Hyppää sisältöön

Wilma Murron äiti huomasi tyttäressään tuttuja eleitä ja tajusi mitä oli tulossa – jopa kansainväliset supertähdet hehkuttavat suomalaista

Wilma Murron hurja ennätysparannus EM-finaalissa sykähdytti faneja. Yleisurheilupomo Sami Itani lupaa tarjota tuoreelle Euroopan mestarille illallisen.

Wilma Murron suoritus seiväshypyn EM-finaalissa saa osakseen poikkeuksellista hehkutusta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Münchenin EM-viikko nähdään Ylen kanavilla 11.–21.8. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

Ilta oli kääntynyt jo yöksi, kun seiväshypyn tuoretta Euroopan mestaria Wilma Murtoa juhlittiin Suomen yleisurheilumaajoukkueen hotellilla. Suomen joukkueen lisäksi paikalla oli useita Murron läheisiä sekä suomalaisfaneja.

Paikalla olivat myös Murron vanhemmat Matti ja Sari Murto. He olivat luonnollisesti ylpeitä tyttärensä upeasta saavutuksesta.

– Aikamoinen yllätys se mestaruus oli, vaikkei sitä mahdollisuutta voinut sulkea pois. On tässä vielä sulateltavaa, ylpeä äiti kommentoi Yle Urheilulle.

Murto paransi finaalissa entistä Suomen ennätystään (472) peräti kolme kertaa. Mestaruuden ratkaisi ylitys korkeudesta 480.

Kultamitalin varmistuttua Murto ei jättänyt kisaa kuitenkaan kesken. Hän halusi selvittää korkeuden 485, joka meni komeasti toisella yrityksellä yli.

Wilma Murron äidin ja isän haastattelu Suomen joukkueen hotellilla.

Tyttären kova ennätysvire toi Sari Murrolle mieleen kisan reilun kuuden vuoden takaa. Tuolloin 17-vuotias Wilma Murto hyppäsi Saksan Zweibrückenissa pidetyssä hallikisassa nuorten ME-korkeuden 465. Tämä ei kuitenkaan Murrolle riittänyt, sillä korkeus vietiin lukemiin 471. Sekin meni yli.

– Nuorten ME-kisassa oli vastaavanlainen tilanne. Kun yritti onnitella, hän sanoi, ettei vielä. Tulee lisää. Nyt oli samanlainen flow-tila päällä. En tiedä, jos hän olisi jatkanut, olisiko mennyt vielä korkeammalta, Sari Murto pohti.

Murron kilpailumentaliteetti tuli esiin jo lapsena.

– Hänellä on ollut pienestä asti kova halu kilpailla. Isoveli (Kalle) urheili siihen aikaan. Wilmalla oli kova halu tehdä samaa. Kun kävimme katsomassa joitakin kisoja, hän sanoi, että haluan tuonne, Matti Murto muisteli.

Wilma Murto sai sankarin vastaanoton hotellillaan Münchenissä. Euroopan mestari kannettiin kultatuolissa myös suihkulähteeseen.

"Kuka muu pystyy samaan?"

Finaalia olivat seuraamassa myös valmentaja Jarno Koivusen isä Jouko Koivunen ystäviensä Keijo Rekolan ja Jari Kuneliuksen kanssa.

– Sanoin aiemmin Jarnolle, että Wilma hyppää nykyään parhaat hyppynsä arvokisoissa. Olen tässä kohtaa tosi kiitollinen siitä, että sanoin sen Jarnolle. Ilmeisesti hän oli ymmärtänyt jotain puheistani, Keijo Rekola vitsaili.

Rekola on nähnyt Münchenissä aiemmin Janne Holmenin ja Jukka Keskisalon kultajuoksut. Murron voittosuoritus sykähdytti häntä kuitenkin enemmän.

– Ei ole koskaan mennyt niin tunteisiin. Olen tosi iloinen heidän puolestaan. Kolme Suomen ennätyshyppyä samassa kisassa. Kuka muu pystyy samaan? Sergei Bubka paransi sentin kerralla maailmanennätystä.

Kun Murto ylitti 485, stadionilla oli Jari Kuneliuksen mukaan käsittämätön fiilis.

– Ei millään olisi uskonut, että rima nostetaan siihen korkeuteen. Kun Wilma meni siitä yli, monet asiat kävivät mielessä.

Myös Murron kova kilpakumppani, hopealle sijoittunut Kreikan Aikaterini Stefanidi hehkutti Murtoa Iltalehdelle (siirryt toiseen palveluun).

– Tiesin, että tämmöistä on tulossa. En tiennyt, että nyt vai seuraavassa kilpailussa. Olen iloinen hänen puolestaan, Stefanidi kommentoi Iltalehdelle.

Myös moninkertainen arvokisavoittaja- ja maailmanennätysmies Armand Duplantis noteerasi suomalaisen huikean saavutuksen Ilta-Sanomissa (siirryt toiseen palveluun). He tuntevat toisensa junioreista saakka. Murto on syntynyt vuonna 1998 ja Duplantis 1999.

– Tiedän Wilman polun ja ne esteet, jotka hänen on pitänyt ylittää. Hän on fantastinen lahjakkuus seiväshypyssä. Hänellä on ollut tämä tulos taskussaan, mutta hänen piti vain saada palapelin palat kasaan, Duplantis kertoi Ilta-Sanomille.

Wilma Murto oli juhlittu sankari. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Wilma Murtoa odotti Suomen hotellilla tällainen vastaanottokomitea. Kuva: Atte Husu / Yle
Sami Itani lupaa tarjota Wilma Murrolle illallisen (arkistokuva). Kuva: Hilma Toivonen / Yle

Itanin ei tarvitse erota

Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani seurasi seiväsfinaalia paikan päällä legendaarisella olympiastadionilla.

– Oli huikeaa seurata finaalia stadionilla. Olen ylpeä Wilmasta ja hänen tiimistään. Eilinen finaali oli kirjaimellisesti huikea läpimurto. Emme saaneet suomalaiseen yleisurheiluun pelkästään uutta mitalistia, vaan uuden supertähden, Itani hehkutti.

Murron saavuttama kulta oli Suomen ensimmäinen seiväsmitali 44 vuoteen. Se oli myös ensimmäinen suomalaisen naisyleisurheilijan saavuttama arvokisamitali ulkoradoilla 20 vuoteen. Lisäksi Murron mestaruus oli ensimmäinen muun kuin keihäsmiehen saavuttama suomalaismitali 16 vuoteen.

– Kun katsotaan naisten yleisurheilua tai naisten urheilua ylipäätään vaikka 10 tai 15 vuotta taaksepäin, oli aika hankala tilanne Suomessa. On hienoa, että suomalaisnaiset ovat lähteneet yleisurheilussa ja urheilussa laajalla rintamalla nousuun. Silloin, kun meillä on laaja rintama hyvässä osaavassa valmennuksessa, sieltä tulee ihan väistämättä wilmamurtoja, Itani uskoo.

Itani ilmoitti ennen EM-kisoja eroavansa tehtävästään, mikäli Suomi ei saa kisoista yhtään mitalia. Meinaako puheenjohtaja tarjota Murrolle kiitokseksi esimerkiksi illallisen?

– Totta kai ilman muuta. Wilma voi valita ajan ja paikan, minä hoidan loput!

Lue myös:

Wilma Murto sai 17-vuotiaana harteilleen taakan, joka oli musertaa hänet – tällainen on huima kasvutarina Euroopan mestariksi

Kommentti: Wilma Murto näpäytti hänet hylännyttä maailman suurinta välinevalmistajaa – osoitti Euroopan mestarin merkkejä kesken finaalin

Wilma Murto sai hotellilla sankarin vastaanoton, jota seurasi yön pimeydessä kyyditys suihkulähteeseen – tällä välin paikalle oli soitettu poliisi

Salon kaupunginhallitus päättää Wilma Murron palkitsemisesta