Hyppää sisältöön

Suomi tavoittelee EM-paikkaa ilman ykköstähteään – päävalmentaja ja kokenut pelaaja kertoivat keskusteluista Lauri Kermisen kanssa

Suomi aloittaa yhdeksännen peräkkäisen EM-kisapaikan tavoittelun Latvian vieraana. Lauri Kerminen on hyllytetty maajoukkueesta, mutta joukkue on nuorentunut muutenkin merkittävästi syksyn EM-kotiturneesta.

Lauri Kerminen dyykkasi pallon perään EM-kisoissa Tampereella viime syksynä. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Suomen miesten lentopallomaajoukkue aloittaa lauantai-iltana EM-karsinnat vierasottelulla Valmierassa Latviaa vastaan. Suomi tavoittelee yhdeksättä peräkkäistä EM-kisapaikkaa ilman tähtiliberoaan Lauri Kermistä.

Lentopalloliitto hyllytti Kermisen, 29, viime viikolla, koska tämä saattaa jatkaa uraansa Venäjällä. Kerminen on pelannut Venäjällä vuodesta 2015 lähtien ja voitti keväällä mestaruuden Moskovan Dynamossa. Kerminen sai osakseen paljon kritiikkiä, kun ei lähtenyt seurastaan Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Kerminen kertoi toukokuussa, että oli halukas purkamaan sopimuksensa ja asia jo etenikin, kunnes seuran ylimmät tahot ilmoittivat taloudellisista sanktioista, joita purkaminen aiheuttaisi. Kermisen mukaan sanktiosumma "ei jäänyt kauaksi miljoonasta".

– Koska summa oli noin valtava, minun oli taloudellisten asioiden vuoksi jäätävä Venäjälle, vaikka olisin halunnut palata Suomeen, Kerminen totesi toukokuussa.

Lauri Kerminen on toistaiseksi sivussa maajoukkueesta. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Nyt Lentopalloliitto joka tapauksessa tiedotti, että uransa jatkosta neuvotteleva Kerminen ei ole poissulkenut Venäjää vaihtoehdoistaan, ja siksi hänet on hyllytetty.

Näin päävalmentaja Banks kommentoi hyllytyspäätöstä

Suomen maajoukkueen päävalmentaja Joel Banks korosti Yle Urheilulle EM-karsintojen avausottelun aattona käyneensä avoimen keskustelun asiasta Kermisen ja Lentopalloliiton kanssa.

– Tiesimme, että tämä on ongelmallinen tilanne, ja paras tapa käsitellä sitä on puhuminen. Tunnemme toisemme hyvin ja olemme työskennelleet yhdessä. Se oli avoin ja selkeä keskustelu kaikkien osapuolien kesken, Banks aloittaa.

Lentopalloliiton puheenjohtaja Lauri Inna sanoi aiemmin, että päätös jättää Kerminen maajoukkueesta ennen elokuun tärkeitä EM-karsintoja oli ainoa mahdollinen ratkaisu. Inna kertoi, että päävalmentaja Banks oli lähestynyt liittoa ja kysynyt linjausta asiaan. Liiton johto teki sitten päätöksen Kermisen hyllyttämisestä.

Banksin mielestä Lentopalloliitolla oli kaikki tarvittava tieto ratkaisun tekemiseksi Kermisen ja Banksin kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen.

– Tilannetta pohdittiin ja arvioitiin huolellisesti.

Lauri Kerminen ei itse halunnut kommentoida tilannettaan Yle Urheilulle.

Joel Banks on luotsannut Suomen miesten maajoukkuetta kesästä 2019. Kuva: EPA-EFE / All Over Press

Banks kertoo olleensa yhteyksissä säännöllisesti Kermiseen ja kertoo, että Kerminen voi edelleen kuulua maajoukkueen suunnitelmiin jatkossa.

– Minun tehtäväni on tehdä parhaani tässä projektissa Suomen lentopalloliitossa. Totta kai otan huomioon pelaajat ja henkilökunnan myös yksilöinä. Minun tehtäväni on tehdä kaikkeni maajoukkueelle ja sen olen sanonut pelaajille sekä Laurille myös, Banks kuittaa kysymyksen, kuinka vaikea hyllytyspäätös oli ajatellen toisaalta maajoukkueen menestystä sekä toisaalta päävalmentajan arvoja.

Loppukesästä maajoukkueen mukaan palannut 32-vuotias Sauli Sinkkonen vastasi kysymyksiin Kermiseen liittyen. Sen sijaan Banks toivoi, ettei nuoremmilta pelaajilta Nuutti Niinivaaralta tai Fedor Ivanovilta kysyttäisi Kermisestä.

– Ei ole ollut hirveästi tapana kommentoida toisten asioita, jotka ovat henkilökohtaisia. Varsinkaan, jos en tiedä kaikkea siitä. Minulla on samat käsitykset kuin liitto on antanut. Mitä ollaan Laurin kanssa soiteltu, niin silloin yleensä puhutaan muista asioista kuin lentopallosta, Sinkkonen totesi.

Sinkkonen kertoo, että Kerminen oli palaverissa kertonut joukkueelle, mikä on asian laita.

– Sinänsä mikään ei ole muuttunut. Me ollaan täällä pelaamassa lentopalloa ja hakemassa kisapaikkaa. Onhan siinä tietysti ollut näkyvä hahmo maajoukkueessa pitkän aikaa.

Nyt liberon tonttia hoitavat 1999-syntyneet Voitto Köykkä ja Niklas Breilin.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Sauli Sinkkonen vastasi kysymyksiin Lauri Kermisen hyllytyksestä

Päävalmentaja joukkueen nuorentumisesta: "Aika uudelle tarinalle"

– Tavoitteemme on selkeä. Haluamme lipun EM-kisoihin seuraavalle kesälle. Se on ollut alusta asti selvää riippumatta siitä, ketä karsintalohkossamme pelaa, ilmoittaa Joel Banks.

– Joukkue on valmiina, valmistelut ovat menneet hyvin. Olen luottavainen.

Olisi suuri yllätys, jos Suomi ei pystyisi EM-kisapaikkaa nappaamaan. Suomen lohkossa pelaavat Latvia ja Itävalta. Kunkin karsintalohkon voittaja etenee EM-kisoihin ja lisäksi kisoihin pääsevät viisi parasta lohkokakkosta. Yhteensä lohkoja on seitsemän.

Juttu jatkuu otteluohjelman jälkeen.

Viime syksyn EM-kisoissa Suomi pelasi alkulohkonsa Tampereella. Kokeneesta kaartista mukana olivat muun muassa passarit Mikko Esko ja Eemi Tervaportti, hakkuri Urpo Sivula ja Kerminen. Tuota nelikkoa ei nyt joukkueessa ole.

– On aika uudelle tarinalle. Voimme katsoa tyytyväisenä edellistä 20 vuotta, mitä Suomen maajoukkue on saavuttanut. Nyt on tärkeää katsoa eteenpäin ja on nuorille pelaajille aika luoda omaa tarinaansa.

Nyt Suomen joukkueen selvästi kokeneimmat maaottelumäärässä mitattuna ovat keskipelaajat Tommi Siirilä (146 maaottelua) ja Sinkkonen (137). Nuorta kaartia edustavat muun muassa 21-vuotias passari Ivanov sekä hakkurikaksikko, 23-vuotiaat Aaro Nikula ja Joonas Jokela.

Passari Fedor Ivanov (vas.) ja keskipelaaja Severi Savonsalmi edustavat maajoukkueen nuorta sukupolvea. Kuva: Jussi Jäkälä

Suomen kesä oli tulosten valossa lupaava, kun nuorentunut joukkue voitti yhdeksän ottelua kymmenestä. Tosin Suomen voitoista neljä tuli Unkaria vastaan ja neljä Viroa vastaan. Lisäksi Suomi voitti Pohjois-Makedonian ja hävisi Romanialle.

Banksin mukaan kesä oli tuottelias, mutta nyt EM-karsinnoissa nähdään, miten nuori joukkue pärjää, kun tuloksilla on oikeasti merkitystä.

– Latvia on vahva joukkue. Heillä on paljon kokeneita, yli 30-vuotiaita pelaajia, jotka ovat pelanneet satoja tällaisia pelejä. He ovat samassa tilanteessa kuin me olimme vuosi sitten. Olemme tehneet kotityömme ja valmistautuneet heihin riittävästi, tuumii Banks karsintojen avausottelusta.

Banksia ja Sinkkosta haastatteli Manu Myllyaho.

Lentopallon EM-karsintaa Latvia–Suomi lauantaina 6.8. Suora lähetys Yle Areenassa klo 17.50, kooste TV2:ssa klo 21.30.

Lue lisää:

.
.