Hyppää sisältöön

Suomen miehet huimalla saldolla lentopallon EM-kisoihin – joukkueen "entinen rokkitähti" lupasi juhlat: "Nähdään Turun yössä"

Suomen lentopallomiehet pelaavat EM-kisoissa myös ensi vuonna. Joukkue varmisti kisapaikkansa Turussa kotiyleisön edessä pelatussa viimeisessä karsintaottelussa.

Suomi tarvitsi viimeisestä karsintaottelusta ainoastaan kaksi erävoittoa EM-turnauspaikan varmistamiseksi. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Suomen miesten lentopallomaajoukkue lunasti paikkansa syksyn 2023 EM-kisoihin. Paikka varmistui viimeisessä karsintaottelussa Latviaa vastaan, jonka Suomi voitti suoraan kolmessa erässä 25–18, 25–17 ja 25–15. Suomen lopputurnauspaikka varmistui heti ottelun kahden ensimmäisen voitetun erän jälkeen.

Suomi tuli otteluun tarvittavalla varmuudella ja loisti etenkin puolustuspelissään. Kolmannessa erässä Latvia osoitti pieniä piristymisen merkkejä ja pääsi hetkeksi mukaan otteluun, kuitenkin liian myöhään lopputulosta ja etenkin EM-kisapaikkaa ajatellen. Suomen keskitorjuja Severi Savonsalmi oli ottelun jälkeen erittäin tyytyväinen joukkueen valmistautumiseen.

– Otimme vähän lepoa, emmekä vetäneet niin kovaa, joten kaikilla oli virtaa pelata. Hyvin meni tämä pätkä.

EM-kisapaikan saaminen on ollut Suomen maajoukkueen kesän tärkein tavoite. Paikkaa aiotaan entiseksi rokkitähdeksi itseään tituleeraavan Savonsalmen mukaan juhlia asiaan kuuluvalla tavalla.

– Kyllä me varmaan Turun yössä nähdään.

Severi Savonsalmi kertoo Suomen joukkueen hyvästä valmistautumisesta viimeiseen EM-karsintaotteluun Latviaa vastaan. Katso video kuvaa napauttamalla.

Joukkueen kapteeni Antti Ronkainen on Savonsalmen tavoin tyytyväinen maajoukkueen EM-karsintaotteisiin.

– Teimme aika hienoa tarinaa tällä porukalla. Pelaajat ovat jonkin verran vaihtuneet, mutta täytyy olla ylpeä tästä porukasta. Lohkovoitto EM-karsinnassa on mahtava juttu.

Suomen lentopallomaajoukkue on kulkenut kesän aikana voitosta voittoon. Ainoa häviö on Hopeisen liigan finaalista kesäkuulta, kun Romania oli Suomea parempi. Suomen pelaajat ovat omaksuneet uudet maajoukkueroolinsa nopeasti.

– Ollaan aika samanhenkistä porukkaa ja se oli iso vahvuutemme näissä karsinnoissa. Jonkun verran myös pelaajat vaihtuivat kentällä, mutta ne kaverit, jotka olivat kentällä, hoitivat roolinsa hyvin, Ronkainen kuvailee.

Ronkainen nosti esiin joukkueen yleispelaaja Niko Suihkosen, joka nousi viimeisessä karsintaottelussa avauskuusikkoon ja teki 13 pistettä. Yli kymmeneen pisteeseen ylsivät lisäksi Ronkainen 11 pisteellä ja hakkuri Aaro Nikula, joka takoi Latviaa vastaan 16 pistettä.

Kolmannen erän ratkaisupallo Suomen ja Latvian EM-karsintaottelussa. Katso video kuvaa napauttamalla.

Viime vuosina Suomen joukkueen EM-kisamatka on useasti päättynyt ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle. Ronkaisen mukaan tältä halutaan välttyä ensi syksynä.

– Tavoitteena ensi vuodelle on päästä vähän pidemmälle. Ei tyydytä siihen, että päästään alkulohkosta jatkoon, vaan että päästäisiin alkulohkosta hyvälle sijoitukselle ja saataisiin ehkä alempaa toisesta lohkosta vastustajaa ensimmäiselle kierrokselle, Ronkainen kuvailee.

EM-kisat järjestetään syksyllä 2023 Bulgariassa, Italiassa, Pohjois-Makedoniassa ja Israelissa. Mukana on kaikkiaan 24 joukkuetta. Suoran kisapaikan turnaukseen ovat saaneet järjestäjämaat, Ukraina sekä edellisten EM-kisojen kahdeksan parasta (Venäjä poislukien).

Lue myös:

Nuoret vastuunkantajat ovat ilahduttaneet Mikko Eskoa Suomen lentopallomaajoukkueessa – "Tämä joukkue kirjoittaa omaa tarinaansa"

Suomi tavoittelee EM-paikkaa ilman ykköstähteään – päävalmentaja ja kokenut pelaaja kertoivat keskusteluista Lauri Kermisen kanssa

Suomen tähtilibero pohtii jatkoa Venäjällä – asiantuntijalta tiukka mielipide: "Kertoo, minkä puolen on valinnut"