Hyppää sisältöön

Matti Mattssonille EM-hopeaa! "Täytyy olla tyytyväinen, että mitali kaulassa täältä lähdetään kotiin"

Suomen Matti Mattsson ui toiseksi 200 metrin rintauinnin EM-finaalissa. Mattsson on kaikkiaan kolmas suomalaisuimari, joka on voittanut urallaan arvokisamitalin EM-, MM- ja olympiakisoissa.

Matti Mattsson ui toiseksi Rooman EM-uintien 200 m rintauintifinaalissa. Kuva: Getty Images

Matti Mattsson on uinut 200 metrin rintauinnin EM-hopeaa. Finaalissa Mattssonia nopeammin ui Ison-Britannian James Wilby ajalla 2.08,96. Suomalaisuimarin finaaliaika 2.09,40 oli 44 sadasosaa välieräuintia nopeampi. Kolmanneksi ui Italian Luca Pizzini ajalla 2.09,97.

Mattssonin finaaliuinti alkoi mallikkaasti ja hän ui ensimmäisen 100 metriä välieräuintia nopeammin. Aivan loppuun saakka Mattssonin veto ei kuitenkaan kantanut.

– Se vähän hyytyi siinä lopussa, enkä saanut vedettyä viimeistä 15 metriä pitkänä, mutta kohtuu hyvin se silti onnistui. Kyllä rupesi hapot painamaan yllättävän kovaa. Kisatilanteet ovat erilaisia ja täytyy olla tyytyväinen, että mitali kaulassa täältä lähdetään kotiin, Mattsson kertoi mitaliseremonian jälkeen.

Uintimaajoukkueen päävalmentaja ja Mattssonin henkilökohtainen valmentaja Eetu Karvonen oli finaaliuinnin jälkeen samoilla linjoilla.

– Kyllä siinä ihan selkeästi annettiin tilaisuus Wilbylle nousta lopussa, eli vähän liian kova aloitus. Vähän sama tarina kuin aika usein Matilla, eli sitten, kun se kontrolli pettää, niin lopussa ei ihan riitä.

Välierästä tullut parannus lämmitti valmentajaa, mutta finaalin tavoitteena oli kuitenkin voittaa Euroopan mestaruus.

– Tietysti hopea on ihan hieno juttu, että sinänsä olen iloinen, että onnistuttiin ainakin sijoituksellisesti tänäkin vuonna, mutta ei se finaali ollut kyllä toivottua uintia valitettavasti, Karvonen kommentoi.

Matti Mattsson kommentoi EM-hopeauintia. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kaikkiaan Mattsson on kolmas suomalaisuimari, joka on pystynyt voittamaan niin MM-, EM kuin olympiamitalinkin. Mattssonin lisäksi tähän ovat pystyneet Antti Kasvio ja Jani Sievinen. He molemmat ylsivät myös kahteen arvokisamitaliin Rooman MM-kisoissa vuonna 1994. Mattssonille kolmen eri arvokisamitalin voittaminen kertoo, että harjoittelussa on tehty pitkään oikeita asioita.

– Tästä on hyvä jatkaa ja totta kai tämä Rooman allas on legendaarinen, Sievinen-Kasvio-kombon myötä, joka on ollut 28 vuotta sitten. Tänään ei valitettavasti päästy kuuntelemaan Maamme-laulua, mutta katsotaan tulevaisuudessa sitten.

Suomalaisuimarilla on takanaan pitkä kausi. Tokion olympialaisten jälkeen lomailulle ei ollut aikaa, vaan harjoittelua jatkettiin koko talven yli. Mattsson kertoi lisäksi mitalihaastattelussa keväällä kokemistaan vaikeuksista, kun kovien harjoitusten tekeminen takkusi, eikä syytä löytynyt.

– Siinä huhtikuu oli tosi vaikea kuukausi treenillisesti. Silloin, kun olisi pitänyt takoa kovia treenejä, niin niitä ei saatu yhtään aikaiseksi, eikä oikein keksitty syytä sille, että mikä siinä oli.

– Heinäkuu pelasti loppukesän, saatiin tehtyä Eetun kanssa semmoisia treenejä, mitä pitikin, pystyttiin kahdestaan tekemään Porissa hommia ja tässä on tulos, Mattsson summaa.

Juttua päivitetty 14.8. kello 21.15: Lisätty Matti Mattssonin mitalihaastattelun kommentteja ja päävalmentaja Eetu Karvosen kommentteja.

Lue myös:

Matti Mattsson EM-finaaliin ylivoimaisella välieräajalla: "Ajattelin, ettei tässä vielä viitsi alkaa riehumaan"

EM-finaali jäi vielä haaveeksi, mutta Mattsson sai 100 metrillä karstat pois koneesta – "Nyt ne osa-alueet toimivat, mitä halusin"