Hyppää sisältöön

Kolmiloikkatähti Kristiina Mäkelä murskaa uraansa liitetyn myytin – "Totuus on, että hyppyjeni taso on koko ajan parantunut"

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä ei arvokisojen karsinnassa hätäile. Kokenut arvokisakävijä tietää, mitä tuolloin tarvitaan, mutta Münchenin EM-kisoissa hän haluaa menestystä myös finaalissa.

Kristiina Mäkelä ei tuijottele tilastoja EM-kisoissa, sillä hänen mukaansa kaikki lähtevät nollasta liikkeelle, eikä vanhoilla meriiteillä ole merkitystä. Kuva: Lehtikuva

Münchenin EM-viikko nähdään Ylen kanavilla 11.–21.8. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

Joensuun Kalevan kisojen aikaan Kristiina Mäkelä ei miettinyt EM-kisoja lainkaan. Hän ei halunnut vatvoa tulevia liikaa, vaan otti yhden asian kerrallaan vastaan, ja se tuotti kahdeksannen perättäisen kolmiloikan Suomen mestaruuden.

Kalevan kisojen jälkeen Mäkelä siirsi ajatukset Müncheniin ja EM-kisoihin, joihin hän lähtee yhtä rohkeasti kuin Oregonin MM-kisoihin mitalinkiilto silmissä.

– Ehdoton tavoitteeni on ottaa mitali, koska minun ei kannata enää muuta tavoitella kisoista. Se on ihan mahdollista, mutta silloin pitää myös onnistua tosi hyvin, Mäkelä totesi.

29-vuotiaasta Mäkelästä puhuttaessa voidaan syystäkin käyttää nimitystä arvokisakonkari. Nuorten MM- ja EM-kisojen jälkeen hän on edustanut Suomea EM-kisoissa kolme kertaa, MM-kisoissa neljä kertaa ja olympialaisissa kahdesti. Tämän lisäksi Mäkelä on kilpaillut neljä kertaa halli-EM-kisoissa ja kolme kertaa halli-MM-kisoissa.

Viime vuosina Mäkelä on ollut tuttu näky arvokisojen finaalissa, mutta usein hänen paras tuloksensa on osunut karsintaan. Niin kävi myös Oregonin MM-kisoissa, joissa hän hyppäsi karsinnassa uuden ennätyksensä 14,48.

Kristiina Mäkelä loikki kolmiloikkafinaaliin ensimmäisellä yrityksellään.

Mäkelän mukaan ajatus siitä, että karsinta sujuu häneltä paremmin kuin finaali, ei täysin pidä paikkansa. Uran alussa hänellä oli ainoana tavoitteenaan päästä finaaliin, jolloin kaikki tähtäsi vain karsintaan. Nyt kun karsinnassa on sujunut, hän on ruvennut suuntaamaan katsetta enemmän finaaleihin.

– Se näyttää vielä papereissa siltä, että onnistun vain karsinnassa enkä ikinä voi onnistua finaalissa, mutta totuus on, että hyppyjeni taso on koko ajan parantunut. Keskiarvollisesti parhaiden hyppyjen pituudet ovat nousseet, Mäkelä sanoi.

– Ajatus, että lähtisin nyt muuttamaan jotain radikaalisti, niin se ei kannata. Minun kannattaa nimenomaan pitää kiinni siitä kehityskäyrästä, mikä on ollut, ja toivoa, että se napsahtaa sitten kerran oikeaan kohtaan.

Kristiina Mäkelä tietää, mitä ennätyshyppyyn vaaditaan.

Enää hienosäädöstä kiinni

Heinäkuussa hypätyt Oregonin MM-kilpailut jättivät Mäkelälle hyvän muistijäljen, uuden ennätyksen. Erityisen tyytyväinen Mäkelä oli siitä, että ennätys syntyi karsintojen ensimmäisellä hypyllä, ja vaikka hän ei pystynyt samaa toistamaan finaalissa, jäi sieltäkin positiivista oppia. Tosin tämän hän huomasi vasta palaveerattuaan valmentajansa Tuomas Sallisen kanssa.

– Finaalin jälkeen ei ollut sellainen olo, että olisin onnistunut. Oikeastaan ensimmäinen ja viimeinen hyppy finaalissa olisivat olleet tarpeeksi pitkiä, jos olisin osunut lankulle. Lämmittää mieltä, että tiedän, etten ollut mitenkään huomattavasti huonommassa kunnossa finaalissa. Se ei vain osunut siihen lankulle.

Finaalin jälkeen Mäkelä kertoi muun muassa Yle Urheilun haastattelussa, ettei hän saanut juoksuaan kulkemaan samalla tavalla kuin karsinnassa. Tavallaan häntä helpotti tieto siitä, mistä hyvä tulos jäi uupumaan, mutta samalla häntä myös ärsytti, miten pienestä kaikki on kiinni.

– Se rupeaa olemaan niin hienosäädöstä kiinni, miten onnistuu, hän totesi.

Kristiina Mäkelä tavoitteli MM-kisoista mitalia. Myös EM-kisoihin hän lähtee mitalinkiilto silmissä. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

"Lähdemme nollasta liikkeelle"

Mäkelä ei muista vajaan kuukauden takaisesta ennätyshypystään paljoakaan, mutta hän on pystynyt analysoimaan hypyn Sallisen kanssa tarkkaan jälkikäteen. Hän myös tietää, mitä tuosta kannattaa ottaa talteen tuleviin koitoksiin.

– Avainjuttu on se, että juoksen sen kunnolla loppuun ja pääsen hyvässä asennossa ponnistamaan lankulta. Minulla on tarpeeksi voimaa pitää loikkani kasassa. Jos vielä saisin ne väliloikat kimmahtamaan, niin se olisi täydellistä.

Mäkelä on onnistunut saamaan harjoituksissa väliloikissa sellaisia kontakteja, joita hän hakee kisahyppyihinsä, mutta vielä kisoissa ei kaikki potentiaali ole irronnut.

Jos Münchenin EM-kisoissa Mäkelä pääsee ennätysvireeseen, voivat tulokset olla mitä tahansa. MM-kisoissa Mäkelä oli finaalin toiseksi paras eurooppalainen Portugalin Patricia Mamonan jälkeen ja Euroopan tilastoissa hän on jaetulla toisella sijalla Saksan Neele Eckhardt-Noackin kanssa. Vaikka tilastot povaisivatkin menestystä, ei Mäkelä halua niitä tuijotella.

– Totuus on, että lähdemme aivan nollasta liikkeelle EM-kisoissa. Mitkään tilastot tai aikaisemmat tulokset eivät ole yhtään enempää kotiinpäin tai voittoa, vaan ne hypyt on pakko tehdä alusta asti, siinä kisassa, niinä päivinä, Mäkelä muistutti.

– Ja se ratkaisee sen, kuka on paras. Minulla on kokemusta, ja se auttaa, mutta minun täytyy vain ottaa kaikki se kokemus käyttöön ja toivoa, että onnistuisin sitten oikealla hetkellä. Kaikki tehdään sen eteen, että niin kävisi.

Naisten kolmiloikan karsinta on EM-kisaohjelmassa keskiviikkona kello 13.25 alkaen. Yle näyttää karsintaa suorana TV2:ssa ja lisäksi karsinnasta on erillinen lähetysfeed Areenassa.

Lue myös:

Senni Salmisen ja Topi Raitasen todellinen huippukunto vielä piilossa? Valmentajilta lupaavat kommentit EM-kisoihin: "Ennätyskunnossa"

Suomelle MM-mitali kolmiloikasta? Lajilegenda Heli Koivula kertoo, miksi Kristiina Mäkelältä voi odottaa ennätystulosta