Hyppää sisältöön

Nuorten Leijonien peli herätti asiantuntijassa kaksi kysymysmerkkiä – "Mahtui liikaa epävarmuutta"

Asiantuntija Topi Nättisen mukaan Suomelle tuli Tshekki-ottelussa epätyypillisiä virheitä. Maalivahti Leevi Meriläisen otteet jättivät toivomisen varaa.

Suomi kaatoi Tshekin, mutta ottelussa muutama asia jätti toivomisen varaa asiantuntija Topi Nättisen mukaan. Kuva: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue voitti MM-turnauksen toisessa ottelussaan Tshekin voittomaalikilpailussa maalein 4–3. Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättinen nostaa esille kolme poimintaa Suomen pelaamisesta.

1. Peli jätti isoja kysymysmerkkejä

Vaikka Suomi saikin vain kaksi pistettä, Topi Nättinen korostaa voiton tärkeyttä. Yksi lisäpiste voi olla arvokas lohkosijoituksia määriteltäessä.

Tuloksen takana peli oli kuitenkin vaisua. Päävalmentaja Antti Pennanen totesikin pelin jälkeen yllättyneensä, miten vaikea pelistä lopulta muodostui. Hän tosin jatkoi, ettei kumpikaan joukkue pelannut hyvin.

Nättisen mukaan Leijonat ei lipsunut pelikuristaan, mutta moni yritti ratkoa tilanteita väkisin yksilösuorituksilla.

– Vaikka tuli voitto, niin peli jätti taktisesti ja pelillisesti isoja kysymysmerkkejä. Hyökkäyspeli toimi vain aika ajoin. Tämä jätti jopa huolimattoman ja sellaisen turhautuneen kuvan. Suomi ei päässyt kunnon syöttöketjuihin ja tuli epätyypillisiä virheitä, Nättinen sanoo.

Suomi juhlimassa Kasper Puution maalia. Kuva: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

Nuorten Leijonien otteet parantuivat hieman alkutahmeuden jälkeen. Taktisesti hyvin pelannut Tshekki ei kuitenkaan päästänyt Suomea helpolla.

– Suomi ei oikein löytänyt keinoja murtaa Tshekin puolustusta. Toki kunnia Tshekille, he olivat valmistautuneet hyvin. Mutta lähtökohtaisesti Suomen olisi pitänyt pystyä parempaan kiekolliseen peliin.

2. Meriläisen otteissa toivomisen varaa

Suomen ykkösmaalivahti Leevi Meriläinen oli ottelussa epävarma. Jaroslav Chmelar yllätti Meriläisen kaukaa pienestä kulmasta jo kuuden ja puolen minuutin jälkeen. Kolmannessa erässä Meriläinen puolestaan torjui useamman kerran eteensä. Lopulta Jan Mysak laukoi miinuskulmasta kiekon maalivahdin patjojen kautta maaliin.

Nättisen mukaan Meriläinen ei tehnyt älyttömiä virheitä, mutta hänestä jäi epävarma kuva. Voittomaalikilpailussa Meriläinen oli kuitenkin mies paikallaan, vaikkakin yritykset eivät olleetkaan parhaimmasta päästä.

– Tilastoissa saattaa näyttää, että peli oli jees ja oli hyviä torjuntoja, mutta se ei herättänyt luottamusta. Sinne mahtui liikaa epävarmuutta, joista osa johti maaliin. Siedettävä peli, mutta tässä turnauksessa se ei riitä.

Pennanen teki ennen turnausta kovan päätöksen, kun hän jätti Kärppien ykkösmaalivahdin Joel Blomqvistin pois joukkueesta. Nättisen mukaan on turha murehtia, pitäisikö Blomqvistin olla mukana.

– Hänkin olisi ihan yhtä hyvin voinut pelata huonon ottelun tähän vaiheeseen, mikä olisi vaikeuttanut suunnitelmia jatkoon.

Leevi Meriläinen on torjunut kaksi ottelua Leijonien maalilla. Kuva: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

Pennanen paljasti ottelun jälkeen, että Juha Jatkola torjuu Slovakiaa vastaan. Tämä kuului myös alkuperäiseen suunnitelmaan.

– Meriläisen otteet jättivät aika paljon toivomisen varaa. Ei voida puhua maalivahtikriisistä, mutta hieman jätti kysymysmerkkejä, Nättinen sanoo.

– Jos Jatkola pelaa huippuottelun, on mielenkiintoista nähdä, pääseekö hän pelaamaan Kanada-otteluun vai luottaako valmennus alkuperäiseen suunnitelmaan. Eli antavat Meriläiselle ykkösmaalivahdin viitan ja selvän signaalin, että sinuun luotetaan myös puolivälieräottelussa.

3. Epätasainen peluutus

Suomen ykkössentteri Aatu Räty huhki ottelussa yli 24 minuutin peliajan eli hän pelasi esimerkiksi reilun minuutin enemmän kuin puolustaja Topi Niemelä. Ykkösketjun laitureista myös Roni Hirvonen (21.46) ja Joakim Kemell (20.33) huhkivat runsaat minuutit.

– Olkoonkin, että pelattiin 65 minuuttia, niin Räty pelasi 24 minuuttia ja osa jäi reilusti alle 15 minuutin. Se ei ole kuorman kannalta hyvä asia, Nättinen sanoo.

– Se ei mahdollista laadukasta hyökkäyspelaamista, jos joillakin pelaajilla kuorma on liian kova ja he joutuvat menemään kentälle vähemmän palautuneena.

Roni Hirvonen (keskellä) huhki ottelussa lähes 22 minuuttia. Kuva: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

Nättinen ymmärtää, että pelistä haettiin voittoa ja yksittäisille pelaajille halutaan onnistumisia. Vasta turnauksen toisessa ottelussa Suomi olisi kuitenkin voinut pelata asiantuntijan mukaan laajemmalla kokoonpanolla.

– Tämä saattoi olla tietoinen valinta, kun seuraavaksi pelataan vasta sunnuntaina eli tässä kohtaa voidaan ylipeluuttaa. Haluaisin nähdä jatkossa, että pelattaisiin neljällä kentällä. Kun on vähän palautuneempi, ratkaisutkin ovat parempia. All in harvemmin toimii, Nättinen sanoo.

Lue myös:

Aatu Räty, 19, paljastaa, miksi pelaa jääkiekkoa älykello ranteessa – ei ota pois ilmoituksiakaan: "Jäähyaitiossa sillä voi tietenkin katsoa Youtube-videoita"

Taktinen Tshekki pisti Suomen tiukoille – Antti Pennanen yllättyi: "Saimme tästä hyvää opetusmateriaalia"