Hyppää sisältöön

Lentismiehet ottivat tärkeän askeleen kohti EM-kisoja, mutta tekivät lähes kaikki virheensä yhdessä erässä – passari-Ivanov: "Otan sen piikkiini"

Suomen miesten lentopallomaajoukkue on saanut EM-karsintaansa täydellisen alun. Päävalmentaja Joel Banks harmitteli Itävalta-ottelun jälkeen sitä, miten nuoret pelaajat tuppaavat unohtamaan joukkueen pelityylin, kun joutuvat paineen alle.

Suomen joukkueen passari Fedor Ivanov (oik.) harmitteli keskittymisen herpaantumista Itävalta-ottelun toisessa erässä. Kuva: Hannu Rainamo / Lehtikuva

Suomen miesten lentopallomaajoukkue otti tärkeän askeleen kohti EM-kisoja, kun se voitti Tampereella pelatussa karsintaottelussa Itävallan 3–1 (25–21, 23–25, 25–16, 25–17). Suomen joukkue osoitti taistelutahtonsa, mutta aivan kuten avausottelussaan Latviaa vastaan, Suomi menetti toisen erän omiin virheisiinsä.

– Olemme tehneet joukkueena paljon työtä, jotta omaksuisimme tietynlaisen pelityylin. Sellaisen tyylin, joka sopii meille ja kehittää meidän vahvuuksiamme. Kun meillä on painetta tai peli ei kulje suunnitelmien mukaan, meillä on tapana palata oletusasetuksiimme, päävalmentaja Joel Banks totesi.

Suomen joukkueessa on käynnissä sukupolvenvaihdos ja suurin osa pelaajista on varsin nuoria. Banksin mukaan pelaajat unohtavatkin vaikeuksien kohdatessa pelata sitä pelitapaa, jota on harjoiteltu. Itävaltaa vastaan tämä ei ollut katastrofi, sillä joukkue palasi kolmannessa ja neljännessä erässä tasolleen.

– Teimme suurimman osan virheistämme yhdessä erässä ja silti taistelimme siinä 23–25-lukemat, Banks sanoi.

Ivanov: "Pitää jaksaa keskittyä koko peli"

Passari Fedor Ivanovin, 21, mielestä joukkue tuli peliin hyvin valmistautuneena, mutta sen jälkeen ote herpaantui.

– Minulta lipsui myös pari hölmöä passia. Voin ottaa sen toisen erän piikkiini. Muuten peli rullasi ja saatiin selvä voitto kotiin sekä kolme pistettä. Se on tärkeintä, Ivanov sanoi.

– Pitää vain jaksaa keskittyä koko pelin verran. Me olemme nuori porukka ja jossain vaiheessa se ote vain herpaantuu. Kun pidetään fokus pelissä koko ajan, niin eiköhän se siitä.

Yksi Suomen joukkueen onnistujista oli libero Voitto Köykkä, joka joutui suuriin saappaisiin sen jälkeen kun Lentopalloliitto päätti hyllyttää ykköslibero Lauri Kermisen. Kerminen ei ole sulkenut pois mahdollisuutta, että hän pelaisi tulevana kautena Venäjällä.

Köykkä pääsi pelaamaan muutamia vaihtoja jo vuosi sitten EM-kisoissa, mutta sai nyt täyden vastuun.

– Kyllä minä tykkään tästä roolista, kun saa vastuuta. Mikäs siinä, hieno pelata kotiyleisön edessä, joka antaa tukea, Köykkä sanoi ja myönsi jännittäneensä hieman.

– Ensimmäisessä erässä oli pientä tutinaa, mutta siitä se sitten rentoutui.

Suomi ja Itävalta kohtaavat toisensa tulevana sunnuntaina Itävallassa ja ensi viikolla Suomi pelaa torstaina Latviaa vastaan Turussa. Kahdella voitolla Suomi on karsintalohkossa kärjessä, kun lohkovoittajat ja viisi parasta lohkokakkosta pääsevät ensi vuoden EM-kisoihin.

Banksin mielestä Suomi on saanut kahdella voitollaan karsintaan täydellisen alun, mutta hän odottaa sunnuntaista todellista koiratappelua.

– Kukaan ei halua päättää karsintoja ilman voittoja. He pelaavat kotonaan kotiyleisönsä edessä, he ovat intohimoisia ja ylpeitä. Meidän täytyy ottaa oppia tästä pelistä, Banks sanoi, mutta totesi antavansa ensin pelaajille ansaitun vapaapäivän.

– Joukkue on ollut yhdessä päivin ja öin viimeiset kolme viikkoa. Pojat tarvitsevat vapaapäivän omille ajatuksilleen.

Lue myös:

Nuoret vastuunkantajat ovat ilahduttaneet Mikko Eskoa Suomen lentopallomaajoukkueessa – "Tämä joukkue kirjoittaa omaa tarinaansa"

Suomi tavoittelee EM-paikkaa ilman ykköstähteään – päävalmentaja ja kokenut pelaaja kertoivat keskusteluista Lauri Kermisen kanssa