Hyppää sisältöön

Kroatia kikkaili Susijengin vastaansa, kaduttaako nyt? Päävalmentaja vastasi tulisesti Ylelle ja vihjaili myöhemmin tuomarivirheistä

Kroatian päävalmentaja Damir Mulaomerovic hehkutti Lauri Markkasta Suomelle kärsityn tappion jälkeen. Rapaa saivat toimittajien spekulointi ja erotuomarit.

Damir Mulaomerovicin Kroatia joutui pettymään. Kuva: DeFodi Images via Getty Images

Suomi kohtaa puolivälierissä Espanjan tiistaina klo 18.15. Lähetys TV2:ssa ja Areenassa klo 18. Yle Urheilu seuraa EM-kisoja tässä artikkelissa.

BERLIINI.

Berliinin areenalla oli intensiivinen tunnelma, kun Susijengi oli tehnyt historiaa ja yltänyt koripallon EM-kisoissa puolivälieriin. Viimeksi Suomen miesten koripallomaajoukkue on ollut EM-kisoissa kahdeksan parhaan joukossa vuonna 1967.

Suomi kukisti pudotuspeliavauksessa Kroatian 43 pistettä tehneen Lauri Markkasen johdolla. Lopuksi taululla komeilivat lukemat 94–86 Suomen hyväksi.

Alkulohkon päätöskierroksella oli kuohuttanut Kroatian toiminta, kun NBA-tähti ja Lauri Markkasen kanssa kirjoilla Utahissa oleva Bojan Bogdanovic heitti vapaaheiton ohi Ukrainaa vastaan loppuhetkillä. Sen jälkeen Ukraina teki vielä korin, joten Kroatian voitto tuli viidellä pisteellä. Tämä tarkoitti, että Kroatia putosi lohkossaan kolmanneksi Kreikan ja Ukrainan taakse.

Esimerkiksi Yle Urheilun asiantuntija Antero Lehto sekä Suomen valmennukseen kuuluva pelintekijälegenda Teemu Rannikko olivat suoraan sitä mieltä, että Bogdanovic heitti tarkoituksella vapaaheiton ohi.

Lue lisää: Taktikoiko Kroatian NBA-tähti Suomen vastustajaksi EM-pudotuspeleihin? Asiantuntija tylyttää: "Toivottavasti pilkka osuu omaan nilkkaan"

Kroatian kikkailu tarkoitti sitä, että joukkue sai neljännesvälierissä vastaansa Puolan sijaan Suomen. Kroatia olisi myös ennen kaikkea välttänyt pudotuspelikaaviossa mestariehdokkaat Serbian ja Slovenian finaaliin saakka. Nyt kroatialaisten ei enää tarvitse tuijotella pudotuspelikaaviota.

"Se on täyttä potaskaa"

Jo MM-karsinnoissa Kroatia oli kärsinyt kaksi tappiota Suomelle. Nyt vuoden 2013 EM-kisojen neloselle tuli kolmas tappio Suomelle vuoden sisään.

Yle Urheilu kysyi Kroatian päävalmentajalta Damir Mulaomerovicilta, mitä hän ajattelee kikkailusta nyt tappion jälkeen.

– Älä kuuntele tuollaista spekulointia. Se on täyttä potaskaa (engl. bullshit). Puolaakin vastaan meillä olisi ollut vaikeaa, Mulaomerovic vastasi ja kiisti yhä kikkailun.

Mulaomerovicin mukaan Kroatia oli valmistautunut hyvin Markkasen puolustamiseen, mutta kehui suomalaista vaikeaksi pysäytettäväksi.

– Markkanen oli uskomaton tänään. Yritimme kaikkemme häntä vastaan ja vaihdoimme puolustusta, Mulaomerovic kehui.

Kenties Lauri Markkasen komein suoritus EM-kisoissa: Markkanen tippaa päätyrajaheiton sisään Kroatia-ottelussa, kun kellossa oli vaivaiset 0,1 sekuntia.

Kroatian hermokontrolli oli ajoittain hukassa, kun joukkue keskittyi välillä huutelemaan virheitä Suomen pelaajille. Hetkeä myöhemmin lehdistötilaisuudessa Mulaomerovic vielä väläytti myös tyytymättömyyttään tuomaritoimintaan kansainvälisen median edessä.

– Tuomareilta oli vähän outoja vihellyksiä ratkaisuhetkillä. En sano, että ne ratkaisivat ottelun, mutta kaikki valittivat, Mulaomerovic väitti.

Markkanen kansainvälisen huomion keskipisteenä

Lauri Markkanen sai runsaasti huomiota kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa. Markkaselta kysyttiin, häiritseekö häntä pienempi huomio kuin Kreikan, Slovenian sekä Serbian supertähdillä Giannis Antetokounmpolla, Luka Doncicilla ja Nikola Jokicilla.

Markkanen on EM-kisojen pistetilastossa kolmantena 27,8 pisteen keskiarvolla. Antetokounmpo on kärjessä 29,5 pisteen ottelukeskiarvollaan. Doncic on pussittanut 28 pistettä ottelua kohden.

– Yritän vain auttaa joukkuetta ja tehdä oikeita asioita koripallokentällä. En katsele tilastoja. Olen vain iloinen, että olemme kahdeksan parhaan joukossa ja yritämme mennä eteenpäin, Markkanen lausui rauhalliseen tyyliinsä.

Myös Suomen päävalmentajalta Lassi Tuovilta kysyttiin samanlainen kysymys, että pitäisikö Markkanen nostaa näiden EM-kisojen suurien joukkoon Donicicin, Antetokounmpon ja Jokicin rinnalle.

– Ehkä, mutta Lauri ei halua ja tarvitse mitään. Niin kauan, kun hän voi olla vain normaali pelaaja turnauksessa, eikä ole ylimääräistä valokeilaa, Lauri on aika hyvä, Tuovi sanoi.

Suomi kohtaa Espanjan puolivälierässä tiistaina kello 18.15. Yle näyttää kaikki Susijengin ottelut suorana.

Lue lisää:

Suomen kaikkien aikojen ennätyksen hurjastellut Lauri Markkanen ei löytänyt sanoja – sitten tuli kommentti, joka paljasti huiman itseluottamuksen

Kommentti: Nämä Lauri Markkasen sanat kesken ottelun kertovat kaiken Susijengin jättipaukusta – mahdottomalta tuntunut temppu onnistui