Hyppää sisältöön

Camilla Richardssonilta hirmuveto finaalissa, jossa nähtiin harvinainen moka – "Tytöt edessä hyytyivät pahoin ja oli kiva ottaa heidät kiinni"

Naisten 10 000 metrin EM-loppukilpailussa nähtiin vilppilähtö, joka hämmensi Ylen selostamossa. Camilla Richardsson ei tästä hämmentynyt, vaan juoksi uuden ennätyksensä ja sijoittui yhdeksänneksi.

Camilla Richardsson oli tyytyväinen uuteen ennätykseensä 10 000 metrillä
Camilla Richardsson oli tyytyväinen uuteen ennätykseensä 10 000 metrillä

Münchenin EM-viikko nähdään Ylen kanavilla 11.–21.8. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

Suomalaisjuoksija Camilla Richardsson juoksi ennätyksensä 10 000 metrin EM-finaalissa Münchenissä maanantaina. Richardssonin uusi ennätysaika 32.19,27 riitti yhdeksänteen sijaan.

Richardssonin edellinen ennätyksensä oli 32.27,65 tältä kesältä.

– Tuntuu hyvältä. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun olen aikuisten arvokisoissa onnistunut hyvin. Oli tosi helpon tuntuista ja oli fiksu veto juosta näin päin, että juoksin lopussa kovaa. Tuli selkiä vastaan, Richardsson sanoi.

Turkin Yasemin Can palasi Euroopan mestariksi, kun hän ylitti maaliviivan ajassa 30.32,57. Ison-Britannian Eilish McColgan ratkaisi hopean itselleen viimeisen kierroksen takasuoralla ja jätti edellisten EM-kisojen mestarin, Israelin Lonah Chemtai Salpeterin pronssille.

Katso Camilla Richardssonin ennätysjuoksun loppu

Richardsson, 28, juoksi taktisesti järkevän juoksun ja paransi vauhtiaan kilpailun edetessä. Richardsson oli kisan keskivaiheilla sijan 13 paikkeilla, mutta hän lähti vetämään kovempaa vauhtia noin 7 kilometrin jälkeen. Tämän ansiosta suomalainen nousi kymmenen parhaan joukkoon.

– Teki koko ajan mieli lähteä kovempaa, mutta en halunnut vetää koko aikaa yksin. Tytöt edessä hyytyivät pahoin ja oli kiva ottaa heidät kiinni. Olen erittäin tyytyväinen sijoitukseeni, Richardsson sanoi.

– Kisa repesi kahteen ryhmään ja Camilla juoksi fiksusti sijoituksesta. Varmaankin olisi ollut vara juosta hiukan kovempaakin, mutta sijoituksen kannalta oli varmaan parempi näin, Richardssonin valmentaja Jukka Keskisalo kehui.

Vilppilähtö hämmensi finaalin alussa

Naisten 10 000 metrin finaalissa harvinainen näky, kun lähtö jouduttiin ottamaan uusiksi varaslähdön myötä.

– Näitä ei kyllä joka päivä nähdä. Otetaan 10 000 metrin stratti uusiksi, Ylen selostaja Simo Leinonen hämmästeli.

Harvinainen näky! Vilppilähtö 10 000 metrillä

Ylen asiantuntija Tuomas Raja kertoi, että suomalaisjuoksija Lasse Virén on kertaalleen ottanut aavistuslähdön. Hän muisteli tämän tapahtuneen Montrealin olympialaisissa 1976, muttei ollut satavarma tapahtumapaikasta.

Kukaan Münchenin kisan naisista ei saanut tilanteesta rangaistusta ja seuraava lähtö onnistui hyvin.

Seuraavaksi 5 000 metrin finaali

Entinen 3000 metrin estejuoksija Richardsson vaihtoi tälle kaudelle päälajiaan. Richardsson on keskittynyt 5 000 metrin ja 10 000 metrin sileille ratamatkoille, joissa hän kilpailee EM-kisoissa.

Päälajin vaihdon taustalla on, ettei Richardsson ole pystynyt harjoittelemaan loukkaantumisten vuoksi estetekniikkaansa. Tulevaisuudessa hän saattaa tähdätä maratonille.

EM-kisoissa seuraava haaste on vain muutaman päivän päässä, sillä 5 000 metrin finaali on ohjelmassa torstaina.

– Varmaan tämä on taistelua palautumista vastaan. Valmistautuminen ei ole missään nimessä optimi, mutta onneksi tämä päämatka oli ensin, valmentaja Keskisalo sanoi.

– Nyt voi lähteä hyvillä mielin 5 000 metrille. Mitä tuloksia sitten tuleekin.

Yle Urheilu seuraa EM-kisojen tapahtumia tässä artikkelissa.

Lue myös:

Katso tästä yleisurheilun EM-kisojen ohjelma ja lähetysajat

Ilkka Kanerva manasi suomalaisen kestävyysjuoksun tilaa, kun yleisön joukosta kuului hämmästynyt huuto – Janne Holmén yllätti 20 vuotta sitten kaikki

Maratonista tuli suomalaisille toinen toistaan rajumpi tuskien taival – takareiden napsahdus, oksentelua ja kramppeja: "Ihan katastofia"

Yleisurheilun EM-avaus toi suomalaisonnistumisia ja kyyneleitä – Saga Anderssonille ja Alisa Vainiolle karu kohtalo, kymmenottelu sai dramaattisen alun

Tämä testi erottaa jyvät akanoista – kuinka hyvin tunnistat Suomen EM-yleisurheilijoita?