Hyppää sisältöön

Venla Harju katkaisi Tove Alexanderssonin valtakauden – ensimmäisenä suomalaisnaisena pitkän matkan Euroopan mestari: "Olen häkeltynyt"

Suomi nappasi EM-kisojen avauksesta kolme mitalia, kun Marika Teini ja Elias Kuukka täydensivät hienon suomalaispäivän ottamalla kumpikin pronssia.

Venla Harju nappasi uransa ensimmäisen arvokisavoiton. Kuva: Suunnitusliitto

Tove Alexandersson oli voittanut kaikki seitsemän suunnistuksen EM- ja MM-kisojen pitkän matkan kilpailua vuodesta 2016 lähtien. Ruotsalaistähden huikean menestysputken katkaisi torstaina Venla Harju, joka nappasi uransa ensimmäisen EM-kullan Viron Rakveressä järjestetyssä 12,9 kilometrin kilpailussa.

Hopealle jäänyt Alexandersson jäi Harjusta 17 sekuntia.

Harju oli kilpailun jälkeen häkeltynyt voitostaan.

– En meinaa uskoa, että riitti voittoon. Mitali oli sellainen haave. Tiesin, että siihen on mahdollisuudet, mutta en vieläkään oikein meinaa uskoa, että riitti voittoon. Ilmeisesti oli haastava maasto kaikille muillekin, Harju tunnelmoi Yle Urheilulle.

Harju on ensimmäinen suomalaisnainen, joka on voittanut EM-kultaa pitkällä matkalla. Minna Kauppi ja Heli Jukkola voittivat vuoden 2007 MM-kisoissa pitkän matkan kultaa keskenään täysin samalla ajalla. Myös Kirsi Boström, Outi Borgenström ja Liisa Veijalainen ovat yltäneet pitkän matkan MM-voittoihin.

Harju selvitti reitin kahdella virheellä. Hän sai ensimmäisen virheensä korjattua nopeasti, mutta jälkimmäinen uhkasi hajottaa Harjun suorituksen.

– Toinen virhe tuntui sen verran isolta, että siinä meinasi pakka hajota sen jälkeenkin. Mutta keräsin itseni ja taistelin loppuun asti.

Kuuma keli ja naisille pitkähkö rata tekivät etenkin kilpailun lopusta raskaan.

– Kyllä siinä loppumatkasta aika sumussa meni, mutta jaksoin kuitenkin edetä ja ottaa rastit suoraan. Lopussa löysin vielä vähän loppukiriäkin.

Viron peitteinen ja raskas metsämaasto sopii suomalaissuunnistajille. Harjun mukaan suomalaiset ovat tottuneet heikkoon näkyvyyteen ja vaikeakulkuisiin paikkoihin.

Teini ja Kuukka täydensivät suomalaispäivän

Vuoden 2018 keskimatkan Euroopan mestari Marika Teini täydensi hienon suomalaisnaisten kilpailun kolmannella sijallaan.

Suomi oli naisten kilpailussa jopa kaksoisvoitossa kiinni, kun Teini johti kilpailua vielä yli minuutin erolla Harjuun 10,4 kilometrin väliaikarastilla. Lopussa Harju ja alkumatkasta virheisiin sortunut Alexandersson nousivat kuitenkin Teinin ohi. Teini jäi voittajasta lopulta 52 sekuntia.

– Melkoinen selviytymistaistelu. Muutama virhe tuli, mutta tulihan niitä muillekin. Fyysisesti ei tuntunut hyvältä ja lopussa tuli ihan kunnon sippaus, Teini kertoi Suunnistusliiton tiedotteessa.

Lisää suomalaismitaleita saatiin miesten kilpailusta, kun Elias Kuukka nappasi yllätyspronssia. Kuukka teki varsin nousujohteisen suorituksen, sillä hän oli ensimmäisellä väliaikapisteellä kuudentena ja toisella viidentenä.

Kuukka kamppaili pronssista kovan norjalaisen Kasper Fosserin kanssa, ja oli maalissa 32 sekuntia ennen norjalaista. Ruotsin Martin Regborn voitti EM-kultaa ja hopealla oli Norjan Eskil Kinneberg.

– Suoritus ei ollut täydellinen, mutta silti parhaita, mitä olen ikinä tehnyt, Kuukka sanoi Suunnistusliiton tiedotteessa.

Suomalaismiehistä kymmenen parhaan joukkoon selvisivät myös kuudenneksi sijoittunut Olli Ojanaho, sekä Eetu Savolainen (8:s) ja Miika Kirmula (10:s).

Tampereen Pyrinnön Elias Kuukka onnistui. Kuva: Mika Ilomäki / Suunnistusliitto

Harju iloitsi hienosta suomalaispäivästä.

– Kyllä Marikakin oli tyytyväisen oloinen. Tiedettiin etukäteen, että meillä molemmilla on mahdollisuudet mitaleihin, mutta se, että molemmat onnistuttiin, onhan se upeaa.

Harjun mukaan virtaa riittää vielä viikonloppuna kilpailtaviin keskimatkan kisaan ja viesteihin.

– Kyllä tuo suppasuunnistus on aika hauskaa. Sitä on varmaan vielä enemmän tulossa tulevissa kisoissa. Viestiin syttyy vielä vähän erilailla joukkuepanoksen takia.

Suunnistuksen EM-kilpailut, pitkät matkat

Naiset, 12,9 km

1. Venla Harju, FIN, 1.29.52
2. Tove Alexandersson, SWE, +0.17
3. Marika Teini, FIN, +0.52
4. Sara Hagström, SWE, +1.31
5. Lina Strand, SWE, +2.37
6. Johanna Öberg, SWE, +2.51
7. Paula Gross, SUI, +4.20
8. Andrine Benjaminsen, NOR, +5.41
9. Sabine Hauswirth, SUI, +6.27
10. Tereza Janosikova, CZE, +6.50

Miehet, 17,3 km

1. Martin Regborn, SWE, 1.39.18
2. Eskil Kinneberg, NOR, +0.31
3. Elias Kuukka, FIN, +1.06
4. Kasper Fosser, NOR, +1.38
5. Emil Svensk, SWE, +3.19
6. Olli Ojanaho, FIN, +5.21
7. Henrik Johannesson, SWE, +5.28
8. Eetu Savolainen, FIN, +5.53
9. Gustav Bergman, SWE, +6.10
10. Miika Kirmula, FIN, +6.11

Päivitetty kello 18.38: Lisätty Marika Teinin ja Elias Kuukan kommentit. Eskil Kinnebergin kansalaisuus korjattu.

Lue lisää:

.
.