Hyppää sisältöön

Hiihtoliitto turhautui nihkeisiin suomalaisyrityksiin ja hankki yhteistyökumppanit Keski-Euroopasta: "Muuttaa kertaheitolla mäkihypyn resurssipuolta"

Hiihtoliitto on satsannut mäkihyppyyn palkkaamalla uusia valmentajia ja hankkimalla Mika Kojonkosken lajijohtajaksi, joten uudet sponsorit tulevat tarpeeseen.

Mäkihyppy on kärsinyt pitkään talousvaikeuksista. Kuvassa Arttu Pohjola. Kuva: Getty Images

Suomen Hiihtoliitto on allekirjoittanut 12. elokuuta uuden yhteistyösopimuksen itävaltalaisen yrityksen kanssa. Yrityksestä tulee mäkihypyn pääyhteistyökumppani neljän vuoden ajaksi. Lisäksi saksalaisen yrityksen kanssa on tehty tätä pienempi mäkihypyn yhteistyösopimus, kertoo Hiihtoliiton kaupallinen johtaja Jari-Pekka Jouppi.

– Tämä muuttaa kertaheitolla mäkihypyn resurssipuolta. Toki tiesimme, että tarvitsimmekin resursseja, sillä olemme panostaneet lajiin. Palkkasimme lajijohtajaksi Mika Kojonkosken ja kuusi uutta valmentajaa, Jouppi kertoi.

– Oli pakkokin löytää suuremmat yhteistyökumppanit.

Yritysten nimiä tai summia hän ei vielä kerro.

Edellisvuosina mäkihypyn pääsponsorina on toiminut suomalainen toimistokalusteyritys Modeo.

Suomalaisyritysten asenne turhauttaa

Jouppia turhauttaa, että suomalaisyritykset eivät nykyään halua tukea mäkihyppyä. Vuoden 2021 keväällä Hiihtoliiton kaupallinen osasto otti mäkihypyn Joupin sanoin "isoon fokukseen" ja kävi pitkiä neuvotteluja 40 kotimaisen yrityksen kanssa. Tuloksena ei syntynyt lainkaan suuria sopimuksia.

– Minua harmittaa älyttömästi, että suomalaiset yritykset eivät ymmärrä, että halvalla saisi mielettömät näkyvyydet. Pystymme tarjoamaan 300 miljoonaa tv-kontaktia maailmancup-kauden aikana. Se kääntyy aina siihen, että te ette menesty tarpeeksi hyvin. Tekemisestä häipyy logiikka, Jouppi puhisi.

Suomalaisten nihkeän suhtautumisen vuoksi Hiihtoliitto käänsi katseensa mäkihyppyhulluun Keski-Eurooppaan, josta se lähti etsimään tälle vuodelle yhteistyökumppaneita.

– Keski-Euroopassa paletti kääntyy ihan toisinpäin. Mäkihyppy on siellä aivan kuningas. Maastohiihto on siellä selkeästi heikoin pohjoismainen hiihtolaji katsojalukujen valossa.

Lue lisää:

Mika Kojonkoski maalailee kovia tavoitteita Suomen mäkihypylle – neljässä vuodessa huipulle uuden tiimin voimin

Useita Suomen mäkikeskuksia uhkasi täydellinen rapistuminen – Ounasvaaran talviurheilukeskus halutaan nostaa entiseen loistoonsa

Mäkihyppy voisi mainiosti olla puhtaasti kesälaji – näin sujuu hyppy lumettomalta ladulta