Hyppää sisältöön

Pieni ja piskuinen Kosken Kaiku näyttelee merkittävää roolia suomalaisten Münchenissä saavuttaman EM-menestyksen taustalla – "Taika päällä"

Kristiina Mäkelän valmentajaa Tuomas Sallista ja Wilma Murron valmentajaa Jarno Koivusta yhdistää paitsi valmennettavien arvokisamitali myös pieni ja piskuinen suomalaisseura.

Jarno Koivunen ja Tuomas Sallinen edustivat urheilu-urallaan Kosken Kaikua. Münchenissä heidän valmennettavansa ylsivät EM-mitaleille. Kuva: Atte Husu / Yle

Ennen viikonloppua Suomen joukkueen saldo Münchenin monilajien EM-kilpailuista on kolme mitalia: kaksi kultaa ja hopea. Mitalit ovat tulleet yleisurheilusta.

Perjantai toi mitaleja kaksin kappalein, kun Topi Raitanen kiri jukkakeskisalomaisesti kultaa ja Kristiina Mäkelä loikki hopeaa uudella Suomen ennätyksellä.

Seuratasolla Raitanen vaikuttaa Helsingin Kisa-Veikoissa, Mäkelä puolestaan Orimattilan Jymyssä. Keskiviikkona seiväshypyn EM-kultaa voittanut Wilma Murto edustaa Salon Vilpasta.

Kolme urheilijaa, kolme erilaista taustaa. Mutta heidän valmentajistaan kahdelta löytyy yhteinen nimittäjä.

Murtoa luotsaa Jarno Koivunen ja Mäkelää Tuomas Sallinen. Molemmat valmentajat ovat entisiä urheilijoita, joita yhdistää Turun kyljessä sijaitseva reilun 2 000 asukkaan kunta.

Koski Tl, tarkemmin ilmaistuna Turun läänin Koski, on Varsinais-Suomessa sijaitseva kunta, jonka paikallinen ylpeys on urheiluseura Kosken Kaiku. Seuran verkkosivujen mukaan sillä on toimintaa frisbeegolfissa, hiihdossa, lentopallossa, pöytätenniksessä ja yleisurheilussa.

Kaksi jälkimmäistä lajia ovat olleet edustettuna Münchenin EM-viikolla, ja Kosken Kaiku on näkynyt molemmissa joko taustalla tai itse estradilla. Pöytätennislupaus Alex Naumi pelasi seuran väreissä, moukarihäkissä esiintyi puolestaan kunnasta ponnistanut Henri Liipola. Koivunen ja Sallinen ovat edustaneet katsomossa ja pitäneet yhtä myös kisapaikan ulkopuolella.

– Olemme olleet muutaman vuoden kämppiksiä arvokisoissa, ja sinä aikana lajiryhmällemme on tullut aika monta mitalia. Kosken miehillä on vähän niin kuin taika päällä, Koivunen sanoo Münchenin olympiastadionilla.

– Jarno on pyörinyt paljon Koskella. Se on löytänyt sieltä rouvankin, Sallinen kuittaa perään.

Kristiina Mäkelä, Marina Beh-Romantshuk ja Hanna Minenko olivat Münchenin EM-finaalin mitalistit. Kuva: Alexander Hassenstein/Getty Images

Koivunen juhli suojattinsa mitalia keskiviikkona, kämppäkaverin vuoro koitti perjantaina. Kaksikon viime vuosien saldo on vakuuttava. Maaliskuussa 2021 Sallisen valmennettavista korkeushyppääjä Ella Junnila voitti pronssia Puolan EM-halleissa, joissa pronssin arvoisesti menestyi myös pituusmies Kristian Pulli. Sallinen vastasi Pullin valmennuksesta korona-aikana.

– Eivät ne MM-kisatkaan huonosti menneet, Sallinen sanoo ja viittaa heinäkuussa käytyihin Oregonin kisoihin, joissa Murto oli kuudes ja Mäkelä yhdeksäs.

Lisäksi Murto oli viime vuonna Tokion olympialaisissa viides ja Mäkelä 11:s.

– Kaikki finaalipaikat ovat kovia saatuvuksia. On jo ylipäätään kova työ päästä kisoihin, saati selvittää karsinta, Sallinen sanoo.

Takana pitkä valmennushistoria

Kysymykseen, oliko Murron keskiviikkoisella EM-kullalla vaikutusta kahden mitalin perjantai-iltaan, kumpikaan ei anna suoraa vastausta.

– Ei se ainakaan pahaa tehnyt, Koivunen, 47, sanoo.

– Suomen joukkue on hyvä käsittelemään kaikenlaisia tilanteita. Vaikka menisi huonosti, henki on hyvä, ensi torstaina 64 vuotta täyttävä Sallinen sanoo.

Sallinen on pitkän linjan valmentaja, joka ennen haalarinhommiin siirtymistä hyppäsi 1980-luvulla korkeutta parhaimmillaan 216 ja kolmiloikkaa 16,26.

Arvokisakaste tuli hyppyjen lajivalmentajana vuoden 1994 Helsingin EM-kisoissa, joissa Heikki Herva oli kolmiloikassa 12:s Denis Kapustinin voittamassa finaalissa. Ennen Mäkelää myös toinen arvokisatason huippuloikkaaja Johan Meriluoto luotti Sallisen valmennusosaamiseen.

Perjantaina Sallinen ja Mäkelä saivat palkinnon vuonna 2018 alkaneesta yhteistyöstään. Münchenin EM-finaalissa nähty 16 sentin ennätysparannus toi Mäkelälle tuloksen 14,64, jolla hän sai paitsi hopeaa myös nimiinsä Suomen ennätyksen.

Kristiina Mäkelä hyppää uuden Suomen ennätyksen Münchenin EM-finaalissa.

Ainekset kovempaan tulokseen olivat myös olemassa, mutta kolmannen kierroksen pitkä hyppy oli yliastuttu.

– Ennätys ei ollut ihan nappihyppy. Kristiinalla on vielä varaa parantaa. Tänään nähty ennätys on ollut tuloillaan kaksi kuukautta. Olen odottanut joka kisassa, että nyt se tulee. Tällaisen tuloksen tekeminen vaatii tällaisessa lajissa, että kaikki napsahtaa kohdalleen. Niin teknisesti, asenteellisesti kuin olosuhteiden osalta. Pientä tuuriakin tarvitaan, Sallinen sanoo.

Loikkakultaa vei Ukrainan Marina Beh-Romantshuk, joka ylsi Mäkelän tavoin finaalissa ennätykseensä. Beh-Romantshuk rikkoi viidennellä kierroksella lajin haamurajan loikkimalla tuloksen 15,04.

– Se 15-metrinen oli sitten aika kova ja löi jo melkoisen henkisenkin esteen, Sallinen myöntää.

Opin kautta

Münchenissä Sallisen suojatista nähtiin uusi versio. Toisin kuin on totuttu, Mäkelä pystyi tekemään finaalissa karsintaa kovemman tuloksen.

Ennen Münchenin EM-kisoja Mäkelä oli läpäissyt seitsemästä edellisestä arvokisakarsinnasta viisi, mutta jäänyt neljässä edellisessä finaalissa heikompaan tulokseen kuin karsinnassa.

Sallisen mukaan trendi ei aiheuttanut ylimääräisiä toimia.

– Olemme lähestyneet asiaa lähinnä harjoittelun kautta. On kovennettu tarvittavaa harjoittelua, ja kehitystä on tullut jo aiemmin. Karsinnat eivät ole ottaneet viime kisoissa enää niin koville kuin aiemmin.

– Urheilijan kokemus on avainasemassa. Joku oppii kilpailemaan, joku osaa sen jo valmiiksi ja joku ei opi koskaan. Sitä ei voi koskaan tietää, kuka kuuluu mihinkin kategoriaan. Olen nähnyt Kristiinassa potentiaalisen menestyjän koko ajan ja luottanut, että se huippupäivä arvokisoissa tulee kyllä. Ja sen näimme tänään, Sallinen sanoo.

Kristiina Mäkelä voittaa EM-hopeaa.

Koivusen valmentama Murto on puhunut jo läpimurtovuodestaan 2016 alkaen halustaan ylittää seiväsrima viiden metrin korkeudelta. Mutta voidaanko Mäkelän tapauksessa puhua 15 metrin haamurajan rikkomisesta?

– Voidaan puhua. Ilman muuta, Sallinen vakuuttaa.

– Meillä on kisa, kumman urheilija pääsee ensimmäisenä maaliin, Koivunen kuittaa perään humoristisesti.

Münchenin EM-viikko nähdään Ylen kanavilla 11.8.–21.8. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

Lue lisää:

Kommentti: Tämä panee jo lähes nauramaan – Topi Raitasen EM-kulta oli aivan käsittämätön uusinta Jukka Keskisalon Euroopan mestaruudesta