Hyppää sisältöön

HJK:lla on tänään valtavien panosten ottelu, jopa tappio voi riittää europelien lohkovaiheeseen – Jukka Raitala povaa "suvereenia" esitystä

HJK kohtaa Eurooppa-liigan karsintaottelussa slovenialaisen NK Mariborin. KuPS taistelee jatkopaikasta Konferenssiliigan karsinnoissa sveitsiläisen Young Boysin vieraana.

Helsingin Jalkapalloklubin puolustaja Jukka Raitala. Arkistokuva. Kuva: Jaakko Stenroos / All Over Press

HJK kohtaa Eurooppa-liigan kolmannella karsintakierroksella slovenialaisen NK Mariborin torstaina 11.8. HJK johtaa otteluparia 20. Ottelu alkaa kello 19. KuPS pelaa sveitsiläisen Young Boysin vieraana Konferenssiliigan karsinnassa kello 22 alkaen. Young Boys johtaa otteluparia 20.

HJK:n puolustaja Jukka Raitala uskoo jatkopaikkaan, kun joukkue saa vieraakseen Slovenian mestarin Mariborin. Viime viikolla HJK voitti Eurooppa-liigan karsintojen ensimmäisen osaottelun 2–0-lukemin.

– Odotan, että nolla pysyy omissa. 1–0- tai 2–0-kotivoitto, jolla mennään suvereenisti Eurooppa-liigan viimeiselle karsintakierrokselle, Raitala sanoo.

HJK:lle riittää jatkopaikkaan myös yhden maalin tappio. Jatkopaikka tarkottaisi samalla sitä, että HJK etenee vähintään Konferenssiliigan lohkovaiheeseen.

Eurooppa-liigan viimeisellä karsintakierroksella odottaa Tanskan pääsarjassa edelliskaudella kolmanneksi sijoittunut Silkeborg IF. Tuon otteluparin voittaja etenee Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen, kun taas häviäjä päätyy Konferenssiliigan lohkoon.

Raitala sanoo viime viikon "lähes täydellisen vieraspelin" antavan joukkueelle uskoa torstain otteluun, vaikka hyvään oloon ei saa liiaksi tuudittautua.

– Maribor tulee kovaa, koska heidän pitää tehdä vähintään ne kaksi maalia. Meidän ei kannata lähteä liian aggressiivisesti pelaamaan.

Raitalan mukaan ensimmäisen ottelun keskiblokki, kentän keskimmäisen kolmanneksen tiukempi puolustaminen, voisi toimia myös Töölössä. HJK puolustanee Suomen pääsarjaotteluihin verraten alempana, Raitala kuvailee.

– Vaikka sanon näin, se ei tarkoita, että vain puolustetaan. Totta kai lähdetään voittamaan, koska siinäkin on vaaransa, jos vain yritetään puolustaa 90 minuuttia.

Murilo saa kehuja

Raitalalla on mielessään "suvereenin kotivoiton" keinot. Hän sanoo, että joukkue haluaa vieraspelissä juoksuttaa vastustajaa ja saada enemmän pallonhallintaa.

– Jos pystytään liikuttamaan heidän puolustusmuotoaan, se varmasti repeilee, ja sieltä löytyy hyviä syöttötiloja. Pelataan yhtä rohkeasti kuin viimeksi ja viimeistellään vielä paremmin, Raitala kertoo.

Laidalla pelaava brasilialainen Murilo voi olla avain Mariborin puolustuksen murtamiseen. Murilo on tällä hetkellä kuuma kuin hella kutosella. Raitala kuvailee työparinsa olevan hyvin fyysinen pelaaja.

– Meillä synkkaa hyvin, kun itse olen pelannut vasenta laitatopparia ja Murilo wingbackinä samalla laidalla aika paljon. Hän on hyökkäävä, kun minä taas hoidan puolustushommaa.

Raitala toteaa, että brassipelaaja on kova keskittämään. Murilo hakee "vasenta jalkaa vapaaksi koko ajan", jonka ansiosta hyökkääjät voivat olettaa pallon tulevan rangaistusalueelle jossain vaiheessa ottelua.

– Hän onkin antanut paljon laadukkaita keskityksiä. Tosi hyvä pelaaja ja tärkeä osa meidän hyökkäyspelaamistamme.

Jukka Raitala ottelussa AC Oulua vastaan. Kuva: Kimmo Brandt / All Over Press

Kyky muuntautua korostuu

Kotimaassa HJK:lta odotetaan pelinhallintaa ja voittoja voittojen perään. Vastustajat päätyvät puolustamaan usein ja pyrkivät vastahyökkäyksiin. Eurokentillä asetelmat ovat päälaellaan, kun HJK joutuu puolustamaan ennalta kovempia joukkueita vastaan ja yrittää iskeä maalit nopeilla vastaiskuilla.

– Jokainen yksilönä pohtii, miten motivoi itsensä peliin kuin peliin. Nuo ovat kaksi hieman eri tyyppistä tilannetta, mikä vaatii pelaajilta muuntautumiskykyä sen mukaan, kuka tulee vastaan, Raitala arvioi.

– Osassa Veikkausliigan otteluista ei olla oltu tarpeeksi hyviä. KuPS johtaa tällä hetkellä ja siihen ei missään nimessä voida olla tyytyväisiä. Europeleissä ollaan mielestäni onnistuttu ihan hyvin, hän jatkaa.

Lue myös: Miten Veikkausliigan kärkijoukkueet jaksavat matkusteluruljanssin keskellä? KuPS hyytyi Honkaa vastaan, AC Oulu kiusasi jälleen HJK:ta

Kuopion Palloseura ja HJK ovat tasapisteissä, mutta helsinkiläisjoukkue on pelannut ottelun enemmän.

Puolustuspeliä Raitala kehuu ja syystä; HJK on päästänyt pääsarjajoukkueista vähiten maaleja (13).

– Monet asiat toimivat hyvin, mutta sellainen pelien tappaminen on ollut liigakauden isoin haaste. Ei ainoastaan Oulu-peli (1–1), vaan moni muukin ottelu on ollut vaikea. Maalipaikkojen hyödyntäminen on ollut haaste.

HJK:n pistemenetykset saavat kriitikot avaamaan sanaisen arkkunsa, mutta Raitala sanoo, ettei keskustelua juuri seuraa. Sen sijaan hän toteaa, että HJK:lle kelpaa vain mestaruus.

– Toki kritiikki on välillä ansaittua. Se kertoo siitä, että ihmisiä kiinnostaa ja he välittävät, mikä on hyvä asia Suomi-futikselle.

Jalkapallokansaa ovat myös puhuttaneet HJK:n keräämät entiset ja nykyiset maajoukkuepelaajat. Heitä ovat muun muassa Perparim Hetemaj, Joona Toivio, Paulus Arajuuri, Pyry Soiri, Lucas Lingman ja Raitala. Hän kommentoi asiaa ilon kautta.

– Kiva heidän kanssaan on jakaa arkea, nauttia futiksesta ja tehdä töitä yhdessä – tosi upeata aikaa. Tunnen oloni HJK:ssa todella kotoisaksi.

Raitala vakuuttaa, että joukkue on iskukykyinen ja HJK:lla on "fantastinen joukkuehenki". Omaan kauteensa ja saamaansa vastuuseen Raitala on tyytyväinen. Hän on esimerkiksi pelannut täydet minuutit HJK:n viidessä europelissä.

Raitala (keskellä) Suomen miesten maajoukkueen kanssa ennen viime kesän EM-kisojen Belgia-ottelua. Kuva: Getty Images

Lue myös:

Miten Veikkausliigan kärkijoukkueet jaksavat matkusteluruljanssin keskellä? KuPS hyytyi Honkaa vastaan, AC Oulu kiusasi jälleen HJK:ta

HJK otti yhden suomalaisseurojen kovimmista eurovoitoista viime vuosina – pelintekijä kommentoi paluutaan: "Paras versio itsestäni oli vähän kateissa"

Tässä ovat Veikkausliigan nimekkäät paluumuuttajat – HJK:hon palannut Jukka Raitala aikoo pelata Suomessa vielä pitkään