Hyppää sisältöön

Suomella on tänään mahdollisuus jopa neljään mitaliin yleisurheilun EM-kisoissa! Asiantuntija avaa herkulliset asetelmat

Yleisurheilun EM-kisoissa on luvassa huiman jännittäviä hetkiä perjantai-iltana, kun Topi Raitanen, Viivi Lehikoinen, Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen kamppailevat finaaleissa.

Topi Raitanen hakee huippujuoksua 3 000 metrin esteiden loppukilpailussa. Kuva: Lehtikuva

Yle Urheilun asiantuntijan Jaakko Ojaniemen kolme poimintaa yleisurheilun EM-kisoista. Ojaniemen poiminnat ovat luettavissa joka aamu Ylen verkkosivuilla ja Yle-sovelluksessa.

1. Topi Raitasen estefinaalissa ei ole selkeitä suosikkeja

Topi Raitanen lähtee maukkaasta tilanteesta 3 000 metrin estejuoksun finaaliin. Raitanen selvitti tiensä finaaliin juoksemalla taktisesti järkevästi ja säästeli paukkujaan loppukilpailuun.

– Peli on auki, kaikki on oikeastaan mahdollista. Tasainen ryhmä eikä selkeitä ennakkosuosikkeja ole. Kun Jukka Keskisalo juoksi vuonna 2006 Euroopan mestariksi, niin silloinkaan ei ollut selviä ennakkosuosikkeja. Topillakin on periaatteessa mahdollisuudet ihan mihin vain, Jaakko Ojaniemi uskoo.

– Topille sopii parhaiten kiihtyvä vauhdinjako. Usein käy niin, että ensimmäiset kaksi kilometriä juostaan tarkkaillen. Viimeisellä tonnilla aletaan sitten kiihdyttää. Pitää tietysti kulkea siinä vaiheessa, kun tehdään ratkaisuja.

Hurjan kovavauhtinen kilpailu voisi murentaa Raitasen.

– Vaikea sanoa tarkemmin Topin kunnosta, mutta uskon, että Topikin pystyy juoksemaan 8.15:n tienoille. Mutta jos mennään 8.10:n vauhtia, niin voi tulla haastetta. Nyt on iskun paikka. Täytyy toivoa, että kesän kuntohuippu on saatu ajoitettua Müncheniin, Ojaniemi miettii.

Miesten 3 000 metrin estejuoksun finaali kello 22.00.

Viivi Lehikoinen paransi Suomen ennätystä jo välierissä.

2. Viivi Lehikoinen ampaisee nelosradalta mitalijahtiin

Viivi Lehikoinen oli vakuuttavassa vireessä 400 metrin aitojen välierissä. Lehikoinen oli Suomen ennätyksellään 54,50 välierien kolmanneksi nopein.

– Mielenkiintoiset näkymät finaaliin. Viivin välieräjuoksu nosti odotusarvoja, vaikka odotuksia oli toki ennen sitäkin. Femke Bol (Hollanti) on todennäköisesti ylivoimainen, kukaan pystyy tuskin vastaamaan hänen vauhtiinsa. Mutta Bolin takana on todella tasaista, Ojaniemi ennakoi.

Lehikoinen saa EM-finaaliin hyvän lähtöpaikan, kun hän starttaa nelosradalta.

– Pahimmat kilpakumppanit mitalikamppailussa lähtevät ulkoradoilta. Viivi pystyy tarkkailemaan tilannetta, vaikka hänenkin pitää keskittyä omaan juoksuunsa. Yleensä saa lisää virtaa, jos näkee loppusuoralle tultaessa, että kilpakumppanit ovat hyvässä tuntumassa.

Vaikka meno oli väkevää jo välierissä, niin parannettaviakin asioita on.

– Mielestäni juoksu ei ollut rytmillisesti mitenkään täydellinen, hän vaihtoi aika aikaisin pitempään askelväliin. Lisäksi tuli pientä säätöä aidoille, Ojaniemi kertaa.

Naisten 400 metrin aitajuoksun finaali kello 22.45.

Senni Salminen ja Kristiina Mäkelä olivat rennoissa tunnelmissa EM-karsinnan jälkeen.

3. Mitä Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen tekevät kolmiloikan finaalissa?

Perjantai-illan kolmas herkkupala on naisten kolmiloikan finaali. Kristiina Mäkelä on vakiinnuttanut tasonsa arvokisojen finaaliurheilijana, mutta mitaleille loikat eivät ole tähän mennessä riittäneet.

– Mäkelällä on nyt realistiset mahdollisuudet mitaleille. Ehkä MM- tai olympiakisoissa mitali ei ollut ihan realismia. Mutta nyt sitä voidaan odottaa, koska mitaleille vaadittava tulos liikkuu 14,50:n nurkilla, Ojaniemi arvioi.

– Perjantaille on ennustettu vesisadetta. Sade voi sekoittaa pakkaa, mutta senkin voi nähdä myös mahdollisuutena. Jos jää voivottelemaan sadetta, niin tuloksesta lähtee helposti paljonkin pois.

Senni Salmiselta Ojaniemi odottaa kauden parasta esitystä.

– Sennin valmentaja Matti Mononen kertoi, että finaalissa ei lähdetä varmistelemaan mitään, vaan tulosta haetaan ehkä jopa vähän riskillä. Nyt on mahdollisuus, joka pitää yrittää hyödyntää.

Salmisella on ollut haasteita tekniikkansa kanssa.

– Varsinkin viimeinen loikka on tökännyt vastaan. Jos Senni saa loikkansa jatkumaan paremmin, niin mennään 14,50:n päälle. Potentiaalia siis on, mutta helpommin sanottu kuin tehty, Ojaniemi toteaa.

Naisten kolmiloikan finaali kello 21.55.

Münchenin EM-viikko nähdään Ylen kanavilla 11.8.–21.8. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

Lue myös:

Välierässä huikean Suomen ennätyksen juossut Viivi Lehikoinen saattaa saada EM-finaaliin salaisen aseen – "Sopii varmasti suomalaisille"

Superlupaus Saga Vanniselta, 19, mieletön debyytti arvokisoissa! Kovin suomalaisveto 28 vuoteen – kommentoi lakonisesti suoritustaan

Camilla Richardsson hurjana EM-kisoissa, murskasi ennätyksiä – ennen kautta tehty kova päätös osoittautui oikeaksi