Hyppää sisältöön

Kymmenien miljoonien katseet kääntyvät Helsinkiin, kun Real Madrid ja Frankfurt kohtaavat – tästä jalkapallon Super Cupissa on kyse

Olympiastadionilla keskiviikkona pelattava jalkapallon Super Cup näkyy ja kuuluu myös Helsingin kaduilla. Real Madridin ja Frankfurtin kannattajia saapuu kaupunkiin yhteensä yli 10 000.

Frankfurtin kannattajat juhlivat Eurooppa-liigan voittoa keväällä Sevillassa. Kuva: IMAGO/Moritz Müller/ All Over Press

Jalkapallomaailman huomio on keskiviikkona Helsingissä, kun Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan hallitsevat voittajat Real Madrid ja Eintracht Frankfurt kohtaavat Olympiastadionilla Euroopan jalkapalloliitto Uefan Super Cupissa.

Tapahtuman koko ja kansainvälinen mediahuomio ovat Suomeen poikkeuksellisen suuria. Viime vuonna Pohjois-Irlannin pääkaupungissa Belfastissa pelatulla Chelsean ja Villarrealin välisellä Super Cupilla oli maailmanlaajuisesti yli 25 miljoonaa tv-katsojaa.

– Odotan, että nyt mennään sen yli. Real Madrid todennäköisesti kerää isomman mielenkiinnon kuin viime vuoden joukkueet, Palloliiton tapahtumatoiminnon päällikkö Kalle Marttinen sanoo Yle Urheilulle.

Super Cupia on pelattu vuodesta 1998 asti. Vuoteen 2012 saakka ottelu pelattiin vuosittain Monacossa, mutta sittemmin ottelupaikkakunta on vaihdellut. Suomessa ottelu pelataan nyt ensimmäistä kertaa.

– Super Cup on isoin yksittäinen tapahtuma, mitä täällä pystytään jalkapallossa järjestämään. Uskoisin, että tämä on isoin tapahtuma urheilussa ylipäänsä, kun puhutaan yksittäisistä otteluista, Marttinen sanoo.

Chelsea juhli Super Cupin voittoa viime vuonna Belfastissa. Kuva: Jose Breton/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Järjestäjän näkökulmasta tv-tuotantoon ja turvallisuuteen liittyvät asiat ovat isoimpia huomioonotettavia. Paikan päälle odotetaan noin 8000 Frankfurtin ja 2000 Real Madridin kannattajaa. Kaikkiaan ulkomailta otteluun odotetaan saapuvan noin 12 000 jalkapallon ystävää.

Etenkin Frankfurtin kannattajien odotetaan olevan näkyvästi esillä Helsingin katukuvassa keskiviikkona. Saksalaisten on tarkoitus kokoontua Kaisaniemen puistoon, josta järjestetään marssi stadionille Mannerheimintietä pitkin. Frankfurt hyödyntää tapahtumassaan Kaisaniemen puistossa tiistaina järjestettävän kanadalaisen pop-tähden Justin Bieberin konsertin lavaa.

– He tulevat varmasti näkymään ja kuulumaan kaupungilla sekä vaikuttamaan liikenteeseen. Real Madrid ei ole järjestämässä marssia, Marttinen kertoo.

Olympiastadion on koristeltu valmiiksi Super Cupia varten. Kuva: UEFA via Getty Images

Helsingin poliisin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Olympiastadionin ympäristössä suljetaan ottelupäivänä katuja. Frankfurtin kannattajien marssin aikana poliisi ohjaa liikennettä sen reitillä.

Super Cupiin olivat tyrkyllä myös kevään eurofinaaleissa tappiot kokeneet Liverpool ja Glasgow Rangers, jotka olisivat Marttisen arvion mukaan tuoneet Helsinkiin enemmän kannattajia kuin Frankfurt ja Real Madrid nyt tuovat. Esimerkiksi Rangersin perässä Eurooppa-liigan finaaliin Sevillaan matkusti keväällä arvioiden mukaan yli 100 000 skotlantilaista.

– Totta kai se olisi tuonut haasteita. Turvallisuuden näkökulmasta tämä ottelupari ei ole ollenkaan huono vaihtoehto, Marttinen sanoo.

Palloliiton tapahtumapäällikkö Kalle Marttinen kertoo Super Cupin mediahuomiosta.

Uudistetun Olympiastadionin yleisökapasiteetti on noin 36 000 katsojaa, mutta Super Cupiin yleisöä otetaan 32 000. Median tarpeet vievät pääkatsomon kapasiteetista noin puolet. Mestarien liigan finaalia Suomessa ei voi järjestää, koska finaalistadionilta vaaditaan vähintään 50 000 istumapaikan kapasiteettia.

Seuraava mahdollinen Uefan tapahtuma Olympiastadionilla voi olla vuoden 2025 naisten EM-lopputurnaus, jota Palloliitto hakee järjestettäväksi yhdessä Tanskan, Ruotsin ja Norjan kanssa. Kuten hiljattain Englannissa päättynyt edellinen kisarupeama näytti, tapahtuman kokoluokka on kasvanut merkittävästi Suomen edellisistä kotikisoista 2009.

– Jos täällä Super Cupissa menee kaikki hyvin, niin Uefa näkee, että homma toimii. Totta kai se vaikuttaa positiivisesti EM-kisojen hakuprosessiin, Marttinen päättää.

Lue myös:

Teini-ikäisen Erling Haalandin työmoraali vakuutti suomalaistopparin – norjalainen on rikkonut maaliennätyksiä, mutta Englannissa häntä epäillään