Hyppää sisältöön

Nuorten Leijonien tunne jäänyt vajaaksi – asiantuntija huolissaan: "Pahimmassa tapauksessa Kanada voi pyyhkiä Suomella lattiaa"

Nuoret Leijonat on voittanut odotetusti kolme ensimmäistä vastustajaansa. Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättinen on huolissaan joukkueen henkisestä puolesta.

Suomen joukkue on selvinnyt toistaiseksi helpolla MM-turnauksessa. Kuva: Lehtikuva

Nuoret Leijonat kukisti jääkiekon alle 20-vuotiaiden turnauksessa alkulohkon kolmannessa ottelussa Slovakian 9–3. Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättinen nostaa esille kolme poimintaa Suomen joukkueen tilanteesta.

1. Nuoret Leijonat iski ja puolusti tehokkaasti

Nuoret Leijonat iski yhdeksästä maalistaan viisi ylivoimalla. Suomi on turnauksen ylivoimatilaston ykkönen hurjalla 61,54 prosentin onnistumisvarmuudella.

Ylivoimien lisäksi Suomi ei antanut myöskään omalla alueella vastustajalle kovinkaan monta huippupaikkaa. Esimerkiksi Juha Jatkolalle kertyi vain 13 torjuntaa.

– Jos tätä tarkastelee numeroiden kautta, niin peli oli todella hyvä. Peli oli erittäin hyvin hallussa olkoonkin, että vastustaja oli heikko ja otti älyttömästi jäähyjä. Kolme pistettä, yhdeksän tehtyä ja viisi ylivoimamaalia, niin siinä mielessä erittäin onnistunut ottelu, Nättinen sanoo.

2. Suomen tunne jäänyt vajaaksi

Nuoret Leijonat on päässyt kolmessa alkulohkon ottelussa helpolla, sillä ainoastaan Tshekki tarjosi jonkinlaisen haasteen Suomelle. Nättisen mukaan joukkueesta onkin näkynyt vajausta henkisellä puolella.

– Varsinkin Latvia- ja Slovakia-ottelut hoidettiin todella tyylillä numeroiden valossa, mutta henkisestä puolesta olen hieman huolissani. En ole nähnyt sellaista tunnetta, tietynlaista röyhkeyttä ja halua olla vielä parempi, viedä peliä eteenpäin, Nättinen sanoo.

Nuorten otteluissa juuri tunne nousee usein esiin. Nuoret pelaajat iloitsevat kentällä, nauttivat turnauksesta ja tuulettavat maaleja villisti. Tätä ei ole liiemmin nähty Suomen pelaajilta.

Nättinen ei ole ainoa, joka on kiinnittänyt huomionsa Nuorten Leijonien tunnepuoleen. Myös päävalmentaja Antti Pennanen totesi Tshekki-voiton jälkeen Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että Suomi yritti saada avauserän jälkeen lisää tunnetta peliinsä.

– Sitä saatiinkin, mutta sitten se ei meinannut säilyä, Pennanen sanoi.

Hän viittasi henkiseen puoleen myös Leijonien nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun). Pennasen mukaan osan pelaajista on ymmärrettävä, että MM-turnauksen pelit ovat kovia otteluita.

Antti Pennanen on puhunut otteluiden jälkeen myös henkisestä puolesta. Kuva: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

Nuorten Leijonien henkiseen tilaan vaikuttanee se, ettei heidän ole tarvinnut venyä tätä enempää. Nättinen kuitenkin muistuttaa, ettei oikeanlaista tunnetta myöskään saa helposti sormia napauttamalla.

– Vain tarvittavan tekeminen on inhimillistä ja ymmärrettävää, mutta onko tällä joukkueella ja yksittäisillä pelaajilla vielä niin kova rutiini, että he pystyvät näin lyhyessä turnauksessa muuttamaan moodinsa nopeasti raivokkaaksi, energiseksi ja tunnepitoiseksi, Nättinen kysyy.

Suomi pelaa alkulohkon viimeisen ottelunsa Kanadaa vastaan maanantain ja tiistain välisenä yönä. Sen jälkeen edessä on puolivälieräottelu.

– Nyt on tehty se, mikä riittää ja seuraavaksi pitää ylittää itsensä. Arvioni mukaan näillä otteilla Suomi ei siihen pysty ja pahimmassa tapauksessa Kanada voi pyyhkiä Suomella lattiaa.

– Jos Suomi saa tunnepuolen nopeasti kuntoon ja ymmärtää pelin tärkeyden, Kanada pystytään haastamaan. Se ei ole tulos tai ulos -ottelu, mutta siinä pitää löytää se henki ja ymmärrys. Täytyy tuoda se taistelutahto, innostus, raikkaus ja ainutlaatuisuus mukaan ja sitä kautta repiä paras irti, Nättinen sanoo.

Aatu Räty pelasi Tshekkiä vastaan 24 minuuttia. Slovakiaa vastaan peliaikaa kertyi puolestaan 18 minuutin verran. Kuva: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

3. Joukkueen henkinen tila kokoonpanon kannalta

Nättisen mukaan Suomen valmennusjohto on ottanut hyvin erilaisen lähestymistavan peluuttamiseen verrattuna aiempiin vuosiin ja esimerkiksi Suomen A-maajoukkueeseen.

– Peliajat jakautuvat todella epätasaisesti ja pelaajien virheisiin reagoidaan jyrkälläkin tavalla penkityksellä. Miten se jakaa henkeä joukkueen sisällä? Nättinen pohtii.

Esimerkiksi ykkösketju Aatu Rädyn johdolla on pelannut heikoistakin vastustajista huolimatta merkittävän paljon. Laitahyökkääjä Brad Lambert puolestaan joutui vilttiin jo toista kertaa tässä turnauksessa Slovakia-kamppailun kolmannessa erässä.

Nättinen pohtiikin, miten tilannetta käsitellään joukkueessa.

– Mitä nyt tapahtuu ja miten pelaajat puhuvat pelistä? Keskustelevatko kokoonpanon rajamailla olevat keskenään ja onko ykköskenttä oma kuppikuntansa, kun heillä on kivaa? Vai onko myös kentän ulkopuolella edelleen hyvä henki? Koska ainakaan jäällä ei näytä siltä, että henki olisi kauhean hyvä, Nättinen sanoo.

Lue myös:

Nuoret Leijonat murjoi Slovakian huipputehokkaalla ylivoimalla – Joakim Kemell selvisi rajusta polvitaklauksesta

Aatu Räty, 19, paljastaa, miksi pelaa jääkiekkoa älykello ranteessa – ei ota pois ilmoituksiakaan: "Jäähyaitiossa sillä voi tietenkin katsoa Youtube-videoita"