Hyppää sisältöön

Kimi Räikkösen veljenpoika tekee historiaa Jyväskylän MM-rallissa – Justus Räikkönen, 17, sai sedältä ja Rami-isältä kaksi vinkkiä kisaan

17-vuotias Justus Räikkönen ja 51-vuotias Freddy Loix ovat tarinoita, joita rallimaailma tarjoa kärjen ulkopuolella.

Justus Räikkönen pääsi Harjulla kolmantena autona reitille. Kuva: Tomi Hänninen

JYVÄSKYLÄ.

Jyväskylän MM-rallissa osallistujalistalla yksi nimi herättää erityistä huomiota. Räikkönen. Justus Räikkönen. Hän tulee tutusta moottoriurheiluperheestä. Isä on Rami Räikkönen ja setä kansainvälisestikin kenties tunnetuin suomalainen: vuoden 2007 F1-maailmanmestari Kimi Räikkönen.

Justus saa myös tänä viikonloppuna Jyväskylän MM-rallissa nimensä historian kirjoihin, sillä hänestä tulee Jyväskylän MM-rallin historian nuorin kuljettaja.

– Ihan mahtava kokemus. Kun tällainen mahdollisuus aukesi, ei voinut vastata mitään muuta kuin kyllä. Ollaan nautittu täysin rinnoin. Auto on toiminut täydellisesti. Tiet ovat olleet hienossa kunnossa. Penkat täynnä yleisöä. Hieno mennä, Justus Räikkönen kuvailee.

17-vuotias Räikkönen kilpailee RC4-luokassa ja johti luokkaansa 15 minuutilla lauantain päivähuollossa. Luokkavoitto näyttää siis harvinaisen selvältä, mikäli ei tule mitään ongelmia. Loppukisan aikana Räikkönen taistelee kisan nopeimman suomalaisen tulokkaan tittelistä.

Justus Räikkönen kertoo, että tuttu sukunimi on tuonut jonkin verran lisähuomiota kilpailun reitillä.

– On yllättänyt, kuinka paljon huomiota on tullut. Toisaalta se on kivaa, että porukkaa kiinnostaa. Ihan mielellään moikkailen ja juttelen ihmisten kanssa, Räikkönen toteaa.

Justus Räikkösen mukaan suvussa virtaa bensaa suonissa. Kansallisella tasolla ajanut Rami-isä kilpaili itse Jyväskylän MM-rallissa kertaalleen, vuonna 2001. Kimi Räikkönen nähtiin Jyväskylän MM-rallin reitillä vuosina 2009–2011, kun hän piti taukoa formuloista. Vinkkejä isältä ja sedältä tuli kisaan kaksi.

– Juteltiin, että tiet menevät toisella kierroksella huonoon kuntoon. He ovat muistuttaneet pahimpien kivien väistelemisestä. Ei mitään sen suurempaa ajoteknistä ole tullut. Lisäksi he ovat muistuttaneet nauttimaan matkasta. Ensimmäinen Jyväskylän MM-ralli on vain kerran, Räikkönen tunnelmoi.

17-vuotias Räikkönen haaveilee ralliammattilaisuudesta.

– Totta kai haaveilen siitä, että saisin tehdä tätä ammatikseni ja tehdä täyspäiväisesti rallia. Nyt ollaan niin alkuvaiheessa, että en ole miettinyt pitkälle. Mennään yksi askel kerrallaan kisoja ja luokkia eteenpäin. Ei mitään suurta stressiä oteta mistään, Räikkönen toteaa.

Tommi Mäkisen ex-tallitoveri myös kisassa

Toista ääripäätä edustaa 51-vuotias belgialainen Freddy Loix. Hänen huippuvuotensa asettuvat vuosituhannen vaihteeseen. Loix oli Mitsubishillä Tommi Mäkisen tallitoverina vuosina 1999–2001. Loix palasi tänä kesänä Jyväskylän MM-ralliin 19 vuoden jälkeen ja kilpailee WRC2-luokassa.

– Tämä on edelleen fantastinen ralli, vuonna 1995 ensimmäisen kerran Keski-Suomessa kisannut Loix sanoo.

Loix oli urallaan kolme kertaa palkintokorokkeella MM-sarjassa. Nykyään Loix työskentelee Aston Martinilla.

– Tällä kertaa ralli on mennyt hyvin lukuun ottamatta yhtä rengasrikkoa. Olen iloinen tällä hetkellä, Loix sanoi huoltotauolla.

Nyt Loix haluaa pitää hauskaa rallin parissa.

– Tulimme Suomeen perheen kanssa lomalle. Vuokrasimme mökin järven rannalta. Tämä on sekoitus lomaa ja kisaamista, Loix kertoi hymyssä suin.

Freddy Loix nauttii rallin ajamisesta. Kuva: Tomi Hänninen

Yle näyttää kaikki Jyväskylän MM-erikoiskokeet suorana Yle Areenassa ja Yle-soveluksessa. Kaiken Jyväskylän MM-rallista löydät osoitteesta yle.fi/mmralli. Pääset suosittuun rallin liveseurantaan täältä.

Lue lisää:

.
.