Hyppää sisältöön

Huippuottelu varmistui! Robert Helenius kohtaa supertähti Deontay Wilderin lokakuussa New Yorkissa – luvassa suomalaisen uran suurin palkkio

Suomalaisnyrkkeilijä Robert Helenius kohtaa raskaansarjan tämän hetken kovimman tyrmääjän Deontay Wilderin 15. lokakuuta. Ottelu voi saada vielä MM-titteliarvon.

Robert Helenius ottelee elämänsä isoimmassa paikassa New Yorkissa lokakuussa. Kuva: Yle / Tomi Hänninen

Ammattinyrkkeilijä Robert Helenius, 38, kohtaa yhdysvaltalaisen raskaansarjan supertähden Deontay Wilderin, 36, New Yorkissa 15. lokakuuta. Raskaansarjan jättien kohtaaminen on illan pääottelu Brooklynissa sijaitsevassa Barclays Centerissä.

– Nyt minulla on vihdoin virallinen lupa vahvistaa kaikki huhupuheet paikkansa pitäviksi, Heleniuksen manageri Markus Sundman kertoo.

– Mikä sen hienompaa, tätä Robert haluaa. Hän on sen ikäinen, että nyt tai ei koskaan.

Suurin suomalaiselle nyrkkeilijälle maksettu ottelupalkkio

Suurten otteluiden palkkiot ovat suuria salaisuuksia, niin tässäkin tapauksessa. Heleniuksen ottelupalkkiota manageri Sundman ei suostu paljastamaan, mutta jotain voi toki päätellä siitä, että hän kertoi jo tammikuussa Heleniuksen seuraavan ottelupalkkion olevan seitsemännumeroinen.

– Luvassa on ehdottomasti Robertin uran suurin palkkio. En voi kertoa enempää. Ainoastaan Robert voi itse halutessaan kertoa, paljonko saa ottelusta palkkiota, sanoo Sundman.

Helenius ei halua kertoa tarkkaa rahasummaa. Hän muistuttaa, että palkkiosta höylätään paljon prosentteja erilaisille yhteistyökumppaneille.

– Minulle jää käteen ihan maksimissaan puolet ilmoitetusta palkkiosta. Edellisen ottelun palkkiorahoja käytetään tähän Wilder-otteluun valmistautumiseen, Helenius valaisee.

Pääsparrista Wilderin haastajaksi

Helenius lähtee New Yorkiin ottelemaan kolmen edellisen ottelun keskeytysvoittojen saattelemana. Hän poistui voittajana maaliskuussa 2020 samaiselta areenalta. Wilderilla puolestaan on alla uransa ainoat kaksi tappiota britti Tyson Furylle.

Helenius on matkustanut kolme kertaa aikaisemmin Yhdysvaltoihin ja toiminut Wilderin pääasiallisena sparraajana, kun Wilder on valmistautunut mestaruusotteluihin Furya vastaan. Wilder ja Helenius ovat siis ottaneet toden teolla toisistaan mittaa kehässä kymmenien nyrkkeilyerien verran, viimeksi vuosi sitten.

– Tasaista vääntöä oli kehässä silloin. Pystyin hyvin ottamaan mittaa hänen kanssaan ja pysyin hyvin mukana. Wilder on hyvä nyrkkeilijä ja hänellä on kova oikean käden lyönti. Sen verran paljon olen hänen kanssaan sparrannut, että osaan kyllä varoa sitä oikeaa.

Robert Helenius (vas.), valmentajansa Johan Lindström (kesk.) ja Deontay Wilder Alabaman Tuscaloosan harjoitteluleirillä. Kuva: Robert Helenius

– Meillä on hyvä strategia hänen voittamisekseen. Minun täytyy vaan olla todella aktiivinen tässä ottelussa.

Entinen raskaan sarjan maailmanmestari Wilder tunnetaan parhaiten omalaatuisen nyrkkeilytyylinsä lisäksi yhtenä raskaansarjan historian kovimmista tyrmääjistä. Alabamasta kotoisin oleva Wilder oli WBC-valtaliiton mestarina 2015–2020. Wilder on tyrmännyt oikean käden suorallaan lähes jokaisen vastustajansa.

Heleniuksen valmentaja Johan Lindström pitää vaarallisen Alabaman tyrmäyskoneen kohtaamista mahtavana tilaisuutena.

– Kahdeksan vuoden ajan olemme tähdänneet absoluuttiselle huipulle ja nyt tämän ottelun myötä pääsemme sinne. Olen nähnyt Robertin sparraavan Wilderia useasti ja erot miesten välillä ovat pieniä.

Lindströmin usko suojattinsa mahdollisuuksiin on kova. Hänen mielestään Helenius on Wilderia monipuolisempi ja taktisesti älykkäämpi nyrkkeilijä kuin suurella sydämellä otteleva Wilder.

– Paremmin viimeistelyssä henkisesti ja fyysisesti onnistuva nyrkkeilijä voittaa tämän ottelun, Lindström ennakoi.

Kaksi erilaista maailmaa kohtaavat New Yorkissa

Heleniuksen ja entisen maailmanmestari Wilderin lähtökohdat suureen otteluun ovat hyvin erilaiset. Alabaman Tuscaloosassa asuva Wilder on miljonääri, jonka ympärillä on massiivinen amerikkalainen tukiverkosto, eikä mistään tarvitse säästellä entisen mestarin valmistautuessa kohtaamaan Helenius.

Heleniuksen tilanne on aivan toisenlainen. Rahasta on ollut pulaa uran aikana useaan otteeseen.

Robert Helenius ja hänen koiransa bordeaux’ndoggi Bulten tammikuussa omassa mökkirannassa Ahvenamaalla. Kuva: Jari Kärkkäinen / Yle

Ahvenanmaalla perheineen asuva Helenius kertoi vaikeasta taloustilanteestaan ennen edellistä otteluaan marraskuussa 2021.

Koronapandemia ja vaikeat neuvottelut tulevasta ottelusta venyttivät Heleniuksen tilipäivien välejä sietämättömän pitkiksi. Helenius oli tuolloin joutunut lainaamaan rahaa jopa perheensä ruokaostoksiin.

– Taloudellinen tilanteeni oli hankala ja oli pakko miettiä kaikenlaisia vaihtoehtoja. Hanskojen naulaan laittoa ja tavallisiin töihin menemistäkin tuli mietittyä. Onneksi minulla oli ympärilläni ihmisiä, jotka auttoivat, sanoo Helenius.

Nyt Helenius valmistautuu otteluun Ahvenanmaalla pienellä teollisuushalliin rakennetulla salilla valmentajansa Lindströmin johdolla. Heleniuksen tiimin pitää ostaa, lennättää ja majoittaa harjoitusvastustajat Ahvenanmaalle omasta pussistaan.

– Tämä on myös meiltä kaikkien aikojen satsaus rahallisesti. Kutsumme tänne nyrkkeilijöitä eri puolilta Eurooppaa, muun muassa Ukrainasta ja Islannista. Budjetti valmistautumiseen on aiempaan verrattuna kaksinkertainen, kertoo manageri Sundman.

Kolme ottelua edeltävää viikkoa Helenius tiimeineen valmistautuu paikan päällä New Yorkissa. Heleniuksen taustajoukot arvelevat aikaeron olevan suurin haaste otteluun valmistautumisessa.

Nyrkkeilyssä ottelu ja koko urheilu-ura voi olla kiinni yhdestä iskusta, etenkin raskaassa sarjassa, jossa lyödään kovaa. Toisaalta tämä antaa aina kovalyöntisille miehille myös mahdollisuuden yllättää. Helenius on jälleen kerran uransa kovimman haasteen sekä mahdollisuuden äärellä.

Deontay "Bronze Bomber" Wilder (vas.) ja Tyson "Gipsy King" Fury ottelivat WBC-liiton raskaansarjan maailmanmestaruudesta kolme kertaa. Molemmat ammattinyrkkeilyn supertähdet kuittasivat otteluista miljoonien ottelupalkkiot. Kuva: Getty Images

Deontay Wilder piti pitkään hallussaan WBC-liiton mestaruusvyötä, kunnes hävisi sen Tyson Furylle vuonna 2020. Fury ilmoitti hiljattain lopettavansa uransa, joten WBC:n raskaansarjan mestaruustitteli on tällä hetkellä avoimena.

Heti Furyn ilmoitettua eläköitymisestään entinen mestari Wilder nostettiin WBC:n rankingissa ensimmäiseksi. Heleniuksen ottelusta saattaa tulla vielä mestaruusvyön arvoinen.

– Toivon, että viimeistään tämän ottelun jälkeen pääsen ottelemaan MM-tittelistä, jollei se nyt tähän otteluun tule, niin sitten seuraavaan, kertoo Helenius.

Lue myös:

Robert Helenius ei saanut ottelusta sovittua palkintoa – hakee nyt lakimiesten avulla oikeutta ammattinyrkkeilyn raa'assa maailmassa

Kun maailmantähdet valmistautuvat iskemään titteleistä, Robert Helenius kutsutaan paikalle – MM-otteluun tähyävä jätti raottaa salaisten harjoitusleirien verhoa

Tyrmäys! Tyson Fury puolusti onnistuneesti MM-titteliään – vihjailee yhä lopettavansa uransa tähän otteluun