Hyppää sisältöön

Sara Kuivisto yritti treenata, kun avopuoliso makasi koomassa: "Ne viikot olivat hyvin sekavia" – nyt pariskunta on selättänyt vaikeudet

Juoksija Sara Kuivistolla ja hänen avopuolisollaan Porvoon Akilleksen jääpallomaalivahti Olli Lappalaisella on takanaan todella haastava puolivuotisjakso.

Sara Kuivisto ja Olli Lappalainen kotikaupungissaan Porvoossa. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Kaikki alkoi viime maaliskuussa. Juuri hallissa Suomen ennätyksen pinkonut Sara Kuivisto juoksi hienosti Belgradin MM-hallikisojen 1 500 metrin alkuerissä ja selvitti tiensä uransa ensimmäiseen arvokisafinaaliin. Mutta jo alkueräjuoksun aikana hän huomasi, että kaikki ei ollut kohdallaan.

– Tuntui kummalliselta ja tuli hirveän huono olo kisan jälkeen. Koko yön voin tosi huonosti, enkä jaksanut juosta sitä finaalia ollenkaan, kertaa Kuivisto.

Hän sijoittui finaalissa sijalle 11 ja jäi tuoreesta Suomen ennätyksestään yli kuusi sekuntia.

Vaivat helpottivat sen verran, että Kuivisto lähti Portugaliin harjoitusleirille, mutta joutui jättämään sen kesken ja palaamaan kotiin.

– Tulin sieltä kotiin ja sitten ruvettiin todenteolla selvittelemään. Kyllä siinä yli kuukausi meni ennen kuin se selvisi. Sieltä löytyi lopulta suolistoloinen.

Ötökkä tuhosi lopulta Kuiviston tärkeän kevään harjoitusjakson.

– Kyllähän se terrorisoi sen kokonaan. Jaksoin ehkä 1–2 päivää harjoitella ja sitten piti viisi päivää levätä sen jälkeen. Ei siitä tullut mitään. Olin niin väsynyt ja maha oli kipeä.

Sara Kuivisto ylsi Belgradin MM-halleissa maaliskuussa finaaliin, mutta jo siellä kropassa tuntui jotain erikoista. Kuva: Jan Huebner / All Over Press

Toukokuussa Kuivisto sai lääkekuurin, jolla suolistoloinen häädettiin. Mutta jälkiseurauksena hän sai vielä lisähaasteita. Joko suolistoloinen tai siihen annetut lääkkeet iskivät Kuiviston akillesjänteen ihoon.

– En pystynyt juoksemaan, kun en saanut pidettyä kunnolla kenkiä jalassa moneen viikkoon.

Kaiken tämän seurauksena hän joutui jättämään myös Oregonin MM-kisat väliin. Harmitus oli aluksi suuri, mutta Kuivisto hyväksyi tilanteensa ja päätti keskittyä EM-kisoihin.

Lappalaisen kaksi kolaria

Olli Lappalainen, 33 on oululaislähtöinen diplomi-insinööri ja jääpallomaalivahti, joka edustaa Porvoon Akillesta. Hän aloitti jääpallon Oulussa noin 8-vuotiaana.

– Kyllä se taisi olla ihan ensimmäisistä jäätreeneistä lähtien, kun valmentaja kysyi, onko halukkaita maaliin ja jostain syystä sinne päädyttiin.

Viidentoista pääsarjavuoden jälkeen palkintokaapissa on kolme jääpallon Suomen mestaruutta sekä kolme Suomen cupin voittoa. Pääsarjatasolla otteluita on kertynyt jo yli 300. Lappalainen muutti Oulusta Porvooseen vuonna 2017.

Olli Lappalainen on viime kaudet torjunut palloja Porvoon Akilleksen maalilla. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Sekä Sara Kuivisto että Olli Lappalainen edustavat seuratasolla Porvoon Akillesta. He asuvat yhdessä Porvoossa.

Porvooseen muuton jälkeen Lappalainen innostui myös maantiepyöräilystä. Kesällä 2019 hän oli ensimmäisessä kisassaan, Ole Wackströmin muistoajoissa, ja voitti. Elite-tasolla paras saavutus on 19. sija SM-maantieajossa 2021.

Viime huhtikuussa ensimmäiset varoitusmerkit pyöräilyn vaarallisuudesta tulivat esiin, kun Lappalainen kolaroi Turun kortteliajoissa.

– Kauden ensimmäisessä kisassa osuttiin kanssakilpailijan kanssa yhteen ja siinä murtui sitten oikea solisluu sekä kylkiluita, kertoi Lappalainen, joka kuitenkin kuntoutui tärskystä nopeasti ja asetti seuraavaksi tavoitteekseen SM-maantiekisat kesäkuussa.

Niissä kesäkuun SM-maantieajoissa Porvoossa kolarointi toistui. Lappalainen kaatui jälleen, mutta nyt kävi pahemmin.

– En oikein muista, mitä siinä tapahtui, koska löin pääni, eikä ole muistikuvia tapahtuneesta. Kaaduin vähän pahemmin ja siinä meni vasemmalta puolen solisluu sekä kylkiluita ja muutakin. Tietenkin myös pää kolahti pahasti maahan.

Olli Lappalainen loukkaantui vakavasti SM-maantiepyöräilyssä kesäkuussa. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Neljä päivää koomassa

Lappalainen kiidätettiin Helsinkiin sairaalaan, jossa hän oli neljä päivää koomassa. Se oli kova kolaus myös avopuolisolle.

– Olihan se vaikeaa aikaa ja sitä oli vaikea ymmärtää, miten nyt näin on käynyt. Kyllä minä siinä koko ajan urhoollisesti harjoittelin, mutta en muista, mitä oikein harjoittelin. Ne viikot olivat hyvin sekavia, muistelee Kuivisto.

Lappalainen herätettiin koomasta ja tuotiin Porvooseen toipumaan. Hän oli sairaalassa kaksi viikkoa ja pikkuhiljaa hän alkoi itsekin tajuamaan, mitä on tapahtunut.

– Jos miettii, että kallon pohja murtui, vaikka oli kypärä päässä, niin jos kypärää ei olisi ollut, kyllä siinä olisi tosi huonosti käynyt, pohdiskelee Lappalainen.

Lappalainen on parantunut hyvin. Hän tekee erilaisia kuntoutusharjoituksia ja tapaa lääkäreitä.

– Kun päähän tulee tuommoinen isku, niin se luokitellaan aivovammaksi. Kukaan ei tietenkään voi sanoa päivämäärää, milloin siitä täysin kuntoutuu, mutta joka päivä mennään eteenpäin.

"Perspektiiviä elämään"

Urheilupariskunta on pystynyt tukemaan toisiaan vaikeuksien keskellä. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Pariskunta on tukenut toisiaan vaikeuksien keskellä.

– Sitä ollaan mietitty, että on ollut helpompi tukea toisiaan, kun kummallakin on ollut vaikeaa. Se on myös hankala tilanne parisuhteessa, että toisella menee äärettömän hyvin ja toinen on ihan pohjamudissa, sanoo Kuivisto.

Kun pariskunnasta molemmat ymmärtävät huippu-urheilijan ajatusmaailman, niin arki sujuu helpommin.

– Se on helpottanut tosi paljon, että meillä elämän arvot ja ajatusmaailma kohtaavat Saran kanssa tosi hyvin. Kun molemmat urheilevat tosissaan, niin se auttaa arjessa. Urheilijan arki on aika yksinkertaista, syödään, treenataan ja nukutaan, kertoo Lappalainen.

– Arki on niin paljon helpompaa, kun kumpikin ymmärtää, miksi aina pitää valita se lenkkipolku elokuvateatterin sijaan, säestää Kuivisto.

Kuivisto on treenannut koko kesän ja on jo juossut hyviä kilpailuja. Kalevan kisoissa hän voitti 800 ja 1500 metriä.

– Monta kertaa keväällä mietti sitä, että mitäköhän tästä tulee ja pääseekö olleenkaan starttaamaan. Olen tosi iloinen.

Sara Kuivisto palasi kilparadoille Jyväskylässä heinäkuun lopussa. Olli Lappalainen ei vielä mieti jääpallo- tai pyöräilyuransa jatkoa. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Hyväkuntoinen Kuivisto valittiin mukaan tuleviin Münchenin EM-kisoihin. Hän uskoo juoksevansa Saksassa 800 metriä.

Lappalainen paranee hyvää vauhtia, eikä vielä mieti jääpallo- tai pyöräilyuraansa jatkoa.

– Nyt ei ole mikään kiire päättää mitään.

Vaikeuksien kevätkesä on opettanut molemmille, mikä elämässä on tärkeää.

– Totta kai tämä on ollut aika haasteita täynnä oleva vuosi. Tällä hetkellä tuntuu, että tästä ei voi olla kuin yksi suunta eli ylöspäin, sanailee Lappalainen.

– No se on just näin. Tämä on antanut vähän semmoista perspektiiviä koko elämään, että terveys ja henki on kuitenkin ne tärkeimmät. Urheilu on vaan urheilua sitten kuitenkin, täydentää Kuivisto.

Lue lisää:

Katso tästä yleisurheilun EM-kisojen ohjelma ja lähetysajat

Suomen ennätysnainen Sara Kuivisto sivuun yleisurheilun MM-kisoista: "Vähän erilainen kausi tästä tuli"

Sara Kuiviston kevät meni täysin pieleen "pienen ötökän" takia ja nyt on tullut uusi takaisku – viime kesän SE-tehtailu tuskin toistuu: "Pitää olla realisti"

Suomen ennätykset ovat saaneet Sara Kuiviston tunteet sekaisin: "Jopa vähän hävettää"