Hyppää sisältöön

Aleksander Barkov kommentoi Floridan järisyttäviä muutoksia: "Taas tuli nopea lähtö, eikä sille mitään voinut"

Tuskin missään NHL-organisaatiossa ovat valmentajat vaihtuneet, kuten Floridassa. Tampereella kesäänsä viettävä Aleksander Barkov lähtee kevään pettymysten jälkeen pian mestaruusjahtiin jälleen uuden valmentajan, Paul Mauricen johdolla.

Andrew Brunette (oik.) sai lähteä Florida Panthersista viime kauden jälkeen. Aleksander Barkov pelaa tulevalla kaudella jo seitsemännen päävalmentajan alaisuudessa NHL:ssä. Kuva: NHLI via Getty Images

NOKIA. Florida Panthersilla on ollut 2000-luvulla viisitoista eri päävalmentajaa. Keskimäärin yksi valmentaja on siis työskennellyt seurassa alle puolentoista vuoden ajan. Ainoastaan Jacques Martin sekä Peter DeBoer ovat luotsanneet Floridaa 2000-luvulla kolmen kauden ajan.

Tavallisesti luotsit ovat kestäneet Floridassa vuoden tai kaksi.

Tätä taustaa vasten ei ollut suurikaan yllätys, kun GM Bill Zito kesällä ilmoitti vapauttaneensa virkaa tehneen päävalmentajan Andrew Brunetten. Brunette nousi apuvalmentajan paikalta ykköseksi Joel Quennevillen saatua kenkää vanhojen Chicago-syntiensä vuoksi kesken kauden.

Viime kauden valmentajista lähtöpassit saivat kaikki muut paitsi Tuomo Ruutu.

Uudeksi päävalmentajaksi seura palkkasi Winnipegistä aiemmin talvella omasta aloitteestaan lähteneen Paul Mauricen. Hän on kokenut pitkän linjan NHL-valmentaja, joka valmensi Winnipegissä peräti yhdeksällä kaudella ja viihtyi sitä ennen kaksi pidempää pätkää muun muassa Carolinassa.

Carolinan kanssa Maurice eteni kertaalleen Stanley Cupin loppuotteluihin ja Winnipegin kanssa kerran välierävaiheeseen.

Tuomo Ruutu (oik.) on ainoa valmentaja, joka sai jäädä viime kauden jälkeen. Andrew Brunnetten (vas.) lisäksi apuvalmentaja Derek Mackenzie sai lähteä. Kuva: NHLI via Getty Images

Joukkueen kapteenille Aleksander Barkoville muutoksissa ei ole mitään uutta, sillä Maurice on jo Barkovin pian kymmenvuotisen NHL-uran seitsemäs päävalmentaja.

Nokialla torstaina padelturnaukseen osallistuneen Barkovin äänestä kuultaa silti pieni haikeus Brunetten suhteen.

– Taas tuli valmentajalle nopea lähtö, eikä sille mitään voinut, Barkov sanoo Yle Urheilulle.

– Minulla on edelleen Brunetten kanssa läheiset välit. Hän auttoi minua parin vuoden aikana paljon eteenpäin sekä pelaajana että ihmisenä. Toisaalta olen kuullut Paul Mauricesta paljon hyvää joka puolelta. Siinä on valmentaja, joka on nähnyt paljon ja valmentanut pitkään samoissa paikoissa. Saimme hyvän valmentajan, Barkov jatkaa.

Jättikauppa muutti dynamiikkaa

Florida ei olisi Florida, jos tässä olisi ollut kaikki draama kesältä. Seura pudotti aiemmin heinäkuussa jättipommin kauppaamalla seuraikoni Jonathan Huberdeaun Calgaryyn yhdessä puolustaja MacKenzie Weegarin kanssa.

Panthers sai kaupassa Matthew Tkachukin, joka ylitti viime kaudella 100 pisteen rajan. Nuori voimahyökkääjä solmi nopeasti kaupan jälkeen Floridan kanssa 8-vuotisen jatkosopimuksen.

Kauppaan vaikuttivat ainakin osin palkkakattoseikat: NHL:n pistepörssin kakkosen Huberdeaun sopimus päättyy ensi kesänä, eikä Florida olisi saanut uutta kallista lappua mitenkään mahtumaan palkkakaton alle. Uusi Calgaryn kanssa solmittu pitkä pesti takaa kanadalaiselle 10,5 miljoonan jenkkitaalan vuositulot.

Kauppa herätti joukkueen suomalaistähdessä ristiriitaisia tunteita.

– En rehellisesti sanottuna odottanut mitään tuollaista. Onhan se hieman outoa, kun menee hallille eikä siellä olekaan pelaajia, joiden kanssa on niin pitkään pelannut. Kyllä se kirpaisee. Päivä päivältä tässä on alkanut tajuta sen, että nyt kaikki on toisin, moni asia tulee muuttumaan.

Huberdeau aloitti Panthersissa kaudella 2012–13 ja Barkov sesonkia myöhemmin. Kanadalainen on seuran kaikkien aikojen pistemies (198+415=613) ja Barkov (220+333=553) tilaston kakkonen.

Nyt puhaltavat uudet tuulet, kun Huberdeau on poissa ja rosoinen Tkachuk ottaa paikan joukkueen kärkiketjuista.

– Saimme hyvän pelaajan tilalle. Nyt tulee porukkaan röyhkeyttä ja nöyrää pelaamista. Tämä jätkä pelaa vihellyksiä ennen ja niiden jälkeenkin. Saimme, mitä kaipasimme, Barkov hymyilee.

Muutosta joukkue toisaalta kaipasikin.

Aleksander Barkov Tampan Nicholas Paulin kanssa kiekon tavoittelussa. Tampa jyräsi Floridan kevään pudotuspeleissä. Kuva: NHLI via Getty Images

Runkosarjan voitosta huolimatta Florida osoittautui pudotuspeleissä kurittomaksi joukkueeksi, joka ei kyennytkään pelaamaan niin sanottua voittavaa jääkiekkoa. Iloinen ja huoleton rallattelu hyökkäyssuuntaan ei kantanut joukkuetta pudotuspeleissä ja paikallisvastustaja Tampa lähettikin sen toiselta kierrokselta tylysti lauluun voitoin 4–0.

– Sorruimme lopussa yrittämään liikaa. Jos haluamme voittaa, niin pieniä muutoksia täytyy tehdä ja valmennus on varmasti niistä kartalla. Vaikka hävisimme Tampalle 0–4, pelit olivat usein tasaisia. Ei meidän kauheasti tarvitse muuttaa pystyäksemme voittamaan. Selvää silti on, ettei tuosta kaudesta mitenkään hyvä fiilis jäänyt.

Pudotuspelipettymyksen jälkeen kritiikki oli kovaa – myös Barkovia kohtaan.

– En lue juurikaan mitään uutisia. Tiedän, että sieltä ne paineet aina tulevat ja jos niitä kauheasti lukee, se vie energiaa. Joskus Tapparan aikoina luin vielä itsestäni juttuja ja opin aika nopeasti, että kyllä sitä itse parhaiten tietää, missä mennään. Läheiset, valmentajat ja pelikaverit tietävät, ja se on tärkeintä.

Barkov on urallaan ollut voittamassa yhtä NHL:n pudotuspelisarjaa. Tämä tapahtui viime kauden avauskierroksella, kun Washington kaatui.

Aleksander Barkov on viettänyt kesää Tampereella ja padelkentällä. Fanikuvat Barkovin kanssa ovat olleet haluttuja. Kuva: Jarkko Vuolle / Yle

Kesällä padelia ja tennistä

Kesää Barkov on viettänyt tuttuun tapaan Tampereen seudulla. Kovana harjoittelijana tunnettu Tappara-kasvatti viihtyy kuntosalin ja muun harjoittelun ohella muun muassa mailapelien parissa. Lähtö takaisin leipätyön pariin Floridassa tapahtuu syyskuun puolella.

– Harjoituspainotteinen kesä tämä on ollut. Pari lomareissua olen tehnyt, mutta muuten aika on mennyt Tampereella harjoitellessa sekä tennistä ja padelia pelatessa, Barkov päättää.

Lue myös:

NHL:n suomalaistähti Aleksander Barkov saa Floridassa avoimia rakkaudentunnustuksia – vastapainona häntä piinaavat epäinhimilliset paineet

Kommentti: Patrik Laine sai muhkean sopimuksen suorituksiinsa nähden – kuuluu Aleksander Barkovin kanssa pelaajakauppahulinan voittajiin