Hyppää sisältöön

Lentopallomiesten EM-kisapaikka enää viimeistä sinettiä vaille

Lähes 2,5-tuntinen taistelu sai onnellisen päätöksen Suomen miesten lentopallomaajoukkueen osalta Itävallan Ried im Innkreisissä myöhään sunnuntaina.

Lentopallomiehet taistelivat viisieräisen voiton Itävallasta. Kuva: Markku Vuorela / MVPhotos

Kaksi sarjapistettä avasivat ensi vuoden EM-lopputurnauksen ovet Suomen lentopallomiehille jo levälleen, mutta viimeinen sinetti jäi vielä ensi keskiviikkoon Turkuun iskettäväksi. Suomen voittonumerot olivat Itävallasta 3–2 (25–20, 23–25, 20–25, 25–23, 15–13).

Keskiviikkona 17. elokuuta Turun Kupittaan palloiluhallissa vastaan asettuu Latvia. Suomi etenee voitolla tai 2–3-tappiollakin ottelusta lohkovoittajana kisoihin. Mikäli Suomi häviää 0–3 tai 1–3, jää lohkovoiton ratkaisu lohkon päätöspeliin Latvia–Itävalta ensi sunnuntaille.

Lohkovoittajien lisäksi selviää myös neljä tai viisi parasta lohkokakkosta EM-kisoihin, ja tuohon joukkoonkin Suomella on jo ilman viimeisen pelin voittoakin todella mainiot asetelmat kahdeksalla sarjapisteellä.

Suomen laaja materiaali nousi tärkeään rooliin, kun esimerkiksi Niko Suihkonen tuli penkiltä isoon rooliin yleispelaajakaksikon Antti Ronkainen - Sakari Mäkinen pelin yskiessä läpi illan. Suomen seitsikossa oli päätöserässä kolme eri pelaajaa (Suihkonen, Jiri Hänninen ja Tommi Siirilä) kuin pelin aloituksessa.

Koko karsintoja ajatellen neljäs erä oli Suomelle tärkeä ja samalla myös melkoinen trilleri. Itävalta nousi siinä 23–23:een, mutta Siirilä otti huikean torjunnan ja erä napsahti Suomelle 25–23.

Päätöserässä Itävalta livahti kahden pisteen johtoon (8–6) ennen puoltenvaihtoa. Suomi siirtyi Severi Savonsalmen johtamalla torjunnalla 12–11-johtoon. Tommi Siirilän syöttö rikkoi hyvin Itävallan vastaanottoa, ja Suomi sai kahden pisteen eron taululle, 13–11. Toisesta ottelupallosta Savonsalmi iski ratkaisuniitin lattiaan Fedor Ivanovin tarjoilusta.

Suomen pisteet:

Aaro Nikula 17/+7
Niko Suihkonen 15/+7
Sakari Mäkinen 7/-3
Antti Ronkainen 6/0
Severi Savonsalmi 13/+10
Nuutti Niinivaara 6/+5
Fedor Ivanov 3/+2
Tommi Siirilä 3/+3
Jiri Hänninen 3/+1

Lue lisää:

Suomen ykköspari poikkeuksellisella valmistautumisella beach volleyn EM-kisoihin – peliparin kainalo odottaa, jos tenava rikkoo Lahti-Liukkosen yörauhan

Lentismiehet ottivat tärkeän askeleen kohti EM-kisoja, mutta tekivät lähes kaikki virheensä yhdessä erässä – passari-Ivanov: "Otan sen piikkiini"

Nuoret vastuunkantajat ovat ilahduttaneet Mikko Eskoa Suomen lentopallomaajoukkueessa – "Tämä joukkue kirjoittaa omaa tarinaansa"