. Kaiken Jyväskylän MM-rallista löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Lue myös:

.
.