Hyppää sisältöön

Nuorten Leijonien hullunkuriset tilastot hämmentävät – Asiantuntija povaa Ruotsin voittoa unelmavälierässä

Suomi ja Ruotsi iskevät yhteen alle 20-vuotiaiden MM-jääkiekon välierässä. Ottelu alkaa kello kolmelta ensi yönä. Toisessa välierässä kohtaavat turnauksen ykkössuosikki Kanada ja Tshekki.

Joel Määttä on tehnyt Suomelle jo kolme ylivoimamaalia MM-turnauksessa. Tässä hän taistelee kiekosta Saksa-pelissä. Kuva: Lehtikuva

Nuoret Leijonat pelaa varhain lauantaina MM-kisojen finaalipaikasta Ruotsia vastaan. Välierä alkaa Suomen aikaa kolmelta yöllä.

Kumpikaan ei ole vielä tehnyt suurta vaikutusta turnauksessa. Suomi taipui alkulohkossa selkeästi Kanadalle 3–6 ja Ruotsi oli puolivälierässä vaikeuksissa Latvian kanssa. Länsinaapuri voitti lopulta 2–1. Suomi puolestaan kukisti puolivälierässä Saksan 5–2.

Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättinen suhtautuu pelin alla kriittisesti Suomen mahdollisuuksiin.

– Kun on katsonut Suomen pelit ja nähnyt tilastot, niin kaiken sen perusteella Ruotsi voittaa välierän. Ruotsi on kaikilla osa-alueilla vähän Suomea parempi, eikä Suomen henkinen tila ole vakuuttanut minua yhtään. Yhdessä pelissä voi toki sattua kaikenlaista, mutta jos veikata pitää, niin veikkaan Ruotsia, Nättinen summaa.

Välieräparin tilastot ovat erikoista luettavaa. Suomen ylivoimaprosentti on huimasti lähes 60, mutta alivoima surkeasti 45,5. Ruotsilla puolestaan molemmat erikoistilanteet toimivat loistavasti. Alivoimateho on miltei 50 prosenttia Suomen parempi!

– Tilastot ovat hyvin hämmentäviä. Noin taitavat valmentajat ja ikäluokan parhaat pelaajat kun ovat koolla, niin kyllä Suomen pitää pystyä viilaamaan alivoimaa paremmaksi.

Nättinen muistuttaa, että pienessä kaukalossa ja tunnepelissä on liki mahdotonta pelata täysin jäähyttömästi.

Hän on silti sitä mieltä, että avain finaalipaikkaan on laadukas peli tasakentin.

– Lyhyen turnauksen voi jopa voittaa, vaikka erikoistilanteet eivät olisi huippua.

Ruotsin maalivahtipeli on niin ikään ollut Suomea parempaa. Jesper Wallstedt on pelannut kolme ottelua torjuntaprosentilla 92,2 ja Calle Clang kaksi peliä hienolla lukemalla 94,4.

– Viimeistely on kriittisen tärkeä asia Suomelle. Toisaalta kuka ikinä onkaan Suomen maalilla, niin nyt täytyy pelata selkeästi turnauksen paras peli.

Tähän asti päävastuun kantaneen Leevi Meriläisen prosentti huitelee vain hieman yli 89:n ennen välierää.

Tulivoimaa Suomelta pitäisi löytyä, sillä turnauksen 12 parhaan pistemiehen (siirryt toiseen palveluun) joukkoon mahtuu viisi suomalaista. Ruotsalaisia samassa porukassa on vain yksi.

Suomen edellinen MM-kulta on vuodelta 2019. Ruotsin mestaruudesta on vierähtänyt jo kymmenen vuotta.

Nyt turnauksen suursuosikki on Kanada, jonka odotetaan murskaavan Tshekin ensimmäisessä välierässä kello 23 Suomen aikaa. Mitaliottelut pelataan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Lue myös:

Erityisesti yksi asia uhkaa Nuoria Leijonia mitalipeleissä – asiantuntija sättii alivoimapeliä: "Sen suhteen pitääkin olla huolissaan"

Nuoret Leijonat eteni MM-välieriin! Päävalmentajalta kehuja hurjasti kehittyneelle sankarille

"Suomi ei saanut mitään aikaiseksi" – asiantuntija yllättyi suuresta tasoerosta Kanadaa vastaan

Nuoret Leijonat jäi Kanadan jalkoihin – Antti Pennanen: "Henkisesti jäi vähän vajaaksi koko ajan"