Hyppää sisältöön

Samuel Purolalla on huima potentiaali myös 400 metrillä – pikajuoksuvalmentaja kertoo, miksi ikivanha SE saattaa olla kohta historiaa

Pikajuoksuvalmentaja Petteri Jousteen mukaan Samuel Purolalla on tulevaisuudessa potentiaali rikkoa myös 400 metrin Suomen ennätys. Purola kertoo, että ei ole juuri tehnyt lajille tyypillisiä happovetoja.

Samuel Purola juoksi heinäkuun lopussa henkilökohtaisen 400 metrin ennätyksensä 46,80. Kuva: Lehtikuva

Yle näyttää viikonloppuna yleisurheilun Kalevan kisat TV2:ssa, Areenassa ja Yle Puheessa.

JOENSUU. Samuli Samuelsson ja Samuel Purola ovat näyttäneet kesällä, että suomalainen miespikajuoksu voi paremmin kuin hyvin. Samuelsson on tehnyt Suomen ennätyksen 100 metrillä (10,16) ja Purola 200 metrillä (20,45).

Myös miesten 400 metrillä – matkalla, joka on ollut vuosia Suomessa pohjamudissa – on nähty pitkästä aikaa valonpilkahduksia.

Viljami Kaasalainen juoksi heinäkuun lopussa Jyväskylässä kovimman suomalaisen ratakierroksen yli 30 vuoteen ajalla 46,54.

Pikamatkoilta tuttu Purola, 22, juoksi samassa juoksussa ennätyksensä 46,80, vaikka hyytyi lopussa selvästi. Hyytymisen ymmärtää, sillä se oli vasta Purolan uran neljäs ratakierroksen rykäisy.

Heinäkuun 26. päivä radan varressa Jyväskylässä oli pikajuoksuvalmentaja Petteri Jouste. Jouste kellotti väliajat Purolan juoksuun. Purola juoksi ensimmäisen 200 metriä peräti 21,4:ään, 300 metrin väliaika oli 33,1.

– Siinä vaiheessa 300 metrin kohdalla tiesi, että mies tulee sammumaan. Paremmalla vauhdinjaolla Purola olisi varmasti juossut jo 46 sekunnin pintaan, kokenut valmentaja kertoo Yle Urheilulle.

Samuel Purola sijoittui hopealle perjantaina 100 metrillä SM-kisoissa Joensuussa. Voiton vei Samuli Samuelsson. Kuva: All Over Press

400 metrin Suomen ennätys on 45,49. Ennätys on ikivanha, vuodelta 1972 ja Markku Kukkoahon nimissä.

Jouste uskoo, että Purolalla on potentiaali rikkoa jopa Kukkoahon SE lähivuosina.

– On mahdollisuus, jos Purolan 200 metrin ennätys vielä parantuu. 46 tai vähän sen alle oleviin aikoihin ei tarvitse ratakierroksen erikoisharjoittelua. 400 metriä on nopeuslaji. Nopeat 200 metrin juoksijat juoksevat Kukkoahon aikoihin tai nopeampaa, Jouste arvioi.

Katso alla olevalta videolta Kaasalaisen ja Purolan 400 metrin huippujuoksut Jyväskylästä heinäkuulta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Voisiko 400 metriä olla Purolalle jopa parempi matka?

– Tuskin Samuel siirtyy vielä 400 metrin juoksijaksi. Hän on aika raskastekoinen puhtaasti 400 metrille, jossa taloudelliset ominaisuudet merkitsevät. Jos hän ei enää menisi eteenpäin 200 metrillä, Purola voisi siirtyä 400 metrille, Jouste vastaa.

Purola ei pelkää happoja

Purola kertoo, että on juossut 400 metriä tällä kaudella vain treenimielessä.

– Hyvin on sekin matka kulkenut, vaikka en ole hirveästi happovetoja tehnyt, Purola kertoo.

Purola painottaa, että hänen päälajinsa on edelleen 200 metriä. Oululaisjuoksijalla on mahdollisuus päästä puolikkaalla ratakierroksella elokuun EM-kisoissa finaaliin.

Juoksija myöntää silti, että 46 sekunnin alitus ratakierroksella kiinnostaa. Hän on parantanut viime vuoden ajasta jo lähes sekunnin.

– Ei tuota voi kieltää. Selvää on, että jos juoksisin lisää 400 metrin kisoja, aika lähtisi parantumaan. 46 sekunnin alitus on täysin mahdollista. Pitää vielä kokeilla, mikä on itselle paras vauhdinjako.

Purola on Kaasalaisen tavoin lähtenyt ennakkoluulottomasti kokeilemaan ratakierrosta pikamatkojen pohjilta.

– Pikajuoksijaksi en juuri pelkää happoja. 100 metrin Kalevan kisojen finaalista olin ainoa, joka uskaltaa lähteä 400 metrillä viivalle, Purola sanoo.

Viljami Kaasalainen (vas.) ja Samuel Purola ovat lähteneet rohkeasti mukaan 400 metrin pariin lyhyemmiltä matkoilta. Kaasalainen on 100 metrin Suomen mestari ja juossut 200 metriä alle 21 sekunnin. Kuva: Lehtikuva

Vuosina 2011–2021 kukaan suomalainen miesjuoksija ei juossut 400 metriä alle 47 sekunnin. Tänä kesänä rajan on rikkonut Purolan ja Kaasalaisen lisäksi myös Eljas Aalto (46,92).

Purola jahtaa Suomen mestaruutta 200 metrillä sunnuntaina Joensuussa. Miesten 400 metrin finaali juostaan lauantaina, jolloin Viljami Kaasalainen hakee uransa ensimmäistä SM-kultaa ratakierrokselta.

Lue myös:

.
.