Hyppää sisältöön

Moukarissa karsiutuneilta kielimiehiltä kova ennustus suomalaismitalista iltaan: "Ladataan kahvipannu salaa valmiiksi"

Keskiviikkoiltana on luvassa jännitystä, kun Krista Tervo ja Silja Kosonen heittävät moukarifinaalissa. Suomalaisonnistumisia saatiin jo päivällä, kun Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen etenivät kolmiloikan loppukilpailuun.

Kielimiehet Henri Liipola ja Tuomas Seppänen karsiutuivat moukarifinaalista.
Kielimiehet Henri Liipola ja Tuomas Seppänen karsiutuivat moukarifinaalista.

Münchenin EM-viikko nähdään Ylen kanavilla 11.–21.8. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

Suomen miesten moukarikolmikko jäi karsintaan Munchenin EM-kisoissa. Henri Liipola, Tuomas Seppänen ja Aaron Kangas heittivät kukin tasaisesti reilut 71 metriä. Liipola oli parhaana suomalaisena karsinnan 15:s, Seppänen 16:s ja Kangas 18:s.

Karsinnan pisimmät heitot kiskaisivat Puolan arvokisajyrät Pawel Fajdek (79,76) ja Wojchiech Nowicki (78,78)

B-ryhmässä heittäneet Liipola ja Seppänen ovat kielimiehiä. Seppänen puhuu saksaa ja viroa, Liipola puolestaan ranskaa. Karsinnan jälkeisessä haastattelussa miehet vastailivat kuitenkin suomeksi.

Seppäsen mukaan hänen ensimmäiset heittonsa nousivat liian ylös. Viimeisessä heitossaan hän pisti kaiken peliin.

– Viimeisellä oikeastaan hana auki ja "spray or pray". Tänään se oli "shit and bust", Seppälä velmuili.

Liipola ei saanut kunnon tuntumaa karsintaheittoihinsa.

– Tuntuu, että arvokisoissa tekniikka palaa viisi vuotta taaksepäin. Pitäisi saada vakiinnutettua se oma tekeminen. Mutta "it is what it is" Liipola sanoi.

Moukarimörssärit aikovat mennä katsomaan illalla naisten finaalia, jossa heittävät Silja Kosonen ja Krista Tervo. Liipola ja Seppänen tuumivat, että mitali naisten kisasta on hyvinkin mahdollinen.

– Pidetään sormet ja varpaat ristissä. Naiset kävivät tuskaisen karsinnan, niin he tulevat varmaan viisaampana finaaliin. Voidaan ladata kahvipannu mitalikahveja varten salaa valmiiksi, ja napsauttaa päälle, kun mitali varmistuu.

Yleisurheilun EM-kisojen iltasessio alkaa TV2:ssa klo 20.30 ja Yle Puheessa klo 21. Naisten moukarifinaali käynnistyy klo 22. Sitä ennen ohjelmassa on mm. naisten seiväsfinaali klo 21 alkaen.

Halonen eteni ensimmäistä kertaa välieriin

Aamupäivän suomalaisonnistujiin lukeutui kesän aikana uudelle tasolle noussut Kristiina Halonen, joka paineli 400 metrin aidoissa eränsä neljänneksi ajalla 56,70 ja eteni aikavertailun kautta välieriin. Toisissa aikuisten arvokisoissaan kilpailevalle 24-vuotiaalle suomalaiselle välieräpaikka on uran ensimmäinen.

Kristiina Halonen oli eränsä neljäs ja pääsi aikavertailun perusteella jatkoon.

Halonen jäi ennätyksestään kahden sadasosan päähän.

Huomenna kisattavissa välierissä nähdään kaksi suomalaista, kun Viivi Lehikoinen sai tilastoaikojen pohjalta suoran jatkopaikan.

Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen selvittivät tiensä kolmiloikan loppukilpailuun. Mäkelä loikki tuloksen 14,11 ja oli karsintaryhmänsä kolmas. Salminen sai tuloksen 13,90 ja oli oman eränsä viides.

Kristiina Mäkelän paras karsintahyppy.

Tuomas Lehtonen jäi arvokisadebyytissään miesten 400 metrin aitojen alkuerissä eränsä viimeiseksi ajalla 52,75 eikä selvinnyt jatkoon.

Saga Vanninen avasi urakkansa naisten seitsenottelussa. Suosikeilla on ollut haastavaa. Vannisen 100 metrin aitajuoksun erässä nähtiin draamaa, kun hollantilainen olympiapronssimitalisti Emma Oosterwegel kaatui. myös MM-nelosella, Puolan Adrianna Sulekilla oli vaikeaa. Hän juoksi vain 13,94.

Saga Vanninen oli 16:ntena 7-ottelussa kahden lajin jälkeen. Olympiapronssimitalisti Emma Oosterwegel kaatui viereltä. Kuva: EPA-EFE / All Over Press

Seitsenottelun supertähti, Belgian Nafissatou Thiam äityi hurjaan iskuun korkeuspaikalla. Hän ylitti korkeuden 198. Se on Thiamin kauden paras.

Nafissatou Thiam hyppäsi EM-kisojen kisaennätyksen 7-ottelun korkeudessa. Kuva: Shutterstock / All Over Press

Yle Urheilu seuraa EM-kisojen tapahtumia tässä artikkelissa.

Lue myös:

Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen kolmiloikan loppukilpailuun! Thiam ennätyssarjansa vauhdissa – Yle seuraa EM-viikkoa

Keskiviikkona on todellinen suomalaisten superpäivä EM-kisoissa – asiantuntija uskoo mitalitilin avautuvan: "Luotan Wilmaan"

Kiusallinen hetki yleisurheilun EM-kisoissa, järjestäjät seisottivat rajun urakan tehneitä urheilijoita minuuttikaupalla – "Onhan tämä noloa"

Yleisurheilun EM-kisoissa nähtiin kaksi hyvin tunteikasta tilannetta – Ylen asiantuntijalle tuli mieleen Juha Miedon "iso suomalainen koura"