Hyppää sisältöön

Solvauksista syytetyn puheenjohtajansa sivuun siirtänyt KPL-pomo otti kantaa kohuun – "Provosoinnin pitää liittyä pelillisiin asioihin"

Asiattomasta huutelusta epäilty KPL:n puheenjohtaja Harri Lehto jää toistaiseksi sivuun tehtävistään. Tällä kaudella Pesäpalloliiton valtakunnallisissa sarjoissa on jaettu 12 varoitusta äänekkäästä asiattomasta kielenkäytöstä. Miesten Superpesiksessä niitä ei ole tällä kaudella nähty.

Arkistokuva Manse PP:n ja KPL:n finaaliottelusta syksyltä 2021. Kuva: Tomi Natri / All Over Press

Tiistaina Kouvolassa pelattiin miesten Superpesiksen huippuottelu, viime syksyn finaalirevanssi, jossa Kouvolan Pallonlyöjät päihitti Manse PP:n supervuoroparissa 2–1 (0–3, 6–1, 1–0).

Syksyn finaaliottelut hurmasivat yleisön niin pelillisesti kuin tunnelmaltaan, ja lopulta Manse juhli ensimmäistä miesten SM-kultaansa voitoin 3–2. Puhetta riitti kuitenkin myös pelin ulkopuolisista asioista.

Varsinkin tiistaisen runkosarjaottelun jälkeen hienot pelilliset suoritukset ja kotijoukkueen voitto jäivät varjoon, kun sosiaalisessa mediassa nousi esiin Manse PP:n pelaajaan Juuso Myllyniemeen kohdistunut huutelu.

Myllyniemen mukaan (siirryt toiseen palveluun) huutelijana oli Kouvolan Pallonlyöjien puheenjohtaja Harri Lehto.

Kouvolan Pallonlyöjät tiedotti torstaina, että Lehto jää toistaiseksi sivuun tehtävistään.

– Jään pois Kouvolan Pallonlyöjien puheenjohtajan tehtävästä siksi aikaa, että Pesäpalloliitto on saanut asiat selvitettyä ja KPL saa täyden toimintarauhan, Lehto kommentoi tiedotteessa.

– Edelleen totean, että en itse ole asiassa syyllistynyt mihinkään, mutta seuran etu on tärkeintä. Toivon, että asia saadaan selvitettyä nopeasti.

"Tietynlainen provosointi kuuluu urheiluun"

KPL:n varapuheenjohtaja Stefan Sburatura kertoi, että Lehdon sivuun siirtymisellä haluttiin rauhoittaa tilanne. Lehdon paluuta tarkastellaan, kun molemmat seurat ovat jättäneet selvityksensä Pesäpalloliittoon ja liiton päätös valmistuu.

Sburatura ei ollut Lehdon kanssa samassa katsomossa, joten hän ei havainnut tilannetta henkilökohtaisesti.

– Eilen teimme selvityksiä ja kuulimme paikalla olleita. Ihmiset ovat ottaneet meihin yhteyttä ja kertoneet omia näkemyksiään. Olemme niiden kommenttien varassa. Jonkinlainen tilannekuva siitä muodostuu.

Manse PP vaati huutelun johdosta reagointia Pesäpalloliitolta, Superpesikseltä ja KPL:ltä.

Sburaturan mukaan peliesityksiin liittymättömiin ja asiattomiin huuteluihin, jotka menevät "tietyn rajan yli", on hyvä puuttua.

– Toisaalta urheiluun kuuluu tietynlainen provosointi. Sen pitää kuitenkin liittyä pelillisiin asioihin.

KPL hävisi viime syksynä finaalisarjan Manselle. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Mansen ja KPL:n välillä kipinöi myös viime vuoden finaalisarjassa. Sburaturan mukaan Manse PP ei kuitenkaan ole kouvolalaisille sen punaisempi vaate kuin muutkaan seurat.

– On hyvä, että Tampereella on superpesisjoukkue ja että pesäpallo on ottanut suurkaupungissa tuulta purjeisiinsa. Siellä on huippupesiksen osalta ehkä vielä vähän opeteltavaa.

Manse PP vaatii toimenpiteitä

Keskiviikkona Manse PP julkaisi tiukkasanaisen tiedotteen (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan "ottelun aikana KPL:n seurajohtoon kuuluva henkilö huusi erittäin halventavia henkilöön kohdistuvia solvauksia Mansen pelaajalle".

Manse PP huomauttaa, että Suomen Pesäpalloliitto ja sitä kautta seurat ovat sitoutuneet Älä riko urheilua -kampanjaan. Kampanjan sloganeihin kuuluu, että urheilu on rikki, jos sen parissa ei puututa häirintään kaikissa tilanteissa.

– Manse on nostanut häirintäasian esiin Superpesis-seurajohtajien kokouksessa jo kauden 2021 päätteeksi finaaliotteluiden tapahtumien seurauksena. Nyt viimeistään on pesäpallolla satavuotiaana kansallispelinä tekojen aika.

Pesäpalloliitto tutkii tapahtumat

Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Vesa Rämet twiittasi (siirryt toiseen palveluun) keskiviikkona, että liitto selvittää tapahtumat.

STT:lle Rämet kommentoi, että rangaistukset voivat vaihdella eriasteisista huomautuksista rahallisiin sanktioihin. Rämet totesi, että kentällä pitää pystyä urheilemaan niin, ettei ole pelkoa tulla loukatuksi. Yksikin häirintätapaus on Rämetin mukaan liikaa, joten liitto ottaa epäilyt vakavasti, toiminnanjohtaja sanoi STT:lle.

Tällä kaudella Pesäpalloliiton valtakunnallisissa sarjoissa on jaettu 12 varoitusta äänekkäästä asiattomasta kielenkäytöstä. Miesten Superpesiksessä niitä ei ole tällä kaudella nähty. Miesten Suomensarjassa asiattomasta kielenkäytöstä on varoitettu kuusi kertaa. Poikien Superpesiksessä varoituksia aiheesta on jaettu kolme, naisten Suomensarjassa kaksi ja naisten Superpesiksessä yksi.

Provosoinnista on huomautettu kolmessa alasarjojen ottelussa.

Itsekin Superpesistä 2000-luvulla pelanneen KPL:n Sburaturan mukaan asiattomat huutelut pesäpallossa ovat vähentynet viime vuosina.

– Laji on siistiytynyt ja menossa hyvään suuntaan.

Manse PP:n puheenjohtaja: "Pitää linjata, hyväksytäänkö me se"

Manse PP:n puheenjohtaja Pirkka Savilahti avasi tapahtumia ja seuran tiedotetta vielä tarkemmin Yle Urheilulle.

Pesäpallo on laji, johon vastustajan henkinen horjuttaminen ja vahvat tunteet ovat aina kuuluneet. Se on myös ollut yksi osa lajin viehätystä katsojankin näkökulmasta. Savilahti sanoo olevansa täysin samaa mieltä, että kova kannustus ja naljailu kuuluvat osaksi lajia.

Savilahden mukaan Manse PP:n näkemys on, että sen rajan yli ei saa mennä, kun pelaaja kokee, että häntä on henkilökohtaisesti loukattu.

– Silloin meidän pitää linjata, hyväksymmekö me seurana sen. Se ei meidän seuran arvoihimme kuulu.

– Ei voi pelaajia arvostella heidän ihonväristään tai jostain muusta henkilökohtaisesta piirteestä. Emme näe, että se kuuluu soveliaaseen tapaan. Se ei ole tätä päivää.

Manse PP:n tiedotteessa viitattiin myös viime syksyn finaaleihin. Sillä tarkoitetaan Savilahden mukaan pelaajiin ja henkilökohtaisuuksiin menevää huutelua, joka seuran näkemyksen mukaan jo silloin ylitti hyvän maun rajat.

Manse PP:n Juuso Myllyniemi nosti epäasiallisen huutelun esille somessa. Arkistokuva. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

– Sarjana, liittona ja lajina kaikki ovat varmasti yksimielisiä, että epäasiallinen käytös ei enää kuulu huippu-urheiluun. Liitto varmasti puuttuu, jotta tämmöinen ei enää toistuisi, se on meidän toiveemme, Savilahti tuumaa.

Miesten Superpesiksen runkosarjaa on jäljellä 4–6 ottelua per joukkue. Vimpelin Veto on vahvasti kiinni runkosarjan voitossa. Toisena on Sotkamon Jymy. Manse PP ja KPL ovat kahden pisteen päässä Jymystä.

On hyvin mahdollista, että mitalipeleissä nähdään lisää viime kauden finaalijoukkueiden kuumia kohtaamisia.

Lue lisää:

.
.