Hyppää sisältöön

Nuoret Leijonat eteni MM-välieriin! Päävalmentajalta kehuja hurjasti kehittyneelle sankarille

Saksa pysyi pitkään tuloksessa kiinni jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisojen puolivälierässä Edmontonissa. Päävalmentaja Antti Pennanen myönsi olevansa huolissaan alivoimapelaamisesta.

Kuva: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue varmisti Edmontonissa paikkansa MM-kisojen välierään. Saksa laittoi Nuoret Leijonat yllättävän tiukille, mutta Suomi vei puolivälierän lopulta maalein 5–2.

Puolivälieräottelu alkoi paikallista aika aamukymmeneltä, mutta aamu viiden herätyksestä huolimatta Suomi oli valmiina ottelun alkuun.

– Olen todella tyytyväinen, miten joukkue oli valmistautunut. Aikainen aamu. Ensin syötiin aamupala, sitten kahdeksan aikaan pastaa, niin se oli kyllä uusi tilanne meille, päävalmentaja Antti Pennanen kommentoi Ylelle.

Kamppailu oli Nuorilta Leijonilta kaksijakoinen varsinkin erikoistilanteissa. Suomi iski neljä ylivoimamaalia, mutta vastaavasti Saksa onnistui kahdesti Nuorten Leijonien pelatessa alivoimalla. Pennanen myönsi, että hän on huolissaan joukkueen alivoimapelaamisesta.

– Kyllä olen joo. Meidän pitää sitä parantaa, se on selvä. Menemme yhdessä sitä miettimään ja parannamme, Pennanen totesi.

Ratkaisevaan rooliin nousi kuitenkin Roby Järventie. Hän iski ottelussa kaksi maalia ja antoi myös kaksi maaliin johtanutta ykkössyöttöä. Kumpikin maaleista nähtiin ylivoimalla.

– Meillä on siinä niin paljon eri vaihtoehtoja. Moni pystyy ampumaan kiekkoa hyvin. Sain muutaman hyvän syötön ja pääsin ampumaan aika läheltä. Hyvä, että meni sisään, Järventie muotoili vaatimattomasti.

Järventie on ollut nuorten MM-kisoissa hyvässä vireessä, sillä hän on tehnyt viiteen otteluun neljä maalia ja kaikkiaan yhdeksän (4+5) tehopistettä.

– Järventie oli erinomainen tänään. Hän on muutenkin kehittynyt hurjasti siitä, mitä hän on ollut. On kiva nähdä, miten hän kamppailee, karvaa ja voittaa kiekkoja. Ennen kaikkea makea nähdä, miten hän on kehittynyt, Pennanen kehuu.

Nuorilta Leijonilta terävä alku

Suomi iski avausmaalinsa kauniilla tavalla ja nopeilla syötöillä ajassa 3.37. Sentteri Joel Määttä pelasi Kasper Simontaipaleelle, joka pelasi seinäsyötön Järventien kanssa. Näin ollen Simontaival sai iskeä kiekon tyhjään maaliin.

Myöhemmin Suomi onnistui ensimmäisestä ylivoimastaan, kun kapteeni Roni Hirvonen sai puolestaan iskeä tyhjiin Simontaipaleen syötöstä. Hirvonen vaikutti olevan vireessä, sillä hän kilautti myöhemmin tolppaa laukauksellaan.

– Heräsimme 5.15 tänään. Yksi torkku ja salille polkemaan pyörää. Ei ollut mikään helpoin aamu, mutta kaikkeen pitää sopeutua. Olimme mielestäni valmiita pelaamaan alusta alkaen, Järventie sanoo.

Suomen kakkosketju iski upean maalin avauserään. Kuva: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

Rossmy iski kahdesti

Suomi hölmöili ylivoimamaalinsa jälkeen jäähyn, josta Saksa iski välittömästi. Bennet Rossmy oli haukkana maalin edessä ja iski irtokiekon ohi Leevi Meriläisen. Suomen alivoima on ollut turnauksessa heikkoa, sillä se on toiminut vain hieman yli 44-prosenttisesti.

Ylivoima on ollut sen sijaan hurjaa. Suomi iskikin kolmannen maalinsa erikoistilanteesta, kun Florian Bugl ei saanut kopattua Järventien rannelaukausta.

Toisessa erässä Suomi otti jalan kaasulta. Nuoret Leijonat ei saanut oikeastaan mitään aikaiseksi ja laukauksia maali kohti kertyi vain kaksi kappaletta.

Yhdeksän kertaa laukonut Saksa puolestaan iski ylivoimalla, kun Rossmy kiepautti itsensä maalin eteen ja nosti kiekon yläkulmaan.

Päätöserään Suomi lähti selkä seinää vasten. Ajassa 46.22 Nuoret Leijonat sai kuitenkin helpottavan onnistumisen ylivoimalla, kun Järventie laukoi suoraan syötöstä kiekon komeasti yläkulmaan Aleksi Heimosalmen (0+2) syötöstä.

Suomi iski vielä kerran ylivoimalla, kun Määttä onnistui Järventien syötöstä. Kakkossyötön maaliin sai Joakim Kemell, joka keräsi illan toisen syöttöpisteensä.

– Meillä on paljon parannettavia asoita vielä, mutta minulla on kova usko joukkueeseen ja siihen, että parannamme ja olemme parhaimmillamme seuraavissa peleissä, Järventie päätti.

Suomi kohtaa MM-välierässä lauantain vastaisena yönä Suomen aikaa Ruotsin. Toisessa MM-välierässä kohtaavat Kanada ja USA:n yllättänyt Tshekki.

Juttua päivitetty 18.8.: Lisätty Suomen MM-välierävastustaja ja 19.9. korjattu Suomen ylivoimamaalien määrä. Suomi teki Saksaa vastaan neljä ylivoimamaalia, ei kolme.

Lue myös:

"Suomi ei saanut mitään aikaiseksi" – asiantuntija yllättyi suuresta tasoerosta Kanadaa vastaan

Nuoret Leijonat jäi Kanadan jalkoihin – Antti Pennanen: "Henkisesti jäi vähän vajaaksi koko ajan"

Nuorten Leijonien tunne jäänyt vajaaksi – asiantuntija huolissaan: "Pahimmassa tapauksessa Kanada voi pyyhkiä Suomella lattiaa"

Nuoret Leijonat murjoi Slovakian huipputehokkaalla ylivoimalla – Joakim Kemell selvisi rajusta polvitaklauksesta