Hyppää sisältöön

Yleisurheilun EM-kisoissa nähtiin kaksi hyvin tunteikasta tilannetta – Ylen asiantuntijalle tuli mieleen Juha Miedon "iso suomalainen koura"

Yleisurheilun EM-kisoissa tunteita nostattivat Nahuel Carabanan ja Arthur Abelen suoritukset. Suomalaisista jatkoon etenivät Topi Raitanen, Krista Tervo, Silja Kosonen ja Santeri Kuusiniemi.

Katso koskettava hetki Münchenin olympiastadionilla

Münchenin EM-viikko nähdään Ylen kanavilla 11.–21.8. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

Nahuel Carabana oli tilastoaikojen perusteella ennakkoon heikoimpia miesten 3 000 metrin esteiden ensimmäisessä alkuerässä. Jatkopaikkaa ei ollut odotettavissa, mutta 22-vuotias andorralainen sulatti Münchenin olympiastadionin yleisön sydämet.

Alkuerässä nimittäin nähtiin upeaa urheiluhenkeä, kun noin kaksi kilometriä oli edetty. Tanskan Axel Vang Christensen kaatui kärkipaikalta kuivaesteellä.

Carabana pysähtyi auttamaan kivuliaana radalle jäänyttä Christenseniä. Voimat eivät riittäneet nostamaan kilpakumppania, mutta Carabana auttoi tanskalaisen sivuun sisäradoilta ennen kuin jatkoi matkaansa.

Erän voitti ajalla 8.30,67 Italian Osama Zoghlami. Carabana tuli maaliin viimeisenä, reilun minuutin kärjestä.

Stadionilla yleisö osoitti seisaaltaan suosiota, kun andorralainen oli maalisuoralla.

Alla olevilta videoilta voit katsoa Christensenin kaatumisen sekä Carabanan pysähtymisen ja maalisuoran. Juttu jatkuu videoiden jälkeen.

Andorran Nahuel Carabana pysähtyi auttamaan Tanskan Axel Vang Christenseniä.
Kilpakumppania auttanut Carabana saapui maaliin suosionosoitusten saattelemana.

"Päätös pysähtymisestä oli intuitio"

Alkuerien jälkeen Carabana kommentoi Yle Urheilulle, että päätös jäädä auttamaan Christenseniä ei ollut helppo, mutta se tapahtui hetken mielijohteesta.

Hän kertoi, että olisi halunnut tietenkin juosta mahdollisimman kovan ajan ja onnistuneen kisan, mutta ei varsinaisesti uskonut jatkopaikkaan. Päätös pysähtyä oli intuitio, kun hän näki tanskalaisen kaatuvan.

Yle Urheilun asiantuntijalle Tuomas Rajalle koskettavasta hetkestä tuli mieleen se, kun maastohiihtäjä Juha Mieto työnsi Bill Kochia mäen päälle ja Koch kertoi myöhemmin, kuinka muistaa urheilu-uraltaan päällimmäisenä, miten "iso suomalainen koura tarttui nääntyvää miestä selkään ja pukkasi mäen päälle".

Miedon ja yhdysvaltalaishiihtäjä Kochin tilanne tapahtui Innsbruckin olympialaisissa 1976, kun hiihdettiin 50 kilometriä. Koch on muistellut (siirryt toiseen palveluun) Iltalehdelle, kuinka hän katkesi totaalisesti uransa ensimmäisessä kuninkuusmatkan kisassa, mutta kun Mieto auttoi häntä mäessä, hän tiesi, että täytyy selvitä maaliin asti.

– Urheilu on parhaimmillaan tosi hienoa. Paljon hienompaa vielä, mitä mitalit konsanaan voivat olla, Raja tunteili selostamossa.

Arthur Abelen päivä piti sisällään melkoisen tunneskaalan

Toinen aamupäivän puhuttanut tilanne saatiin kymmenottelusta. 110 metrin aitajuoksun kolmannessa erässä nähtiin kaksi varaslähtöä, joista jälkimmäinen tiesi hylkäystä kotiyleisön edessä kisanneelle Saksan Arthur Abelelle.

Abele ei voinut uskoa tilannetta ja puhkesi lopulta lohduttomaan itkuun, kun hänet oli saatettu sivuun radalta.

Voit katsoa Abelen hylkäyksen alla olevalta videolta. Video jatkuu videon ja kuvan jälkeen.

Arthur Abele liputettiin varaslähdön takia pois kisasta 10-ottelussa.
Arhur Abele oli äimänä, kun hänelle nostettiin punaista läikkää. Kuva: Getty Images

Videokuvan perusteella näytti, ettei Abele startannut yhtään muita aiemmin, mutta herkät mittalaitteet reagoivat syystä tai toisesta. Se aiheutti keskustelua myös Twitterissä.

Saksa tekikin tilanteesta protestin, joka meni läpi. Aiheesta twiittasi (siirryt toiseen palveluun) muun muassa Suomen Urheiluliiton valmennuksen ja koulutuksen johtaja Jarkko Finni, joka vastasi pituushyppääjä Tuomas Rouvalin twiittiin.

Kun Saksan protesti meni läpi, Abele juoksi 110 metrin aidat yksinään. Hän kellotti lähtökohtiin nähden hyvän ajan 14,50.

Abele, 36, on kymmenottelun konkari, joka voitti EM-kultaa Berliinissä 2018. Hän ei ole viime vuosina enää juuri kilpaillut, mutta lähti hallitsevana mestarina mukaan Münchenin otteluun.

Abele on ilmoittanut, että nämä kisat ovat hänen uransa viimeiset. Vaikka saksalainen ei ole mukana kärkitaistelussa, osasi hän ottaa kaiken irti yksinäisestä aitasuorituksestaan, kun yleisö hurrasi hurjana.

Katso alla olevalta videolta Abelen uusintajuoksu 110 metrin aidoissa. Juttu jatkuu videon sekä kuvien jälkeen.

Saksan kokenut moniottelija sai protestin kautta uusintajuoksun.
Abele vetäisi lähtökohtiin nähden kelpo ajan 14,51. Kuva: All Over Press
Abele otti ilon irti hurjana kannustaneesta kotiyleisöstä. Kuva: Getty Images
Abele pääsi kuin pääsikin jatkamaan uransa viimeistä kilpailua tunteikkaan, lopulta virheellisen diskauspäätöksen jälkeen, kun protesti meni läpi. Kuva: EPA-EFE / All Over Press

Ennen tiistai-illan kahta lajia, keihästä ja 1 500 metriä, kymmenottelua johtaa eilen hurjan pituusloikan 831 vetänyt Sveitsin Simon Ehammer (7 202 pistettä). Toisena on Italian Dario Dester (6 852) ja kolmantena Viron Maicel Uibo (6 788).

Suomalaisista finaaliin Tervo, Kosonen ja Raitanen

Topi Raitanen juoksi varmasti finaaliin 3 000 metrin esteissä. Hän tuli maaliin viidentenä, eli viimeisen suoran finaalipaikan oikeuttavalla sijalla. Aika oli 8.33,51.

Raitanen totesi, että pystyi rauhassa tarkkailemaan, miten porukka hajaantuu. Homma oli hallussa koko ajan.

Oregonin MM-kisat menivät pieleen vatsaongelmien takia, joista Raitanen kesän mittaan on kärsinyt.

– Kaikki on hallinnassa. Helpompi juosta, kun on energiaa kropassa, Raitanen kertoi.

Perjantai-illan finaalia Raitanen kommentoi, että "kaikki käy".

Voit katsoa Topi Raitasen haastattelun kokonaisuudessaan alta.

Topi Raitanen kommentoi, että alkuerissä tehtiin vain se, mitä piti.

Naisten moukarissa Sara Killinen jäi ilman tulosta.

Silja Kosonen paransi viimeisellään karsinnan A-ryhmässä tulokseen 68,25. A-ryhmän jälkeen seitsemäntenä ollut Kosonen oli todella pettynyt, eikä uskonut, että tulos finaaliin riittää.

Voit katsoa Silja Kososen haastattelun kokonaisuudessaan alta.

Silja Kosonen haastattelussa moukarikarsinnan jälkeen – "Paljon kirosanoja tulee mieleen"

Lopulta sekä Kosonen että B-ryhmässä heittänyt Krista Tervo pääsivät finaaliin. Siihen riitti nyt tulos 67,68, kun neljä vuotta sitten Berliinissä finaaliin vaadittiin 68,64.

Yle Urheilu seuraa EM-kisojen tapahtumia tässä artikkelissa.

Lue lisää:

"Väärä suomalaismies" jatkoon 110 metrin aidoissa – debytantti Santeri Kuusiniemi oli ällikällä lyöty maaliviivan jälkeen: "Ihan mieletöntä!"

Suomalaistuomari tyrmistyi, kun päättäjät ottivat Münchenin EM-kisoissa käyttöön parhaita suosivan säännön – "Sotii kaikkea oikeudentajua vastaan"

"Aika harvassa ovat ne paikat" – Ylen asiantuntija huomasi saksalaisyleisön poikkeuksellisen käytöksen yleisurheilun EM-kisoissa

Kolmiloikkatähti Kristiina Mäkelä murskaa uraansa liitetyn myytin – "Totuus on, että hyppyjeni taso on koko ajan parantunut"

Camilla Richardssonilta hirmuveto finaalissa, jossa nähtiin harvinainen moka – "Tytöt edessä hyytyivät pahoin ja oli kiva ottaa heidät kiinni"

Maratonista tuli suomalaisille toinen toistaan rajumpi tuskien taival – takareiden napsahdus, oksentelua ja kramppeja: "Ihan katastofia"

Tässä ovat Suomen yhdeksän mitalitoivoa yleisurheilun EM-kisoissa Münchenissä