Hyppää sisältöön

Kevin Mayer, 30, koettelee kehonsa rajoja – mahdollisuus harvinaiseen saavutukseen yllytti ranskalaisurheilijan hullunrohkeaan temppuun

Kevin Mayer ottelee kaksi kymmenottelua neljän viikon aikana. MM-kultamitalin jälkeen ranskalainen sanoi, että EM-kisoihin olisi "vaarallista" lähteä, mutta pian hän pyörsi päätöksensä.

Yleisurheilun EM-kisat käydään 20 vuoden tauon jälkeen Münchenissä 15.–21. elokuuta. Yle näyttää kisatapahtumat suorana. EM-yleisurheilun ohjelma tästä linkistä.

Kevin Mayer yrittää tänä kesänä tuplamestaruutta, vaikka hänen lajissaan yhdenkin voittaminen tyhjentää tankin.

Kymmenottelijalle on poikkeuksellista kisata kahdesti vain muutaman viikon sisällä, mutta tämän vuoden kilpailukalenterin myötä ranskalainen ei malta levätä laakereillaan. Oregonin MM-kisojen kymmenottelun päättymisestä on kulunut vain 21 päivää, kun EM-kisojen kymmenottelu alkaa Münchenissä.

Kotimatkalla Yhdysvalloista EM-kisat olivat kaukana mielestä. Kaulassa kiilteli kultamitali, uran toinen maailmanmestaruus. Takana oli vuoden tärkein kilpailutapahtuma, joten kauden päätavoite oli jo saavutettu.

– Loukkaantumisriskin takia olisi vaarallista lähteä. Suuret tavoitteet ovat ensi vuoden MM-kisoissa ja olympialaisissa kahden vuoden päästä. Olen 99-prosenttisen varma, että en lähde Müncheniin, Mayer julisti medialle lentokentällä (siirryt toiseen palveluun).

Kevin Mayer voitti MM-kultaa Oregonissa.

Parin päivän jälkeen ajatus uudesta yrityksestä alkoi kuitenkin kutkuttaa. Olo oli hyvä, yllättävänkin tuore, ja tarjolla harvinainen tuplakulta. Mieli muuttui.

Viimeksi Mayer on kisannut kaksi täyttä kymmenottelua saman kauden aikana vuonna 2016. Silloin otteluiden välillä oli lähes kolme kuukautta.

– Sanoin itselleni, että lähivuosina ei ole kauhean monia EM-kisoja, enkä ole koskaan ollut Euroopan-mestari. Haluan pitää hauskaa, ja tämä on loistava tilaisuus, hän perusteli L'Equipen mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Kymmenottelun maailmanennätys (9126 pistettä) on ollut Mayerin hallussa nyt neljän vuoden ajan. Vuoden 2001 jälkeen ME on rikottu vain kolme kertaa. Kahtena aiempana kertana tempussa onnistui legendaarinen Ashton Eaton.

Ennätyksensä Mayer teki sen jälkeen, kun oli viimeksi epäonnistunut juurikin EM-näyttämöllä. Berliinin vuoden 2018 EM-kisojen sarja meni pilalle, kun pituushypystä ei tullut tulosta lainkaan.

Epäonnistuminen ruokki halua näyttää ja auttoi lataamaan kaiken Ranskassa käytyyn kisaan syyskuussa 2018. Kovan paineen alla Mayer venyi elämänsä suoritukseen kivuista huolimatta.

– EM-kisojen jälkeen oli todella vaikeaa palata harjoituksiin. Olin äärimmäisen turhautunut siitä, mitä Berliinissä oli tapahtunut, Mayer kertasi myöhemmin Kansainvälisen yleisurheiluliiton verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Sama nälkä on edelleen tallella. Kuuden vuoden aikana Mayer on pokannut kolme maailmanmestaruutta ja kaksi olympiahopeaa, mutta EM-kulta puuttuu vielä. Ainoa EM-mitali on hopea kahdeksan vuoden takaa.

Kivun ja tuskan ystävä

Moniosaajalle kymmenottelu on ihanteellinen lajivalinta, ja Mayerin kohdalla varteenotettavat vaihtoehdot olivat vähissä. Tarjontaa oli kyllä paljonkin, mutta mikään ei koskaan tuntunut tarpeeksi hyvältä. Ranskalainen kokeili lapsuudessaan ja nuoruudessaan montaa lajia, mutta kyllästyi aina.

Veljeskatraan keskellä kasvaneelle vilkasliikkeiselle lapselle urheilu oli pakokeino. Koululuokassa istuminen oli vaikeaa, jos energiaa ei päässyt purkamaan. Liikkuminen oli paras itseilmaisun keino, johon Mayer myös nojasi vuodesta toiseen kokeillessaan kaikkea mahdollista.

– Olin huonolla tuulella, jos en rasittanut itseäni. Isäni oli urheiluvalmentaja ja äitini liikunnanopettaja, joten sain sopivat vanhemmat. Kaksivuotiaana minut laitettiin suksille ja käteen annettiin tennismaila. Laskin rinteitä polkuautolla. En muista, milloin aloin pitää urheilemisesta, mutta luulen, että se oli geeneissäni, hän sanoi Le Mondelle viime vuonna (siirryt toiseen palveluun).

Mayer kokeili rugbya, uintia ja käsipalloa, jotka saivat pian myös väistyä. Hän pelasi pitkään tennistä, joka jäi lopulta yleisurheilun jalkoihin. Moniottelijaksi hän kasvoi juoksun kautta.

– En pitänyt tenniskentän rajoitteista. Tuntui jännittävämmältä heittää keihästä niin pitkälle kuin mahdollista, Mayer muisteli Le Parisienille (siirryt toiseen palveluun).

– Pidin kivusta ja tuskasta. Lopulta löysin ottelemisen. Yleisurheilussa on niin paljon lajeja, että koskaan ei voi kyllästyä.

Kymmenottelu tarjoaa kipua ja tuskaa. Sen on saanut kokea jokainen ottelija, myös tuore maailmanmestari Kevin Mayer. Kuva: Getty Images for World Athletics

Sittemmin Mayerista on tullut harvinainen tapaus: kymmenottelulla itsensä ympärivuotisesti elättävä ammattilainen. Yhdessä vaiheessa hän yritti opiskella yliopistossa, mutta luovutti nopeasti, koska ei kokenut opintojen ja olympiakullan yhdistämistä toimivaksi liitoksi.

Kukaan muu Ranskassa ei elätä itseään pelkällä kymmenottelulla. Mayerin tavoitteena on luoda olosuhteita, joissa se olisi tulevaisuudessa helpommin mahdollista.

Kymmentä lajia on vaikea ylipäätään hallita. Jokaisessa on hankala onnistua samassa kilpailussa. Ja katsojalle kaikkien seuraaminen on liki mahdotonta. Mayer ymmärtää, miksi kymmenottelua ei täysin ymmärretä.

Kilpailumuodoista koettelevin ei kerää otsikoita, tuota miljoonia tai saa edes ansaitsemaansa kunniaa. Kahden päivän rutistuksella on oma intohimoinen yleisönsä, joka on murto-osa yleisurheilun arvokisojen tavoittamasta yleisöstä.

Raadolliselle huippu-urheilulle epätavallista on myös vuorovaikutus kilpailijoiden kesken. Sadalla metrillä ollaan joko vieruskaverin edellä tai hänen takanaan. Keihästä joko heitetään pidemmälle tai jäädään tappiolle. Niin käy myös kymmenottelussa, mutta siinä missä monissa lajeissa kilpailijat esittäytyvät yleisölle yhdessä ennen suorituksen alkua, kymmenottelijat kokoontuvat yhteen kiittämään yleisöä ainutlaatuisen rypistyksensä jälkeen.

– Käytännössä elämme kaksi päivää muiden kymmenottelijoiden kanssa. Tämä ei ole pikajuoksua. Golfissakin on 18 reikää, mutta ei se ole samanlaista. Koemme yhdessä jotain niin intensiivistä ja pitkäkestoista, että se herättää sympatiaa toisia kohtaan kilpailutilanteesta huolimatta. Sellaista ei ole muualla urheilussa, Mayer kuvaili GQ:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Kevin Mayerin mukaan yksittäisissä lajeissa kilpaillaan toisia vastaan, mutta kymmenottelussa suurin vastus löytyy peilistä. Tuska luo myös toverillisuutta. Kuva: Getty Images

Parhaiten ranskalainen on tiivistänyt yhteisen koettelemuksen esittämällä vaihtoehtoisen katsantokannan koko kilpailuun. Yksittäisissä lajeissa kilpaillaan toisia vastaan, mutta kymmenottelussa suurin vastus löytyy peilistä. Tuska luo toverillisuutta ja onnistunut kymmenen lajin sarja on jo itsessään saavutus.

– Kaikki kymmenen eivät ole koskaan täydellisiä. Ongelmia voi olla seipäässä tai pituushypyssä. Aina joutuu miettimään, miten kymmenottelun saa maaliin kompuroimatta, Mayer kuvaili GQ:lle.

Suurimpana vahvuutenaan hän on pitänyt nimenomaan tasaisuuttaan. Parannettavaa jää aina, mutta Mayer on mielestään tasaisempi suorittaja kuin monet kilpakumppaninsa.

Mayer oli Tokion olympialaisissa seitsemässä lajissa kuuden parhaan kilpailijan joukossa, kun kilpailijoita oli yhteensä 21. Tämän vuoden MM-kisoissa hän ylsi kuuden parhaan joukkoon kuudessa lajissa.

Pariisin kotikisat sanelevat ehdot

Maailmanennätyksensä jälkeen Mayer sai puhelinsoiton Ashton Eatonilta. Eaton sanoi olevansa ylpeä tämän saavutuksesta ja liittymisestä kymmenottelun 2000-luvun maailmanennätysmiesten harvalukuiseen joukkoon.

Yllättävät onnittelut saivat Mayerin tunteikkaaksi, mutta eivät yltäkylläisiksi. Samainen ennätys on voimassa edelleen, mutta siihen osasyynä ovat ranskalaisen omat vaikeudet. Ainakin selkä ja akillesjänne ovat vaivanneet ja vaikeuttaneet nousevan käyrän jatkamista.

Samalla vastaan alkaa tulla myös iän tuomia rajoitteita. Mayer täytti alkuvuodesta 30 vuotta, joten etenkään olympialaisia ei tule kohdalle montaa. Niiden ympärille Mayer myös rakentaa omaa kilpailukalenteriaan, jossa horisontissa siintävät jopa Los Angelesin kisat kesällä 2028.

Kuva: Getty Images

Tärkeämpi päämäärä on kahden vuoden päässä: Pariisin olympialaiset, eli kotikisat. Päätavoite on mielessä myös Münchenin EM-kisoissa, kun Mayer lähtee hullunrohkeaan yritykseensä napata tuplakultaa.

– En tiedä, miten kehoni reagoi. En kuitenkaan aio ottaa mitään riskejä kaksi vuotta ennen Pariisia. Jos tunnen lainkaan kipua, en uskottele itselleni, että antaisin kaikkeni Euroopan-mestaruuden eteen, Mayer myönsi lehdistötilaisuudessa.

Saksaan houkuttelee kuitenkin mahdollisuus uuteen suoritukseen – sekä maailman että Euroopan herruuteen alle kuukauden sisällä. Saavutukseen, joka hivuttaisi Mayeria kohti asemaa, jollaisesta hän on ikävuosien karttuessa uskaltanut alkaa haaveilla.

– Olen aina ihaillut ranskalaisia legendoja. Teddy Rineria, Zinedine Zidanea, Martin Fourcadea... En nosta itseäni samalle tasolle heidän kanssaan, mutta jonain päivänä haluaisin olla itsekin legenda, hän maalaili MM-kisojen jälkeen L'Equipen mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös: