Hyppää sisältöön

Suomalainen valmentajavelho taikoi ällistyttävän tuhkimotarinan kahdeksassa vuodessa – tässä on Tapio Kangasniemen menestyksen salaisuus

Tapio Kangasniemi nosti Suomen naisten lentopallomaajoukkueen pohjalta arvokisojen vakiokävijäksi. Kangasniemen aika päävalmentajana päättyi viikonloppuna. Jatkossa Kangasniemi toimii valmennuspäällikkönä.

Tapio Kangasniemi toivoo seuraajansa johdattavan Suomen Euroopan huippumaiden joukkoon
Tapio Kangasniemi toivoo seuraajansa johdattavan Suomen Euroopan huippumaiden joukkoon

Tapio Kangasniemi aloitti lentopallon naisten maajoukkueen päävalmentajana vuonna 2014. Tuollon Suomen naisten joukkueen edellisestä EM-lopputurnauspaikasta oli kulunut 25 vuotta.

Kangasniemen johdolla Suomi on nostanut tasoaan niin, että edessä ovat kolmannet peräkkäiset EM-kisat. Arvokisojen ja niiden karsintojen lisäksi Kangasniemi on lisännyt maajoukkueen pelimääriä johdattamalla joukkueen Euroopan liigan.

Kahdeksan vuoden ajanjakso maajoukkueen päävalmentajana päättyi lauantaina, kun Suomi varmisti paikkansa vuoden 2023 EM-lopputurnaukseen. Montenegro-voitto jäi Kangasniemen viimeiseksi päävalmentajana.

Suomen lentisnaiset päättivät EM-karsinnan voittoon

Kangasniemen aikakaudella Suomen maajoukkueessa on tapahtunut hämmästyttävä muutos. Suomen naiset ovat nousseet pohjalta arvokisojen vakiokävijäksi.

Mitä kahdeksan vuoden aikana oikein tapahtui?

Kokematon Kangasniemi teki vaikutuksen

Antti Paananen oli valitsemassa Tapio "Tase" Kangasniemeä maajoukkueen päävalmentajan tehtävään, kun hän työskenteli 2014 liitossa huippu-urheilujohtajana. Vaikka Kangasniemellä ei vielä silloin ollut mittavaa valmennuskokemusta, vakuutti hän valitsijat.

– Perusominaisuudet, kuten ura huippupelaajana ja luonne luotettavana rakentajana, olivat syitä, jotka helpottivat sen riskin ottoa, Paananen muistelee.

Paananen työskentelee nykyisin Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelman johtajana.

Yhtenä syynä menestykseen Paananen näkee Kangasniemen työn tyttöjen ja naisten lentopallon parissa valmennuskeskuksessa. Kangasniemi oli jo valmennuskeskuksessa oppinut tuntemaan pelaajat hyvin ja saavuttanut heidän luottamuksensa.

– Tämä on ollut kasvutarina. Kun Tase tuli, hänellä ei vielä ollut paljoa kokemusta valmentamisesta, mutta kova halu tehdä ja usko Suomen joukkueeseen, maajoukkueessa pitkään pelannut Pauliina Vilponen sanoo.

Ylen asiantuntija Vilposen mukaan Kangasniemen vahvuus on ollut, että hän on aina halunnut mennä eteenpäin. Kangasniemi on paitsi halunnut kehittää pelaajia, hän on halunnut kehittää myös itseään.

– Hän on mennyt seuraamaan Euroopan huippuvalmentajien tekemistä ja aina miettinyt, kuka on hyvä kakkosvalmentaja, mikä on hyvä kombinaatio, miten saadaan pelaajista paras irti. Siitä on seurannut tulos.

Pelaajat kiittivät päävalmentaja Kangasniemeä

Vilposen mukaan joukkuetta on vienyt eteenpäin Kangasniemen periksiantamattomuus sekä määrätietoisuus. Tavoitteet olivat jokaiselle selvät.

– Esimerkiksi aina ennen maajoukkueen kesää puhuttiin joukkueen tavoitteista. Todella usein siellä oli muun muassa, että haluamme olla näiden karsintojen tai tämän Kultaisen liigan paras syöttöjoukkue. Oli selkeitä tavoitteita, joita kohden mennä.

Hyvät suhteet pelaajiin ja muuhun lajiväkeen

Paananen painottaa myös sitä, että valmentajalla on oltava luottamus pelaajien lisäksi myös muuhun lajiväkeen ja erityisesti liigaseuroihin, joista valtaosa maajoukkuepelaajista tulee.

– Tässä "Tase" on onnistunut hyvin. Hän ei ole provosoitunut missään vaiheessa, vaan on pystynyt rakentamaan luottamuksen niin pelaajien kuin lajiyhteisön suuntaan. Se on antanut hyvät edellytykset tuoda käyttöön edellytykset, jotka hänellä on ollut, Paananen sanoo.

Yksi näyttö luottamuksesta lajipiireissä on muun muassa se, miten naisten maajoukkueen resurssit ovat kasvaneet vuosien varrella. Maajoukkueen leirivuorokausien määrä on kasvanut ja maajoukkueen otteluohjelmaan nostettiin karsintapelien lisäksi Euroopan liiga. Kovien, kansainvälisten pelien määrä on siis lisääntynyt ja samalla myös suomalaispelaajia on päässyt siirtymään koviin eurooppalaisiin seurajoukkueisiin.

Hyvät suhteet pelaajiin, lajiliittoon ja seuroihin loivat pohjan mahdollisuudelle menestyä. Apuna on ollut myös Kangasniemen usko pelaajiin.

– Ihan sama, mitä vastustajaa vastaan pelasimme, niin aina lähdimme voittamaan, Vilponen muistelee.

Työ lentopallon parissa jatkuu

Kangasniemi siirtyy nyt Lentopalloliiton urheilutoimenjohtajaksi. Hänen kädenjälkensä näkyy siis myös jatkossa suomalaisessa lentopallossa.

– Hän on siellä taustalla, mitä pidän hyvänä. Hän nauttii sellaista arvostusta, että on hyvä, että hän jatkaa siellä taustalla, Paananen arvioi.

Maajoukkue varmisti EM-kisapaikkansa lauantaina karsintaottelussa Montenegroa vastaan. Kangasniemen seuraaja johdattaa joukkueensa siis heti arvoturnaukseen.

– Luulen, että siihen tulee valmentaja, jolla on jo jonkinlaista kokemusta. Hän tuo sitten oman mausteensa ja oppinsa siihen rakennetun päälle. Toivoisin ainakin niin, että se eletty elämä säilyisi mukana, Paananen sanoo.

Tapio Kangasniemen vahvuuksia valmantajana ovat hyvät suhteet pelaajiin ja muuhun lajiväkeen sekä taito kerätä ympärilleen ihmisiä, jotka tukevat yhteistä tavoitetta. Kuva: CEV

Joukkue on nyt saavuttanut tason, jolla mennään EM-lopputurnaukseen. Tapio Kangasniemi toivoi karsintaurakan päätyttyä, että joukkueen peli kehittyy niin, että se myös pärjää arvokisoissa ja etenee alkulohkosta jatkoon.

Vilponen uskoo, että Kangasniemestä on paljon iloa ja tukea myös uudelle päävalmentajalle.

– Kyllähän päävalmentajan roolissa on aina tosi iso vastuu. Mitä enemmän siinä on tukea ja kokemusta rinnalla, sitä helpompaa varmasti se siirtymä on.

Luottamus ja usko pelaajiin

Paananen sanoo, että Kangasniemen ajatuksia kuvaa hyvin yksi valmentajan ja urheilijan välisestä suhteesta kertova urheiluslogan.

– They have to know you care, before they care what you know (Heidän täytyy tietää, että välität ennen kuin he välittävät siitä, mitä tiedät). Tase eli tämän todeksi oman joukkueensa kanssa, Paananen sanoo.

Vuosina 2010–2018 maajoukkueessa pelanneen Pauliina Vilposen ei tarvinnut kauaa miettiä, mikä on hänen paras muistonsa Kangasniemestä.

– Ehdottomasti luottamus. Minullakin oli vaikeita aikoja ja hyviä aikoja. Itselle parasta oli se, että Tase antoi aina sataprosenttisen luoton. Vaikka oli vaikea kausi, kun Tase soitti maajoukkueeseen, hän sanoi, että nyt tulee hieno kesä. Se näkyi omassakin tekemisessäni, hänen kanssaan pelasin parhaan maajoukkuekesän, mitä olen ikinä pelannut.

Juttua päivitetty 12.9. kello 19.00: Juttuun korjattu Tapio Kangasniemen tuleva titteli. Kangasniemestä tulee Lentopalloliiton urheilutoimenjohtaja, ei valmennuspäällikkö.

Lue myös:

Suomen EM-kisajuhlien keskellä koskettava hetki – kapteeni Kaisa Alanko pyyhki kyyneleitä, kun merkittävä aikakausi päättyi

Suomen lentopallonaiset hakevat kolmatta peräkkäistä EM-kisalippua, päävalmentaja jättää jäähyväiset – "Kisapaikka Tasen vikan kesän kunniaksi"

Roosa Koskelon, 30, tapa johtaa oli monille Suomessa liikaa – nyt hän tekee ällistyttävää uraa ulkomailla