Hyppää sisältöön

Katso "Pohjolan kuninkaan" jokainen kori – asiantuntijakin äimänä Lauri Markkasen flow'sta: "En ole vastaavaa nähnyt"

Suomi teki historiallisen tempun ja eteni koripallon EM-kisojen puolivälieriin. Lauri Markkanen oli huikeassa flow-tilassa, mutta taustalta löytyy myös muita onnistumisia ja esimerkillinen, kokonaisvaltainen puolustus.

Katso Lauri Markkasen kaikki korit Kroatiaa vastaan
Katso Lauri Markkasen kaikki korit Kroatiaa vastaan

Suomi kohtaa puolivälierissä Espanjan tiistaina klo 18.15. Lähetys TV2:ssa ja Areenassa klo 18. Yle Urheilu seuraa EM-kisoja tässä artikkelissa.

Suomen miesten koripallomaajoukkue teki huikean tempun sunnuntaina. Susijengi kaatoi Kroatian 94–86 ja eteni ensi kertaa arvokisojen puolivälieriin.

Lauri Markkanen oli ottelun kuningas. "Pohjolan kuningas", kuten EM-kisojen Twitter-tili (siirryt toiseen palveluun) häntä hehkuttaa.

Markkanen teki Suomen koripallomaajoukkueen kaikkien aikojen ennätyksen, 43 pistettä. Markkasen suoritus on harvinaislaatuinen myös koko EM-historiassa. Vain kuusi pelaajaa on pystynyt kovempaan pistemäärään.

Yle Urheilun asiantuntija Antero Lehto purkaa Markkasen mahtisuorituksen ja Susijengin upean voiton.

Jutun pääkuvan paikalla olevalta videolta voit katsoa jokaisen Markkasen pistesuorituksen Kroatia-ottelussa.

"En ole vastaavaa esitystä nähnyt"

Markkanen pääsi todelliseen flow-tilaan. Tai kuten Lehto muistuttaa, kestävyysurheilussa siitä puhuttaisiin pöljänä päivänä.

– Suomi ei tehnyt niissä tilanteissa mitään erikoista. Ne pisteet, joita Markkanen teki esimerkiksi kolmannella jaksolla, olivat huikeita, maailmanluokan henkilökohtaisia suorituksia.

Suurimpana vau-hetkenä Lehto pitää Markkasen koria viimeisen neljänneksen alussa. Markkanen hassutti 207-senttistä Dario Saricia, käytti palloskriinin kuin takamies konsanaan, ajoi korille ja löi oikean käden vasaradonkilla pallon sisään.

– Tuo tilanne osoittaa Markkasen suuruuden. Oikealla, paremmalla kädellään hän pystyy toki kuljettamaan ja donkkaamaan, mutta se oli minusta vakuuttavin suoritus. Se erottaa hänet, kun aletaan keskustelemaan turnauksen parhaista pelaajista.

Lauri Markkasen upea kori Kroatiaa vastaan viimeisen neljänneksen alussa.

– En ole itse vastaavaa esitystä nähnyt paikan päällä. Että joku dominoisi noin ottelutapahtumia. Kun otetaan vielä kilpailun taso huomioon, olihan se makeata katsottavaa.

Markkanen nousi todella esiin, kun ottelua ratkottiin

Markkanen oli tehnyt puoliaikaan mennessä "vain" 17 pistettä. Eikä Markkanen pelannut toisella jaksollakaan aivan koko aikaa. Viimeiselläkin neljänneksellä hän kävi lepäämässä.

– Hän teki toisella jaksolla 17 peliminuuttiin 26 pistettä. Sen suorituksen suuruuttaa pelin ratkaisuhetkinä on syytä korostaa, Lehto hehkuttaa.

Missä Suomi sitten onnistui joukkueena, että Markkasen flow oli mahdollista.

– Suomi onnistui toimittamaan palloa niihin hyviin paikkoihin, joista hän pystyi tekemään suorituksia, vaikka moni näyttikin vaikealta.

Suomi pystyi vapauttamaan Markkasta korintekoon myös syötöin: tässä tarjoilijoina Sasu Salin, Miro Little ja Shawn Huff.

Markkanen oli ottelussa se, joka kantoi Suomen reppuselässään voittoon. Vaikka Markkasta ansaitusti hehkutetaan, korostaa Lehto myös muiden onnistumisia tärkeillä hetkillä.

Heistä Lehto haluaa nostaa esille Sasu Salinin, Edon Maxhunin, Miro Littlen ja Henri Kantosen.

Little pelasi ennakkoluulottomasti sen peliajan, jota sai, ja nosti Suomen röyhkeällä korilleajollaan johtoon juuri ennen taukoa.

Kantonen toi Suomelle toisella puoliajalla viisi pistettä vaikeilla kahden ja kolmen pisteen heitoilla.

– Jos Henri Kantonen ottaisi Korisliigassa tuollaisia heittoja kättä vastaan, ajateltaisiin, että "ota ilman muuta, saat heittää koko illan, mutta noilla ette voita".

– Noilta kavereilta tuli kymmenen sellaista pistettä, joita ei olisi osannut odottaa.

"Kokonaisvaltainen joukkuepuolustuksen esimerkki"

– Markkanen ei ole vain hyökkäyspään pelaaja. Hän pelaa ihan oikeasti hyvin puolustuksessa. Läsnäolo, tunne ja uhrautuminen ylipäätään Suomen puolustuksessa olivat kohdillaan, Lehto kehuu.

Lauri Markkanen ja koko Suomen joukkue onnistuivat puolustuksessa Kroatiaa vastaan erinomaisesti.

Toki Kroatiallakin oli hetkensä. Se onnistui ajoittain hyvin Suomen hyökkäyspelin hidastamisessa ja pystyi pysymään pelin päällä. Esimerkiksi avausneljänneksellä Kroatia kiri 10–18-tappiolta johtoon. Missään vaiheessa ottelua Kroatia ei kuitenkaan johtanut kolmea pistettä isommalla marginaalilla.

Suomen puolustus onnistui kauttaaltaan loistavasti.

– Puolustussunnitelma meni Suomen käsikirjoituksen mukaan. Tosi vähän tapahtui hölmöilyitä tai puolustuksen henkilökohtaisia nukahduksia.

– Se oli kokonaisvaltainen joukkuepuolustuksen esimerkki maailmanluokan joukkuetta vastaan.

Suomi olisi voinut Lehdon mielestä voittaa selvemminkin.

– Suomi kärsi hieman tuomarilinjasta. Suomella oli puolustuksessa tiettyjä tilanteita, joista ihmeteltiin, miksi pilli soi. Suomi olisi voinut niistä tilanteista saada riistoja ja päästä juoksemaan helppoja pisteitä.

Seuraavaksi Suomi haastaa Espanjan, 13-kertaisen EM-mitalistin. 2007 alkaen Espanja on ollut joka kerta mitaleilla: kolme kultaa, yksi hopea ja kaksi pronssia.

– Me emme ole vielä valmiita, ilmoitti Markkanen EM-kisojen Twitter-tilin mukaan.

NBA-konkari Bojan Bogdanovic (oik.) katsoo, kun Lauri Markkanen karkaa korintekoon. Sekä Bogdanovic että Markkanen ovat nyt Utah Jazzin miehiä. Kuva: DeFodi Images / Getty Images
Suomi puolivälieriin, Hanno Möttölön (vas.) ilme kertoo paljon. Möttölä jakoi aiemmin Timo Lampenin, Kari-Pekka Klingan ja Markkasen kanssa maajoukkueen piste-ennätystä 42. Nyt ennätys on Markkasen hallussa 43 pisteellä. Kuva: EPA-EFE / All Over Press

Suomi kohtaa puolivälierissä Espanjan tiistaina klo 18.15. Lähetys TV2:ssa ja Areenassa klo 18. Yle Urheilu seuraa EM-kisoja tässä artikkelissa.

Lue lisää:

Kroatia kikkaili Susijengin vastaansa, kaduttaako nyt? Päävalmentaja vastasi tulisesti Ylelle ja vihjaili myöhemmin tuomarivirheistä

Suomen kaikkien aikojen ennätyksen hurjastellut Lauri Markkanen ei löytänyt sanoja – sitten tuli kommentti, joka paljasti huiman itseluottamuksen

Kommentti: Nämä Lauri Markkasen sanat kesken ottelun kertovat kaiken Susijengin jättipaukusta – mahdottomalta tuntunut temppu onnistui

Susijengi teki EM-historiaa! Lauri Markkaselta ennätyksiä rikkonut hirmusuoritus – Suomi löi Kroatian ja eteni puolivälieriin

Shawn Huff ei nuorena uskaltanut sanoa ääneen unelmaa, joka on nyt arkea Susijengissä – Petteri Koponen vihasi koripalloa lapsena, mutta kasvoi tähdeksi

Mikael Jantunen, 22, kolusi lapsena pihapelejä niin ahkerasti, että jalat eivät kestäneet – hänen oli pakko tehdä kova päätös, joka kannatti