Hyppää sisältöön

Suomen suunnistajille parhaat arvokisat lähes kymmeneen vuoteen – päävalmentaja Thierry Gueorgioun voittamisen kulttuuri tarttui joukkueeseen

Janne Salmen mukaan etenkin Suomen miessuunnistajien tilanne näyttää lupaavalta ensi vuoden MM-kisoja ajatellen.

Elias Kuukka otti Viron EM-kisoista uransa ensimmäisen henkilökohtaisen arvokisamitalin. Kuva: Mika Ilomäki / Suunnistusliitto

Suomen suunnistusmaajoukkue saavutti Viron EM-kisoista menestystä, jollaista ei ole vuosiin nähty. Joukkue toi Rakverestä neljä mitalia: Venla Harju voitti pitkän matkan mestaruuden ja nappasi keskimatkalta pronssia. Marika Teini ja Elias Kuukka saivat pitkiltä matkoilta pronssit.

Saman verran mitaleita tuli viimeksi vuoden 2013 MM-kotikisoista. Miesten henkilökohtaisesta arvokisamitalista oli vierähänyt jo yhdeksän vuotta.

Norjan maajoukkueen päävalmentajan Janne Salmen mukaan Suomen uuden päävalmentajan Thierry Gueorgioun kädenjälki näkyi joukkueen EM-menestyksessä. Salmi on toiminut myös Yle Urheilun asiantuntijana.

– Ulkopuolelta katsottuna on näyttänyt siltä, että uusi päävalmentaja Gueorgiou on saanut hyvän draivin päälle maajoukkueeseen ja luotua uskoa ja uutta kulttuuria.

14-kertainen maailmanmestari Gueorgiou tietää, mitä onnistuneet suoritukset ja voittaminen vaativat fyysisesti ja taidollisesti. Ranskalaisguru on tuonut uusia asioita taitopuolelle ja tekee paljon työtä valmistaakseen urheilijoita kisoihin.

Esimerkkinä Salmi mainitsee Suomen joukkueen EM-katsastukset, jotka Gueorgiou järjesti Viron EM-kisojen kaltaisessa maastossa Suomessa.

– Urheilijat saivat jo siellä esimakua siitä, miten ikävää suunnistus Virossa voi olla. Sellaista taistelua koko ajan.

Viron peitteiset ja suunnistustaitoa vaativat maastot edesauttoivat suomalaismenestystä, sillä esimerkiksi keskieurooppalaiset ovat tottuneet vauhdikkaampaan etenemiseen.

Valoisa tulevaisuus

Suomen miessuunnistajien kokonaispanos Virossa oli väkevä. Elias Kuukan pronssi oli ensimmäinen henkilökohtainen arvokisamitali miehissä sitten vuoden 2013 Mårten Boströmin sprintin maailmanmestaruuden ja Jani Lakasen pitkän matkan MM-hopean.

Virossa pitkällä matkalla viisi suomalaismiestä ylsi 11:n parhaan joukkoon. Olli Ojanaho oli keskimatkalla neljäs. Salmen mukaan suomalaissuunnistajien kompastuskivi, kova juoksukunto, alkaa hiljalleen riittää miesten kansainvälisellä tasolla.

– Pitkällä matkalla ei voi pärjätä, jos ei ole todella kovassa iskussa. Nyt sinne nousi vielä uusia miehiä kymppisakkiin.

Salmi näkee Suomen maajoukkeen tulevaisuuden valoisana. Hän kuitenkin muistuttaa, että ensi vuoden MM-kisat käydään Sveitsin nopeissa maastoissa, jotka poikkeavat täysin Viron hitaista metsistä. Naisten menestys lepää muutaman konkarin harteilla.

– Maastoissa ei paljon yhtymäkohtia ole. Toisessa taito ratkaisee enemmän, toisessa fysiikka. Sveitsissä pitää olla todella kovassa kunnossa. Miehissä joukkue on nuori, tilanne näyttää hyvältä. Naisissa ollaan vielä vaiheessa nuorempien osalta.

Lue lisää:

Venla Harju katkaisi Tove Alexanderssonin valtakauden – ensimmäisenä suomalaisnaisena pitkän matkan Euroopan mestari: "Olen häkeltynyt"

Venla Harju nappasi taas mitalin suunnistuksen EM-kisoissa – Marika Teini putosi taistosta viimeisen kilometrin virheellä