Hyppää sisältöön

"Ensimmäinen oli pellehyppy" – katso suomalaishistoriaa tehneiden Senni Salmisen ja Kristiina Mäkelän hulvaton haastattelu

Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen olivat selvästi vapautuneita EM-karsinnan jälkeen. Perjantain finaalissa he tähtäävät iloiseen suomalaiseen lopputulokseen.

Senni Salminen ja Kristiina Mäkelä rentoina EM-karsinnan jälkeen
Senni Salminen ja Kristiina Mäkelä rentoina EM-karsinnan jälkeen

EM-finaaliin keskiviikkona edenneet Kristiina Mäkelä (14,11) ja Senni Salminen (13,90) tekivät kolmiloikkakarsinassa suomalaista yleisurheiluhistoriaa. Koskaan aiemmin naisten kolmiloikassa ei ole ollut ulkoratojen arvokisafinaalissa kahta suomalaista.

Tämä muuttuu perjantaina, kun sekä Mäkelä että Salminen jahtaavat loppukilpailussa EM-mitaleita. Salmiselle finaalipaikka on ensimmäinen ulkoratojen arvokisoissa. Puolestaan Mäkelälle EM-finaalipaikka on jo uran kolmas.

Suomalaiskaksikko oli selvästi vapautuneella mielellä karsinnan jälkeen.

– Ensimmäinen oli pellehyppy. Toinen oli tosi hyvä, mutta siitä tuli niukasti yliastuttu. Kolmannesta en vain muista mitään, selvästi rentoutunut Salminen jutteli.

Mäkelä yliastui ensimmäinen hyppynsä, mutta toisella kierroksella kokemus puhui.

– Ensimmäiseen pistettiin vähän paukkuja, jotta karsinraja (14,40) olisi mennyt suoraan. Sitten katsottiin, ettei ole kovin kovatasoinen karsinta tiedossa. Sellainen perushyppy riitti. Tuomas (Sallinen, valmentaja) sanoi, että saa tehdä kaikki sirkustemput ennen lankkua, kun ei vain astu yli, Mäkelä iloitsi.

Hyväntuulisesta Mäkelästä tuntui kuin hän ei olisi kisannut ollenkaan. Karsinta hoitui siis rennosti.

Mäkelä on urheilijana sillä tasolla, ettei hänen tarvitse enää ainakaan EM-tasolla satsata karsintaan täysillä. Perustaso riittää.

– Tiesin, että täällä 12 parhaan joukkoon riittää perussuoritus.

Arvokisakonkari Kristiina Mäkelä loikki kolmiloikan karsinnassa 14,11, mikä riitti helposti loppukilpailuun.

EM-finaalissa mitalitaisteluun

Mäkelälle ja myös Salmiselle on asetettu koko kesän mittaan mitaliodotuksia EM-kisoihin. Mäkelä itse on linjannut tavoitteekseen uransa ensimmäisen arvokisamitalin.

Kolmiloikan karsinta kuitenkin osoitti, että suomalaiskaksikko saa tehdä mitaleiden eteen parhaansa. Karsinnan ykkönen Saksan Neele Eckhardt-Noack tykitti ennätyksensä 14,53.

Viime vuoden olympiahopeamitalisti, Portugalin Patricia Mamona puolestaan loikki kauden parhaansa 14,45. Hän on kuuden vuoden takainen Euroopan mestari. Myös hallikaudella 14,74 loikkinut Ukrainan Maryna Bekh-Romanchuk on vaikea vastustaja.

Salminen karsiutui aiemmin niukasti olympia- ja MM-finaalista. Salminen sanoi, ettei hänellä ole ensimmäisen finaalipaikan varmistuttua enää mitään jännitettävää. Se tietää hyvää EM-finaalia varten.

– Aivan eri fiilis. Nyt ei voi muuta kuin onnistua, itsevarma Salminen ruoti.

Salminen uskoo olevansa ennätyskunnossa. Hänen ennätyksensä on viime vuonna hypätty 14,63.

– Kun minä onnistun, hyppään sinne. Silloin ollaan aika korkealla. Kyllä me Kristiinan kanssa juttelimme, että voi tulla aika iloinen lopputulos suomalaisille, jos molemmat onnistuvat.

Mikä olisi sellaisen iloinen lopputulos?

– Kyllä me tuuletellaan jommin kummin päin siellä palkintopallilla. Täytyy pitää pää korkeammalla kuin Senni, mutta katsotaan, onnistuuko se, Mäkelä heitti.

Palkintopallille mahtuu kaksi suomalaista.

– Nimenomaan. Sitä me haemme.

Senni Salminen loikki ensimmäistä kertaa arvokisafinaaliin ulkoradoilla. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Juttua muokattu 17.8. klo 21.11: Maryna Bekh-Romanchuk hyppäsi hallikaudella 14,74. Ei 15,47 kuten jutussa aluksi väitettiin.

Lue myös:

Salaisen operaation toteuttanut isä piirtää tikku-ukkoja vihkoihin, jotta poika lentäisi pidemmälle – Pedro Pichardo hylkäsi synnyinmaansa urheilun takia

Kolmiloikkatähti Kristiina Mäkelä murskaa uraansa liitetyn myytin – "Totuus on, että hyppyjeni taso on koko ajan parantunut"

Senni Salminen tuli kaapista ja nousi rakettimaisesti maailman eliittiin – kertoo nyt, mitä Tokiossa oikein tapahtui: "Peli oli sillä sekunnilla menetetty"