Hyppää sisältöön

Jyväskylän MM-rallissa harvinainen tilanne! Yleisön huono käytös perui erikoiskokeen Kalle Rovanperän lähdettyä liikkeelle – näin kilpailunjohtaja selittää tilannetta

FIA:n turvallisuusdelegaatin kanssa kisoja kiertävän Miikka Anttilan mukaan Lankamaan erikoiskokeella yleisö ei noudattanut turvallisuusohjeita. Suomessa on harvoin peruttu erikoiskokeita yleisön käytöksen takia, mutta nyt se jouduttiin tekemään.

Miksi erikoiskoe peruttiin ja miksi Kalle Rovanperä päästettiin reitille? Kilpailunjohtaja selittää
Miksi erikoiskoe peruttiin ja miksi Kalle Rovanperä päästettiin reitille? Kilpailunjohtaja selittää
Kalle Rovanperälle heilutettiin punaisia lippuja Lankamaan erikoiskokeella. Kuva: Tomi Hänninen

Jyväskylän MM-rallissa nähtiin erikoinen tilanne perjantaina Lankamaan erikoiskokeella. Kalle Rovanperä ehti lähteä ensimmäisenä matkaan, mutta hänelle näytettiin punaisia lippuja. Kisaaminen keskeytyi ja lopulta erikoiskoe peruttiin. Syy ei ollut alkuun tiedossa.

Kisajärjestäjä pyysi katsojia kuuntelemaan toimitsijoita ja pysymään turvallisella etäisyydellä autoista.

FIA:n turvallisuusdelegaatin Michele Moutonin kanssa erikoiskokeita kiertävä Miikka Anttila kommentoi Lankamaan erikoiskokeen perumista myöhemmin Ralliradiossa. Anttilan mukaan erikoiskoe peruttiin turvallisuussyistä. Yleisö ei noudattanut turvallisuusohjeita.

– Siellä oli useammassa paikassa ihmisiä, joille sanottiin, että heidän tulisi siirtyä turvallisemmille paikoille, mutta näytti siltä, että ohjeita ei kunnioitettu.

– Etäisyyttä noudettiin käskiessä, mutta kun autot lähestyivät, niin sitten katsojat taas siirtyivät lähemmäs.

Yle Urheilun ralliasiantuntijanakin tällä kaudella nähty Anttila ei osaa sanoa, oliko taustalla kieli- vai asenneongelmaa.

– On todella harmi, että tähän jouduttiin, mutta itse tilanteen nähneenä ratkaisu oli mielestäni oikea. Haluan korostaa, että minä en ole tehnyt päätöstä, mutta oikea se mielestäni oli, Anttila totesi.

– Pyyntö on, että noudattakaa annettuja ohjeita, niin silloin kaikki pätkät voitaisiin ajaa, eikä tulisi ikäviä perumisia. Tätä työtä tehdään katsojia varten. Toivomme, että katsojia tulee katsomaan kisaa, mutta toivomme, että he pääsevät myös ehjänä kotiin.

AKK:n toimitusjohtaja Riku Bitter on harmissaan Lankamaan erikoiskokeen lässähtämisestä.

– On valitettavaa, että sen takia erikoiskoe muutetaan siirtymätaipaleeksi. Se on poikkeuksellista Jyväskylässä, Bitter totesi.

Bitterin mukaan FIA:n turvallisuusdelegaatilla ja johtokeskuksessa on nähtävissä koko ajan, miten yleisö sijoittuu pätkälle.

Suomalaiset ovat olleet ralliyleisönä kuuliaisia. Onko ralliyleisö muuttumassa villimpään suuntaan?

– En usko. Meillä on poikkeuksellisen paljon väkeä reitillä. Voi olla kyse osittain siitä, että emme ole pystyneet sijoittelemaan sitä. Toivon, että tästä eteenpäin yleisö menee sinne, minne pyydetään, jotta voidaan ajaa kaikki erikoiskokeet.

Kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen kommentoi myös kuumaa kysymystä Lankamaan erikoiskokeen perumisessa. Miksi Kalle Rovanperä päästettiin reitille, vaikka yleisö oli tiedetysti reitillä?

– Michele oli tullut maaliin, kun Kalle piti lähettää. Keskusteltiin yhdessä. Tein itse ratkaisun. Suomalainen ralliyleisö menee yleensä viime hetkillä paikalleen, Tarkiainen sanoi.

– Seuraavasta autosta, Tuplanolla-autosta, nähtiin, että näin ei ala käydä. Laitettiin poikki. Kalle liputettiin punaisella lipulla pois parin kilometrin jälkeen.

Tarkiainen vahvisti, että erikoiskokeen perumisen syynä oli, ettei yleisö noudattanut turvallisuusohjeita.

– Etuautot tekivät todella paljon töitä. Ihan viimeiseen asti uskottiin, että tilanne lähtee korjaantumaan, Tarkiainen totesi.

Tilanne on hyvin harvinainen. Tarkiaisen mukaan Jyväskylän MM-rallissa peruttiin erikoiskoe ensimmäistä kertaa.

– Luulen isoksi syyksi sen, että meillä on tällä hetkellä ihan valtavasti katsojia. Ihmiset ovat tottuneet viime vuosina siihen, että pääsee nopealla aikataululla sisään parkkipaikoille ja etsimään oman paikan, Tarkiainen toteaa.

Tarkiaisen mukaan erikoiskokeilla on ollut valtavia jonoja joka paikassa. Kisajärjestäjä on ohjeistanut jo esimerkiksi tänä aamuna huomisen keskipäivän erikoiskokeiden täyttymisestä.

– Ihmisten pitää olla aikaisin liikkeellä, Tarkiainen korostaa.

Päivitetty kello 15.28. Lisätty Tarkiaisen kommentit.

Lue lisää:

.
.