Hyppää sisältöön

Suomen ykköspari poikkeuksellisella valmistautumisella beach volleyn EM-kisoihin – peliparin kainalo odottaa, jos tenava rikkoo Lahti-Liukkosen yörauhan

Suomi osallistuu Münchenin EM-viikon beach volley -turnaukseen kolmen parin voimin. Naisten puolella valmistautuminen arvoturnaukseen on poikennut aiemmista kausista.

Taru Lahti-Liukkonen ja Anniina Parkkinen kuvailevat toisiaan beach volleyn pelaajina.
Taru Lahti-Liukkonen ja Anniina Parkkinen kuvailevat toisiaan beach volleyn pelaajina.

Münchenin EM-viikko nähdään Ylen kanavilla 11.21.8. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

Beach volley -pelaaja Taru Lahti-Liukkonen, 29, on arvokilpailuveteraani, mutta maanantaina Münchenissä käynnistyvissä EM-kilpailuissa hän on uudessa tilanteessa.

Mukana on pian puolitoistavuotias tytär Aida, joka pitää kiireisenä Lahti-Liukkosen, tämän aviomiehen, valmentaja Kai Liukkosen ja lapsenhoitajana reissussa olevan kummitäti Kirsi Liukkosen. Välillä tarvitaan auttavia käsiä myös pelipari Anniina Parkkiselta.

Touhukas tenava pitää kvartetin valppaana, mutta Lahti-Liukkonen kiittelee lapsen unenlahjoja. Taru, Kai ja Aida majoittuvat perhehuoneessa.

Entä jos lapsi nukkuu huonosti, kun äidin pitäisi valmistautua tärkeään harjoitukseen tai peliin?

– "Ansu" on luvannut ottaa minut kainaloonsa, Lahti-Liukkonen naurahti ja vinkkasi Parkkisen suuntaan.

Hyväntuulisen suomalaisjoukon yhteishenki on korkealla. Alkuviikosta yhteispelin pitää olla yhtä sujuvaa. Toinen naisten sarjan suomalaispari Vilhelmiina Prihti ja Niina Ahtiainen aloittaa maanantaina, Lahti-Liukkonen ja Parkkinen tiistaina.

– Lähtökohdat ovat muutenkin vähän erilaiset kuin aiempina kausina. Olemme pelanneet kolmella pelaajalla, joten emme ole päässeet hiomaan peliä näillä pareilla ihan samalla tavalla kuin aiemmin. Lähtökohdat ovat kutkuttavat, miten saamme pelimme ja kommunikoinnin toimimaan, Lahti-Liukkonen avasi.

Parkkinen, 26, nyökyttelee vieressä.

– Olemme pelanneet yhdessä vain yhden turnauksen.

Jutun pääkuvana olevalta videolta voit katsoa, miten kaksikko kuvaili yhteispeliään Yle Urheilulle. Alla olevalta videolta voit katsoa koko Yle Urheilun haastattelun.

Taru Lahti-Liukkonen (oik.) ja Anniina Parkkinen ovat pelanneet yhdessä vain yhden turnauksen tällä kaudella.

Hormonihöyry hämäsi

Lahti-Liukkonen ja Parkkinen tuntevat toisensa jo lähes vuosikymmenen ajalta. Siitä on apua kiivastahtiseen turnaukseen valmistautumisessa.

– Kyllä kokemus auttaa, koska meillä on yhteinen historia ja alla arvokisoja. Meillä ei ole aloittelijoiden jännitystä, Lahti-Liukkonen sanoi.

Molempien arvokisakunto on ollut kovan työn takana. Parkkisen välilevy leikattiin viime vuonna. Lahti-Liukkosella kesti aikansa toipua synnytyksestä huippukuntoon.

– Viime kesänä tuntui hormonihöyryssä, että olen hyvässä kunnossa. Mutta nyt kun miettii viime kesää ja syksyä, riitti vielä hinkattavaa. Alussa piti ottaa rauhallisesti syvien vatsalihasten ja lantionpohjatreenin suhteen. Yhdeksän kuukautta synnytyksen jälkeen pystyi aloittamaan kehittävien treenien tekemisen.

Lue myös: "Oli järkytys, miten he perustelivat asian" – ilman apurahaa jääneellä Taru Lahti-Liukkosella ja Olympiakomitealla erilaiset näkemykset tuloksista

Kansainvälisiä beach volley -kenttiä kiertää useita äitejä. Münchenissäkin Suomen harjoituskentän läheisellä kentällä touhusi lapsia hiekkaleikeissä.

– Tässä lajikulttuurissa ei ole ihme, jos tulee takaisin synnytyksen jälkeen. Aida on ollut mukana leireillä talvella, mutta tämä on ensimmäinen pelireissu, missä hän on mukana. Budjettiasiat ja hoito ovat isoja kysymyksiä, Lahti-Liukkonen muistutti.

Taru Lahti-Liukkonen ja Aida-tytär Helsinki-Vantaalla lähdössä EM-kisoihin. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Pallo ja peli kerrallaan

Kesäkuun MM-kilpailuissa Lahti-Liukkonen ja Ahtiainen sijoittuivat 17:nneksi ja ylsivät heinäkuussa maailmankiertueen ykköskategorian kilpailussa yhdeksänneksi.

Parkkisenkin kanssa tavoitteet ovat korkealla.

– Tiedämme, että pystymme parhaimmillamme haastamaan ja voittamaan kenet tahansa. Tavoitteena on pelata omaa vahvaa peliä läpi turnauksen pallo ja peli kerrallaan, tuore taloustieteiden maisteri Parkkinen tuumi.

Samassa alkulohkossa pelaavat Ranska, Latvia ja Tanska.

– Latvian pari oli neljäs viime olympialaisissa, Parkkinen sanoi.

– He ovat Euroopan mestareita parin vuoden takaa, Lahti-Liukkonen lisäsi.

– Vähintään pitää päästä lohkosta jatkoon. Havittelemme topkymppiä, kaksikko summasi.

Anniina Parkkinen (vas.) ja Taru Lahti-Liukkonen harjoituksissa ennen beach volleyn EM-kisoja Münchenissä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Päävalmentaja näkee beach volleyn lentopallon mahdollisena pelastajana

Suomen beach volley -maajoukkueen päävalmentaja Toni Vahela ei ole asettanut tarkkoja tulostavoitteita EM-kilpailuissa kisaaville suomalaispareille.

– Taru ja "Ansu" pystyvät voittamaan minkä parin tahansa, Vahela mainitsi.

– Käytännössä menestys riippuu siitä, montako kovaa peliä pystyy voittamaan peräkkäin. Pudotuspelikierroksilla jokainen peli on kova ja pitää pystyä pelaamaan omalla huipputasolla. Täällä ei ole sellaista joukkuetta, jota emme pystyisi voittamaan.

Niina Ahtiaisen, 25, ja Vilhelmiina Prihtin, 21, sekä miesten sarjan Jyrki Nurmisen, 31, ja Santeri Sirenin, 26, osalta tavoitteet ovat maltillisemmat.

– Haluamme opetella ajattelemaan, että lähdemme voittamaan jokaista peliä. Realiteetti on se, että nämä ovat "Vilkun" ensimmäiset EM-kilpailut. Olemme tyytyväisiä, jos otamme voittoja ja pääsemme pudotuspelikierroksille. Haluamme kasvattaa uutta kansainvälisen tason torjujaa, Vahela sanoi.

Myös miehet ovat hakemassa kokemusta. Kerta on vasta kolmas, kun Suomi saa miesparin EM-kilpailuihin. Naisissa kärki on ollut leveämpi. Suomella on naisissa vähintään kaksi paria EM-kisoissa kymmenettä vuotta peräkkäin.

Valmentajat Toni Vahela (edessä) ja Kai Liukkonen. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Vahela myöntää Suomen beach volleyn huippu-urheilukärjen olevan silti suhteellisen kapea, mutta kilpalisenssien määrä nousi kahden vuoden takaisesta noin 800:sta noin 1 200:een vuonna 2021.

– Olen nähnyt monta vuotta beach volleyn lentopallon mahdollisena pelastajana. Tämä on todella matalan kynnyksen laji, jota pystyy pelaamaan hyvin eri lähtökohdista. Laji vetää puoleensa nuoria selkeästi enemmän kuin lentopallo, niin katsoja- kuin pelaajakunnassa. Koen, että on massaa ja potentiaalia.

– Terävin huippu-urheilukärki on nyt suhteellisen kapea, mutta olemme laajentaneet valmennuskeskustoimintaa. Uskon, että huippu-urheilun näkökulmasta on tulevaisuutta.

Lue lisää:

EM-kisojen supertapahtuma Ylen kanavilla! Tästä löydät EM-viikon suomalaisurheilijat ja lähetystiedot

Selän rasitusmurtuman jälkeen arvokisoihin palaava Emil Soravuo: "Tiedän, että pystyn paineen alla samaan suoritukseen kuin treeneissäkin"

Armand Duplantis teki kisaennätyksen, Tshekin keihäskonkari Barbora Spotakova puhui suomea haastattelussa – katso suorana ja jännitä chatissa

"Ei ole sellaista ilmapiiriä, että se olisi hyväksyttävää" – huipulla urheileva äiti on edelleen poikkeus ilman tukea

"Oli järkytys, miten he perustelivat asian" – ilman apurahaa jääneellä Taru Lahti-Liukkosella ja Olympiakomitealla erilaiset näkemykset tuloksista

Riikka Lehtonen luopui rakkaasta intohimostaan, koska perhe meni edelle – ura maailman huipulla opetti paljon: "Itkin silmät pois päästäni"

Taru Lahti-Liukkonen palaa hiekalle, vaikka kotoa lähteminen oli vaikeaa – "Olen niin ylpeä, että olen äiti ja nyt EM-kisoissa"