Hyppää sisältöön

Urheiluvaikuttaja Erkki Alaja muistelee ystäväänsä ja urheilun monitoimimiestä Vesa-Matti Loiria: "Vesku oli järkäle"

Vesa-Matti Loiri kilpaili SM-tasolla jalkapallossa, vesipallossa, käsipallossa ja biljardissa. Lisäksi Loiri otteli nyrkkeilyssä ja pelasi muun muassa jääkiekkoa toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

Vesa-Matti Loiri seurasi aktiivisesti Huuhkajien otteita. Kuva vuoden 2014 EM-karsinnasta, jossa Loiri seuraa peliä Jari Litmasen ja Sauli Niinistön välissä. Kuva: All Over Press

Keskiviikkona 10. elokuuta kuollut Vesa-Matti Loiri muistetaan taiteilijauransa lisäksi monipuolisena urheilumiehenä. Hän oli kuollessaan 77-vuotias.

Urheilu- ja jalkapallovaikuttaja Erkki Alaja oli Loirin pitkäaikainen ystävä. Hänen mukaansa suru-uutinen on koskettanut monia, koska Loiri oli "koko kansan mies".

– Tämä on surun päivä. Vesku oli järkäle. Hän oli niin monessa mukana. Tosi kiva, mutkaton ja reilu stadin kundi, Alaja kuvaili.

Alaja ei muista tarkkaan, koska tutustui Loiriin.

– Kyllähän se tuolla kentillä on tapahtunut. Jossain pallokentällä. Vesku siellä futaili eri seuroissa. Oli Töölön Vesaa ja sitten hän tuli HJK:hon.

Vuonna 1945 syntynyt Loiri nousi 1960-luvulla Töölön Vesan edustusjoukkueeseen kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Vuonna 1971 Helsingin Jalkapalloklubi hankki Loirin varamaalivahdikseen. Loiri pelasi joukkueessa kauden 1972.

Alaja kertoo, että Loiri sai kipinän maalivahtina pelaamiseen nähtyään Helsingin olympialaisten loppuottelussa loistaneen Jugoslavian Vladimir Bearan, joka torjui Unkarin rangaistuspotkun.

– 20 vuotta myöhemmin Vesku vartioi samaa maalia kansainvälisessä ystävyysottelussa Katowicea vastaan. Hän ei pelannut yhtään virallista mestaruussarjan ottelua, mutta muutamissa kansainvälisissä otteluissa hän pääsi kentälle.

– Vesku ei tuonut itseään pelikentillä esille. Hän oli hauska ja reilu tyyppi. Show'ta oli aina vähän mukana, mutta hän pelasi aina tosissaan.

Monipuolisuus kumpusi lapsuudesta

Loiri kilpaili SM-tasolla jalkapallon lisäksi vesipallossa, käsipallossa ja biljardissa. Lisäksi Loiri otteli nyrkkeilyssä ja pelasi myös jääkiekkoa toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

Toimipa Loiri jopa Suomen Biljardiliiton puheenjohtajana 1990-luvulla.

Alajan mukaan yksi syy Loirin monipuoliseen urheilumenestykseen oli se, että hän kasvoi liikuntaan kannustavassa ympäristössä.

– Hän asui pallokentän lähellä Mannerheimintiellä. Hän oli koko ajan urheilullisessa ympäristössä. Kavereita riitti. Pienestä pitäen hän on ollut urheilullisissa puuhissa. Hän oli vanhaa koulukuntaa, joka harrasti monipuolisesti eri lajeja.

Lisäksi Loiri oli herkkä kiinnostumaan ja innostumaan uusista virikkeistä.

– Vesku oli vähän sellainen, että hän innostui yhdestä asiasta, sitten toisesta ja sitten kolmannesta. Ja täysillä mentiin.

Erkki Alaja pelasi Vesa-Matti Loirin kanssa muun muassa jalkapalloa ja käsipalloa. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Loiri saavutti vesipallossa kolme ja käsipallossa yhden Suomen mestaruuden.

– Pelasin käsipallossa hänen kanssaan UK-51:ssa, mutta silloin ei mestaruuksia tullut, Alaja muistelee.

Entinen tennisammattilainen Olli Rahnasto arvioi vuonna 2015 Ylelle, että Loirilla olisi ollut edellytyksiä myös kovan luokan tennispeluriksi.

Alaja arvioi, että Loiri olisi voinut yltää kovalle tasolle ainakin palloilulajeissa, jos olisi harjoitellut ja keskittynyt niihin enemmän.

Urheilu kiinnosti loppuun asti

Loiri oli oman urheilu-uransa jälkeen innokas penkkiurheilija. Yksi hänen unelmistaan toteutui, kun hän pääsi todistamaan Huuhkajien pelaamista jalkapallon EM-kisoissa 2021.

Alaja kertoo, että Loiri kävi hänen kaksoisveljensä Pertin kanssa esimerkiksi katsomassa Mestarien liigan finaalia. Pertti Alaja toimi Palloliiton puheenjohtajana 2012–2017.

– Vesku tykkäsi ja seurasi tarkkaan urheilua. Hänellä oli urheilupiireissä paljon ystäviä. Se oli myös yksi osa hänen elämäänsä.

Loirin oma harjoittelu jäi näyttelijäntöiden myötä vähemmälle. Viiimeisinä vuosina hänen terveydentilansa heikkeni.

– Mutta iso osa siitä, että Vesku eli noin hyvän ja pitkän elämän, on johtunut siiitä, että hän on ollut nuorena niin kova liikkumaan.

Lue lisää:

Vesa-Matti Loiri on kuollut

Läheiset muistelevat Vesa-Matti Loiria – Hannele Lauri: "Mestari ja ystävä on poissa"

"Koko suomalainen jalkapalloperhe jää kaipaamaan Pertti Alajaa"

Vesa-Matti Loiri nousi tähteyteen Oulussa kuvatusta Pojat-elokuvasta

Tästä me muistamme Vesa-Matti Loirin – katso videot ja kuvat pitkän uran varrelta