Hyppää sisältöön

"Suomi ei saanut mitään aikaiseksi" – asiantuntija yllättyi suuresta tasoerosta Kanadaa vastaan

Yle Urheilun asiantuntijan Topi Nättisen mukaan Suomi oli pelillisesti heikko Kanadaa vastaan. Alkulohko ei herättänyt lupauksia pudotuspelejä ajatellen.

Suomi sai kiekon kolmesti Kanadan maaliin. Kuva: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue taipui kisaisäntä Kanadalle MM-turnauksen alkulohkon viimeisessä ottelussa maalein 3–6. Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättinen nostaa esille kolme poimintaa Nuorten Leijonien tilanteesta.

1. Suomi pelillisesti heikko

Nuoret Leijonat vaikutti valmiilta ottelun ensimmäisillä minuuteilla. Pian kävi kuitenkin ilmi, ettei Nuoret Leijonat pysty vastaamaan Kanadan liikkeeseen ja vaatimustasoon.

Nättisen mukaan Suomen esitys oli jatkumoa kolmelle alkulohkon aiemmalle ottelulle. Suomi oli niissä tuloksellisesti parempi, mutta pelillisesti taso ei ollut riittävän korkealla. Vastustajat vain olivat heikompia.

– Nyt tuli ensimmäistä kertaa oikeasti kovempi vastustaja ja Suomi ei saanut oikeastaan mitään aikaiseksi alun viittä minuuttia lukuun ottamatta. Jopa yllätti, että tasoero oli noin suuri, eikä henkisellä puolella tähänkään peliin löydetty seuraavaa tasoa, Nättinen sanoo.

Suomi aloitti hyvin, mutta jäi lopulta jalkoihin. Kuva: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

Suomi oli erityisesti omalla alueellaan ajoittain todella suurissa ongelmissa. Puolustajat eivät päässeet pois paineen alta, minkä lisäksi Suomi sortui useisiin virheisiin.

– Ne olivat helppoja virheitä ja kaikki niistä kärkiyksilöille. Kanada teki ensimmäisen ohjurilla, mutta Topi Niemelä olisi kovemmalla ja tarkemmalla pelaamisella voinut sen estää. Toisessa Kasper Puutio nukkui ja Kanada iski ylivoimalla. Neljännessä Kanadan maalissa Aatu Räty hukkasi oman pelaajansa.

– Todella tavallisia virheitä, mitä ei saisi tulla varsinkaan näille yksilöille. Virheet pääsivät vähän yllättämään. Tämä oli hyvin odotettu tulos, mutta jokseenkin huolestuttavaa jatkon kannalta.

2. Heikkoja erikoistilanteita

Suomi oli pelillisesti vaisu, mutta pääsi vielä peliin mukaan päätöserässä Kanadan jäähyilyn seurauksena. Ennen ottelua Suomen ylivoima oli turnauksen parasta 61,54 prosentin suoritusvarmuudella.

Kanada oli myös erikoistilanteissa edellä. Se iski molemmista ylivoimistaan ja päästi runsaista jäähyistään huolimatta vain yhden alivoimamaalin.

– Suomi pelasi melkein puolet kolmannesta erästä ylivoimalla. Yksi maali saatiin ja ylivoimaprosentiksi jäi 16,67. Se on auttamatta liian vähän. Alivoima oli puolestaan valmiiksi heikkoa ja nyt se oli vielä heikompaa, Nättinen sanoo.

Leevi Meriläinen torjui Suomen maalilla 31 kertaa. Kuva: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

3. Suomen otettava oppia

Kanada-tappion lisäksi Suomelle jäi alkulohkosta käteen kolme voittoa, joista yksi voittomaalikilpailussa. Vaikka alkulohkossa peli ei ollutkaan kunnossa, Suomi voi ottaa opikseen. Aikaa on kuitenkin vähän.

– Alkulohko ei herättänyt lupauksia, mutta Suomella on edelleen riittävät kyvyt mennä vaikka kuinka pitkälle. Seuraavasta pelistä eteenpäin pitää kuitenkin tapahtua, Nättinen sanoo.

Jos tyhjä maali otetaan pois laskuista, Kanada iski Suomea vastaan viidesti. Tätä aiemmin Tshekki ja Slovakia iskivät kumpikin kolme maalia Suomen verkkoon.

– Pelin ei tarvitse olla hienoa ja mahtavaa, mutta omissa ei saa soida. Päästetyt pitää saada minimiin ja säilyttää se hyvä ylivoima, niin Suomi on lähellä mitalia. Alkulohkosta ja varsinkin Kanada-ottelusta pitää todellakin ottaa oppia, mitä mitalista taisteleminen vaatii.

Lue myös:

Nuoret Leijonat jäi Kanadan jalkoihin – Antti Pennanen: "Henkisesti jäi vähän vajaaksi koko ajan"

Nuorten Leijonien tunne jäänyt vajaaksi – asiantuntija huolissaan: "Pahimmassa tapauksessa Kanada voi pyyhkiä Suomella lattiaa"