Hyppää sisältöön

EM-menestystä janoava Kristiina Mäkelä saattaa turvautua Kalevan kisoissa taktikointiin – "En välttämättä hyppää kaikkia hyppyjä"

Kristiina Mäkelä taistelee Joensuussa uransa kymmenennestä Kalevan kisojen mestaruudesta. EM-kisoihin keskittyvä urheilija ei halua puhua enää kyseenalaisista kuvakulmista.

MM-kisoissa yhdeksänneksi sijoittunut Kristiina Mäkelä jahtaa jo kymmenettä Kalevan kisojen voittoaan (arkistokuva). Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelällä on Joensuun Kalevan kisoissa mahdollisuus jo uransa kymmenenteen SM-kultaan ulkoradoilla. Peräkkäisiä voittoja hänellä on peräti seitsemän. Ensimmäisen ulkoratojen SM-kultansa hän voitti jo 16-vuotiaana.

Joensuun viikonloppu on toki Mäkelälle tärkeä tälläkin kertaa, mutta hän lähestyy kisaa noin parin viikon päästä pidettäviä EM-kisoja silmällä pitäen. Rutinoitunut arvokisafinalisti on asettanut Müncheniin tavoitteekseen EM-mitalin.

Kalevan kisojen naisten kolmiloikan karsinta kisataan perjantaina alkuillasta ja loppukilpailu loikitaan lauantai-iltana.

– Karsintaan lähden kuuden askeleen lentävällä vauhdillla eli ei täydellä vauhdilla. Karsintaraja on 12,60. Uskon, että se menee, vaikka hyppäisi vähän lankun takaa.

Oregonin MM-kisojen kolmiloikkafinaalista on 17 päivää. Mäkelä on tiedetty viime vuosina urheilijana, joka kisaa säästeliäästi. Hän haluaa maksimoida tälläkin kertaa palautumisajan.

– Finaalissa en välttämättä hyppää kaikkia hyppyjä, jos siltä tuntuu. Katsotaan päivän mukaan. Totta kai voitosta taistellaan, mutta ei tehdä mitään sellaisia valintoja, jotka saattaisivat haitata EM-kisoja, Mäkelä toteaa.

Mäkelä loikki naisten kolmiloikan MM-karsinnassa ennätyksensä 14,48. Finaalissa Mäkelä jäi yhdeksänneksi tuloksella 14,18. Hän oli MM-kisoissa toiseksi paras eurooppalainen.

Urheilija on parantanut tänä kesänä kahdesti viimevuotista ennätystään 14,41. Euroopan tilastossa hän on kolmantena. Voi sanoa, että Mäkelä on tällä hetkellä elämänsä kunnossa.

– Yleinen olotila kropassa on hyvä. Ei ole mitään sellaista, mikä olisi romuttanut kropan. Uskon, että sama taika toimii loppukesästäkin, Mäkelä luottaa.

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä voi yltää Joensuun Kalevan kisoissa uransa kymmenenteen SM-kultaan ulkoradoilla.

Kova kaksinkamppailu tiedossa

Suomen mestaruudesta on odotettavissa kova kisa, kun huippukuntoiset Mäkelä ja ensimmäistä Kalevan kisojen voittoaan kolmiloikassa hakeva Senni Salminen kohtaavat.

Pari vuotta sitten Salminen tähtäsi Kalevan kisoissa pituushyppyyn, jossa hän ponkaisi mestaruuteen ennätyksellään. Viime vuonna hän ei päässyt kisaamaan tapahtumassa ollenkaan.

– Meillä on hyvä kisa tiedossa, Mäkelä iloitsee.

– Kalevan kisat on niin tärkeä tapahtuma, että se mahtuu aina kalenteriin. Sieltä käydään hakemassa sellaista positiivista fiilistä, mitä Suomen huippu-urheilusta löytyy.

Mäkelä kritisoi hiljattain Instagram-tilillään naisten kolmiloikkakisan kuvakulmaa MM-kisoissa. Hän arvosteli sitä, kuinka kisajärjestäjät olivat antaneet kuvaajille luvan kuvata kisaa kulmasta, jossa näkyi urheilijoiden jalkoväli. Mäkelä ei myöskään sulattanut sitä, kuinka kyseisiä kuvia oli julkaistu medioissa.

Mäkelä ei halunnut kommentoida asiaa Yle Urheilulle Kalevan kisojen ennakkotilaisuudessa.

– Nyt on kilpailurauha niin Kalevan kisoissa kuin EM-kisoissakin. Keskitytään siihen.

Katso Mäkelän ennätyshyppy videolta.

Kristiina Mäkelä loikki kolmiloikkafinaaliin ensimmäisellä yrityksellään.

Lue myös:

.
.