Hyppää sisältöön

Suomi taisteli ylivoimaista suosikkia vastaan ennakkoluulottomasti ja kirjoitti MM-historiaa Yhdysvaltoja vastaan – "Pienet marginaalit ratkaisivat"

Yhdysvallat on voittanut kaikki aiemmat maailmanmestaruudet amerikkalaisen jalkapallon naisten MM-kisoissa. Suomi taisteli kuitenkin tiukasti ja jopa johti välieräottelua puoliajalla.

Suomi piti hallitsevaa maailmanmestaria tiukoilla
Suomi piti hallitsevaa maailmanmestaria tiukoilla

Suomi ei kuvia kumarrellut, kun se haastoi amerikkalaisen jalkapallon hallitsevan mestarin MM-välierässä Myyrmäessä, Vantaalla. Puoliajalla Suomi johti ottelua 10–7, mutta aivan loppuun asti taistelu ei riittänyt. Yhdysvaltojen rutiini ratkaisi, mutta se joutui kuitenkin tyytymään historian pienimpään piste-eroon 28–10-voitossa.

Suomi teki muutakin MM-kisojen historiaa, sillä se oli ensimmäinen Yhdysvaltoja vastaan peliä johtanut joukkue ja ensimmäinen, joka voitti heiltä koko neljänneksen. Suomen ja Yhdysvaltojen kahden aiemman kohtaamisen yhteenlaskettu piste-ero oli peräti 120-0.

– Saimme Ruotsi-pelistä niin hyviä onnistumisia isolla rintamalla ja se itseluottamus kantoi tänään erittäin pitkälle. Harmi, ettei loppuun asti, Suomen parhaana palkittu Essi Saastamoinen totesi.

– Totta kai pettymys on tuolla takaraivossa, mutta ehkä se ylpeys ja ilo tästä, miten tämä päättyi, on kuitenkin suurin.

Suomen puolustuksen koordinaattorin Samu Jupon mukaan suurin ero joukkueiden välillä nähtiin fysiikassa, sillä vastustaja oli vahvempi ja nopeampi. Tekninen ja taktinen puoli on Jupon mielestä Suomella vahva.

– Tänään nähtiin, että pienet marginaalit ratkaisivat. Me olimme taisteleva Suomi ja olimme joukkue isolla J:llä. Ei missään tapauksessa voi olla pettynyt tällaisen suorituksen jälkeen. Sanoimme pelaajille, että olkaa ylpeitä siitä, mitä teitte tänään. Ihmiset eivät välttämättä tajua, miten hieno asia tämä oli, Juppo sanoi.

Kuusinen: Finaalipaikka ei ole enää kaukana

Saastamoisen mielestä Yhdysvallat tarjosi sellaista vauhtia, johon ei Suomessa sarjapeleissä olla totuttu, mutta muuten isot kokonaisuudet olivat jo Suomen joukkueen puolella.

Yhdysvalloissa WFA-liigassa pelaava Tytti Kuusinen on tottunut kovaan vauhtiin, ja hän muistutti, että tänään kentällä oli Yhdysvaltojen parhaimmista parhaat. Suomi pystyi vastaamaan kurinalaisella pelillä ja etenkin puolustus sai kokeneelta pelaajalta suuret kehut.

– Todellakin tänään sai yhdysvaltalainen tuntea, millainen suomalainen nainen on jenkkifutiskentällä!

Kuusisen mukaan Suomen hyökkäys on monipuolistunut ja pelaajat ovat saaneet tietynlaista aggressiivisuutta lisää puolustukseen. Hänen mielestään syystäkin Suomi on tällä hetkellä hallitsevana Euroopan mestarina sen tittelin arvoinen.

– Totta kai tästä pitää vielä piirun verran parantaa omaa tekemistä. Tänään tehtiin jo historiaa, ja se on jo todella lähellä, että olemme siellä finaalissa, Kuusinen vakuutti.

Suomi pelaa sunnuntaina pronssiottelussa Kanadaa vastaan kello 16.30. USA kohtaa loppuottelussa kello 19.30 Britannian, joka voitti toisessa välierässä Kanadan 20–13 (13–7).

Juttua päivitetty klo 22.51. Lisätty toisen välierän tulos ja Suomen pronssipelin vastustaja.

Lue myös:

.
.