Hyppää sisältöön

Joensuulaiset dominoivat raakaa kestävyyslajia Suomessa – onko yksi syy pohjoiskarjalainen luonne?

Valmentaja Tuomo Lehtinen on huomannut Joensuun huippujuoksijoiden luonteessa samanlaisia piirteitä. Joensuun Katajan uusi tähtijuoksija on Mika Kotiranta, joka on lyönyt tällä kaudella läpi.

Mika Kotiranta poseerasi tyytyväisenä 10 000 metrin SM-kullan jälkeen. Kuva: Lehtikuva/Mikko Stig

Yle välittää viikonloppuna yleisurheilun Kalevan kisat TV2:ssa, Areenassa ja Yle Puheessa.

JOENSUU. Joensuun Katajan Mika Kotiranta kyttäilee. Kotiyleisö on innoissaan, ja nostetta lisää se, että seurakaveri Arttu Vattulainen johtaa kisaa. Käynnissä on Kalevan kisojen miesten 10 000 metrin loppuhuipennus.

Kotiranta nousee lopussa voittoon kovalla kirillä ja pesee muut. Palkintona ensimmäinen Suomen mestaruus.

Kotirannan taktiikka oli kuin Joensuun Katajan ikonin Jukka Keskisalon oppikirjasta. Keskisalo voitti hieman samanlaisella tyylillä – alun kyttäilyllä ja kovalla loppuvedolla – useita kisoja, muun muassa Euroopan mestaruuden 3 000 metrin esteissä vuonna 2006.

Kotiranta myöntää, että Keskisalon juoksut on katsottu aikoinaan tarkasti.

– Jukan ja myös Matin juoksuja on tullut pienempänä paljon seurattua. Se on antanut lisävirtaa.

Kotiranta viittaa Keskisalon lisäksi Matti Räsäseen, niin ikään Joensuun Katajan entiseen huippujuoksijaan.

Kotiranta voitti perjantaina SM-kultaa 10 000 metrin juoksussa ajalla 30.02,27. Katso viimeinen kierros videolta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Pohjoiskarjalainen luonne?

22-vuotiaalla Kotirannalla on riittänyt Joensuussa idoleita, joita seurata aitiopaikalta. Tänä vuonna Kotiranta on päässyt jopa kiilaamaan joidenkin esikuviensa ohitse 5 000 metrillä. Kotiranta on juossut eurooppalaisittain jo hyvän ajan 13.40,67.

– Kyllähän se hienolta tuntuu päästä esikuvien ohitse. Pienenä en osannut ajatella, että tällainen olisi mahdollista. Hienoa, että voin jatkaa tätä joensuulaista perinnettä, Kotiranta kertoo.

Edellisen 20 vuoden aikana Joensuun Katajasta on tullut Suomen kovimmat juoksijat miesten 5 000 metrillä. Viiden joukossa on neljä Katajan juoksijaa.

Miksi Joensuusta tulee niin kovia kestävyysjuoksijoita pitkille ratamatkoille?

Keskisalolla, Kotirannalla, Räsäsellä ja Vattulaisella on yhteinen tekijä, sanoo Vattulaista ja Kotirantaa valmentava Tuomo Lehtinen, joka muutti aikoinaan valmennustöiden perässä Joensuuhun.

– He ovat luonteenlaadultaan tasaisia, erittäin päämäärätietoisia ja rauhallisia kavereita. He ovat sitkeitä, jotka jaksavat tehdä yksin töitä ja nauttivat siitä, mitä tekevät. Heidän luonteissaan on jotain samaa, Lehtinen alleviivaa.

Myös harjoitusolosuhteet ovat kestävyysjuoksulle poikkeuksellisen hyvät Joensuussa. Lehtinen, Vattulainen ja Kotiranta hehkuttavat niitä.

Münchenin EM-maratonille tähtäävä Vattulainen nostaa esiin harjoitushallin, jonka juoksurata on poikkeuksellisen pitkä sisätiloihin Suomessa: 320 metriä.

– Se on mahtava halli talviaikaan. Täällä on satsattu harjoitusolosuhteisiin.

Myös Pohjois-Karjalan maastot saavat ylistystä.

– Täällä on hyviä lenkkireittejä, Kotiranta vastaa.

– Maastot ovat todella hyvät ja monipuoliset, jopa inspiroivat. Niillä on oma vaikutuksensa, Lehtinen sanoo.

Euroopan mestari Jukka Keskisalo on ollut iso esikuva joensuulaisille kestävyysjuoksijoille. Kuva: All Over Press

Keskisalo iso tienraivaaja

Iso vaikutus on myös esikuvilla. Vattulainen kertoo saaneensa ison kipinän juoksuun Jukka Keskisalosta.

– Esikuvien vaikutus on suuri. Kestävyysjuoksu ei ole enää Suomessa massalaji, joten yksittäisten persoonien merkitys on isossa roolissa. Harjoittelemme myös paljon porukassa, mutta esikuvien vaikutus näkyy enemmän. Olen nähnyt läheltä, mitä on ammattimainen harjoittelu, Vattulainen sanoo.

Lehtisen mukaan uusi polvi on jatkumassa. Kotiranta on ollut jo mentori 16-vuotiaalle Eemeli Hirvoselle, joka oli mukana kesällä nuorten EM-kisoissa 1 500 metrillä.

Myös Hirvonen on Lehtisen valmennuksessa.

– Tuomo on todella ammattitietoinen. Hän tietää, mitä tekee, ja jos on kysyttävää, Tuomolla on aina aikaa. Hän suunnittelee harjoitusohjelmat todella tarkasti, Kotiranta kuvailee valmentajaansa.

"Täydellinen 10 000 metrin juoksija"

Kotiranta on kehittynyt tällä kaudella isoin askelin. 5 000 metrin ennätyksestään joensuulainen on nipistänyt yli puoli minuuttia viime kaudesta.

Vielä vuosi sitten Kotiranta oli vain yksi haastaja muiden joukossa, nyt mies on Kalevan kisoissa esillä.

– Olemme harjoitelleet todella maltilla. Mikan fyysinen kehitys tuli vähän myöhässä. Armeijavuoden jälkeen tämä on ollut ensimmäinen todellinen harjoitusvuosi. Jos hyviä harjoitusvuosia tulee lisää, uskon 13.20-alkaviin aikoihin 5 000 metrillä, Lehtinen sanoo.

Lehtisen mukaan Kotirannan pitäisi silloin juosta 1 500 metriä alle 3.40. Kotirannan tänä kesänä juostu ennätys on 3.46,55.

Kotirannan päämatka saattaa olla tulevaisuudessa silti 10 000 metriä. 25 ratakierrosta.

– Minun silmissäni Mika on täydellinen 10 000 metrin juoksija, aivan täydellinen sille matkalle ruumiinrakenteeltaan. Kestävyysominaisuudet eivät vielä riitä hänellä kympille. Kun vauhtikestävyyspohjaa saadaan lisättyä, voidaan puhua 28 minuutin ajoista tai jopa alle. Se on hieno unelma Mikalle, Lehtinen painottaa.

Joensuun miehistä Arttu Vattulainen on juossut 10 000 metriä 28.48, Matti Räsänen 28.25.

5 000 metrillä Kotiranta on jo kaksikon edellä. Hän ei lähde spekuloimaan, miten kovaa voisi tulevaisuudessa juosta. Varaa on kuitenkin petrata.

– Jos harjoitukset menevät hyvin eikä loukkaantumisia tule, pystyn parantamaan vielä reilusti. Yllättävän hyviä aikoja olen pystynyt juoksemaan jo näillä harjoitusmäärillä. Se antaa luottoa.

Edellisen kerran Risto Ulmala on alittanut suomalaisista 10 000 metrillä 28 minuuttia vuonna 1991.

– Jos kaikki menee nappiin, arvokisatasolla on mahdollista kisata ja menestyä siellä, Kotiranta sanoo.

Tulisiko seuraava 28 minuutin alittaja Pohjois-Karjalan lenkkipoluilta?

Mika Kotiranta kisaa sunnuntaina 5 000 metrin loppukilpailussa Kalevan kisoissa. Finaali juostaan aikataulun mukaan klo 16.10. TV2:ssa lähetys alkaa klo 14.30.

Lue myös:

Etelätalo räväytti viimeisellä kierroksella mestariksi, Kuusela vahvoilla EM-kisoihin, Lakalle kahdeksas peräkkäinen voitto – Yle seurasi Kalevan kisoja

Samuel Purolalla on huima potentiaali myös 400 metrillä – pikajuoksuvalmentaja kertoo, miksi ikivanha SE saattaa olla kohta historiaa

Saga Vanninen voitti jälleen seitsenottelun kultaa nuorten MM-kisoissa