Hyppää sisältöön

Huuhkajissa säväyttänyt Lucas Lingman törmäsi merkittävään ongelmaan Ruotsissa – paljastaa, miksi pyysi siirtoa takaisin HJK:hon

Huuhkajissa kesällä säväyttänyt Lucas Lingman palasi puolen vuoden jälkeen Ruotsista takaisin Helsinkiin. Kadonnut peli-ilo löytyi jo toisen kerran uralla Toni Koskelan alaisuudesta.

Lucas Lingman palasi Helsingborgista tuttuun ympäristöön Helsinkiin. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

HJK kohtaa tänään torstaina AS Roman Eurooppa-liigan lohkovaiheessa Roomassa. Ottelu alkaa klo 22 Suomen aikaa.

Lucas Lingmanilla oli loppuvuodesta 2017 mietinnän paikka. Jalkapallolupauksella oli takana useita kausia HJK:n edustusjoukkueessa, mutta peliaikaa oli tullut hyvin rajallisesti.

– En ikinä lyönyt itseäni läpi. Ihan rehellisesti silloin itselläni ei vain riittänyt, Lingman myöntää nyt Yle Urheilulle.

Jotain oli tehtävä. Uusi alku löytyi Rovaniemeltä, jossa RoPSia valmensi tuttu mies. Toni Koskela oli toiminut Lingmanin luotsina jo aiemmin HJK:n reservijoukkueessa Klubi 04:ssä.

Rovaniemellä palaset alkoivat loksahdella kohdalleen. Elämä pyöri täysin jalkapallon ympärillä, sillä kotikin löytyi joukkuekavereiden ympäröimänä RoPSin kulttimaineeseen nousseesta bingotalosta.

– Siellä sain laitettua kaiken fokuksen futikseen. Oma fiilikseni oli, että on pakko näyttää, että pärjään.

Lingman sai Rovaniemeltä, mitä halusi. Kentällä tuli vastuuta ja onnistumisia. Lingman pelasi nuoressa ja raikkaassa joukkueessa niin paljon kuin jaksoi ja oli auttamassa RoPSia SM-hopealle.

– Se oli urani tärkein ja kriittisin jakso. Kun on pari vuotta lähes kokonaan pelaamatta, alkaa miettiä, riittääkö oma taso. Viikottainen pelaaminen ja onnistuminen buustaa enemmän ja enemmän, Lingman toteaa.

Lingman pelasi viime torstaina Real Betisiä vastaan Eurooppa-liigan lohkovaiheessa. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

HJK osti Lingmanin takaisin kaudeksi 2020 ja Töölössä valmentajan toimistossa keskikenttäpelaajaa oli vastaanottamassa tietenkin Toni Koskela. Kaksi huippukautta Helsingissä poikivat siirron ulkomaille, ruotsalaiseen Helsingborgiin.

Lingman vakiinnutti avauskokoonpanon paikan Ruotsin pääsarjassa heti, mutta jokin oli pielessä. Helsingborg hävisi otteluita toisensa perään, eikä joukkueen pelitapa palvellut taitavana keskikentän rytmittäjänä tunnetun Lingmanin ominaisuuksia.

24-vuotiaan Lingmanin oli jälleen pysähdyttävä miettimään.

– Pelaaminen Helsingborgissa ei loppujen lopuksi ollut yhtään sellaista, mikä ajaisi omia etujani. Totta kai joukkueelle pelataan aina, mutta täytyy miettiä myös itseään, että hyödynkö pelaamisesta ja kehitynkö siinä, Lingman pohtii.

Moni hieraisi silmiään, kun HJK tiedotti elokuun ensimmäisenä päivänä lainanneensa Lingmanin Helsingborgilta loppukaudeksi. Lingman kertoi tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), että "tärkeintä on löytää taas paras versio itsestäni kentällä".

– Kaikki tapahtui nopeasti. Puhuin seurajohdolle, että haluaisin lainalle. Tuntui, että siellä ei vain lähtenyt. On vaikea nauttia futiksesta, jos ei ole onnellinen siinä tilanteessa, missä on, Lingman sanoo.

Lucas Lingman palasi HJK:n paitaan pelattuaan puoli vuotta Helsingborgissa.

Runsasta kuukautta myöhemmin jalkapalloelämä hymyilee taas. Lingman oli merkittävässä roolissa HJK:n matkalla kohti Eurooppa-liigan lohkovaihetta.

– Olen saanut sen, mitä halusin ja vähän enemmänkin. Olen nauttinut tekemisestäni. Totta kai on aivan eri juttu, että voittaako vai häviääkö pelejä. Isoin juttu itselleni on kuitenkin ollut se, että on päässyt pelaamaan peliä, jossa hyödynnetään vahvuuksiani ja tuon joukkueelle lisäarvoa, Lingman kertaa.

Aivan kuten Rovaniemellä aiemmin uralla, Lingmanin peli-ilo on löytynyt jälleen Toni Koskelan alaisuudessa.

– Hän on ollut koutsini suurimman osan urastani. Tonille kuuluu iso kiitos siitä, millainen pelaaja tänään olen. Hän on aina luottanut ominaisuuksiini. En ole ikinä ollut mikään fyysisin pelaaja, mutta olen pärjännyt sillä, että pelaan aivoilla, Lingman sanoo.

– Toni on aina luottanut siihen, että saa minusta jotain irti. Meillä on aina ollut hyvä yhteys, ja toivottavasti se jatkuu.

Lingmanilla on sopimus Helsingborgin kanssa vuoteen 2025. Tulevaisuudesta hän ei toistaiseksi osaa sanoa mitään.

– Sieltä ei ole oltu oikein missään yhteyksissä. Alun perin oli tarkoituksena pelata loppukausi HJK:ssa ja palata sinne, mutta katsotaan, mitä kauden jälkeen tapahtuu.

Lucas Lingman sai Helsingborgissa paljon vastuuta, mutta joukkueen tulokset jäivät laihoiksi. Kuva: imago images/Aleksandar Djorovic/ All Over Press

Vaikka pelit Helsingborgissa eivät sujuneet toivotulla tavalla, Lingman pääsi keväällä ensimmäistä kertaa A-maajoukkueen matkaan. Kesän Kansojen liigan otteluissa Lingman pääsi kahdesti avaukseen ja säväytti keskikentällä syöttövalikoimallaan.

– Yllätyin itsekin, että pääsin heti pelaamaan kaksi peliä avauksessa. Niistä peleistä jäi hyvät fiilikset. Pääsin käyttämään vahvuuksiani ja annoin mielestäni hyvät näytöt, Lingman kertaa.

Vastuuta lienee luvassa myös syyskuussa, kun Huuhkajat kohtaa Kansojen liigassa ensin Romanian Olympiastadionilla ja sitten Montenegron vieraskentällä Podgoricassa.

– Tykkään tavasta, jolla maajoukkueessa pelataan. Kaikki tietävät omat roolinsa, ja joukkueeseen on helppo tulla sisään. Aiemmin luin lehdistä, että joukkue on yhtenäinen. Se on ihan totta.

Haastattelun päätteeksi Lingmania odottaa yllätys, joka liittyy vahvasti jälleen löytyneeseen peli-iloon. Siihen tunteeseen, josta jalkapalloilijoiden rakkaus lajia kohtaan on alun perinkin roihahtanut.

Vuonna 1998 syntynyt Lingman oli yksi ikäluokkansa lahjakkaimmista pelaajista jo 10-vuotiaana pelatessaan espoolaisessa Hongassa. Urheiluruudun kamerat olivat paikalla, kun Lingmanin joukkue kohtasi Helsinki Cupin finaalissa virolaisen Tammekan joukkueen.

Lucas Lingman tekee neljä maalia Helsinki Cupin finaalissa vuonna 2008.

Tietokoneen näytöllä numero 10 keltamustassa raitapaidassaan latoo neljä maalia ja tuulettaa innokkaasti. Lingman katsoo videota ensin ilmeenkään värähtämättä, mutta lopulta suupielet kääntyvät hymyyn.

– Tuon pelin muistan ikuisesti. Ensimmäinen finaali, 7–1-voitto ja neljä maalia. Voisi sanoa, että tuosta kaikki alkoi.

Samaisella Töölön jalkapallostadionin tekonurmella Lingman oli yksi kentän parhaista pelaajista viime viikolla Eurooppa-liigan lohkovaiheen avauspelissä Real Betisiä vastaan. Ikimuistoisia hetkiä lienee luvassa lisää torstaina, kun HJK pelaa AS Roman vieraana ikonisella Stadio Olimpicolla. Otteluun on myyty ennakkoon lähes 60 000 lippua, joista reilut 200 HJK:n kannattajille.

Lue myös:

HJK otti yhden suomalaisseurojen kovimmista eurovoitoista viime vuosina – pelintekijä kommentoi paluutaan: "Paras versio itsestäni oli vähän kateissa"

Onko Markku Kanervalla käsissään uusi ässä? Asiantuntija avaa videoilla, miksi Lucas Lingmanista kuoriutuu Huuhkajille tärkeä pelaaja